FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Şirketler ve bireyler korona virüs tehditliyle borsalardan çekilirken ABD bankalarına ilk çeyrekte 1 trilyon dolarlık mevduat yatırdı. Mevduatların yarısından fazlası ise Amerikan’nın dört büyük bankası olan JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo ve Citigroup’a gitti.
Federal Deposit Insurance’ın yayınladığı verilere göre ilk çeyrekte elde edilen 590 milyar dolarlık mevduat geçtiğimiz sene 313 milyar dolar olan son çeyrek rakamlarının neredeyse iki katı.
Wall Street Journal’ın haberine göre özellikle Mart ayında borsaların dip yapmasıyla şirketler resesyon beklentisiyle nakitte geçip bankalarda biriktirdi.
Bankaların rekor seviyede artan mevduatı 2008 kriziyle 2020 pandemi krizinin birbirinden ne kadar farklı olduğunu ortaya koyuyor. 2008 krizinde bankalar kötü yönetimleri nedeniyle iflasın eşiğine gelmişken günümüzde gergin bekleyişini sürdüren işletmeler için bir sığınak haline geldi.
Bank of America’nın CFO’su Paul Donofrio, pandemi krizi sırasında şirketlerin bankaları güvenli liman gördüklerini belirtti.
ABD'de Kovid-19 salgınının ekonomik etkilerine karşı küçük işletmelerin korunması amacıyla 349 milyar dolarlık kredi programı hayata geçirilmişti.
Söz konusu kredi programı, ABD tarihinin en büyük teşvik paketi olarak nitelendirilen ve ABD Başkanı Donald Trump tarafından 27 Mart'ta onaylanan 2,2 trilyon dolarlık teşvik paketi kapsamında uygulamaya konmuştu.
Kredi programının kaynağının kısa sürede tükenmesi üzerine ABD Senatosu, küçük işletmelere yönelik 310 milyar dolarlık ilave kaynak ayrılmasını öngören ek bütçe tasarısını dün onaylamıştı.
BDDK: Bankacılık sisteminde mevduat ve krediler arttı
Avrupa sonunda 1 trilyonluk bütçede anlaştı
İngiltere'de bankalar dolara hücum etti