FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Korona virüs salgının etkisiyle Çin bankalarındaki sorunlu borç oranı tırmandı. Çin Bankacılık ve Sigorta Düzenleme Komisyonu’nun çarşamba günü yaptığı basın açıklamasında aralık ayından itibaren %0,06 yükselen karşılığı alınamayan kredi miktarı mart ayının sonunda %2,04’e yükseldiği belirtildi. Bu oranın küçük işletmelere destek olarak 124 milyar dolarlık (880 milyar yuan) kredinin geri ödemesinin ertelenmesi programına rağmen gelmesi ve aynı çeyrekte 576,8 milyar yuan borcun devretmesi Çin ekonomisiyle ilgili endişeleri arttırdı.
Çin Sanayi ve Ticaret Bankası önderliğindeki Çin bankaları Kovid-19 krizinin etkisiyle eşi görülmemiş bir düşüş için hazırlanıyor. Dünyanın en kalabalık ülkesinde bankalar neredeyse 1,6 trilyon yuan ek kredi maliyetleriyle karşı karşıya. S&P Global bu ayın başlarında, kredi maliyetlerindeki keskin artış oranlarının bankaların kârları ve sermaye gücü üzerinde baskı oluşturacağı konusunda uyarmıştı.
Ülkenin en büyük bankası ilk çeyrek bilançolarını gelecek hafta Salı günü açıklayacak. JPMorgan ve Wells Fargo da geçen hafta on yıl içinde en yüksek kredi kaybı provizyonlarını yayınlanmıştır.
Bu gerginlik, düzenleyici kurumların bankaları kredi vermelerini desteklemek ve ekonomiyi ayakta tutmak amacıyla kötü kredileri sınıflandırmasında daha yumuşak bir yaklaşıma teşvik etmelerinden kaynaklanıyor. Hükümetler bankaları salgın önlemleri sebebiyle kapalı kalan ve ayakta kalmakta zorlanan küçük işletmelere kredi vermeleri için zorluyor.
Bankacılık endüstrisinde geri ödenmeyen kredi oranında ikinci çeyrekte artış olması bekleniyor fakat Çin Bankacılık ve Sigorta Düzenleme Komisyonu’nun Baş Risk Sorumlusu Xiao Yuangi’ye göre tüm riskler kontrol altında. Bununla birlikte bankacılık düzenleme kurumu, piyasa tedbirleri kapsamında bazı küçük ve orta büyüklükteki bankaları yeniden yapılandırma planları hazırladığını açıkladı.
Çin’de resmi verilere göre, yılın ilk üç ayında yaklaşık 7,1 trilyon yuan yeni kredi dağıtıldı ve bir önceki yıla göre %20'den fazla artış kaydedildi. Salı günü devlet makamlarının yaptığı açıklamaya göre küçük ve orta büyüklükteki bankaların sorunlu kredi karşılama oranlarını %20 oranında düşürerek aynı zamanda küçük ve orta büyüklükteki işyerlerine de ek kredi sağlamayı planladıklarını ilan etti.
Çin’in sigorta şirketleri de baskı altında. Sigorta primlerindeki büyüme bu çeyrekte %13 oranında düşüş göstererek geçen yıla oranla sadece %2,3 arttı. Buna karşın. Çin Bankacılık ve Sigorta Düzenleme Komisyonu’nun verilerine göre sigorta talepleriyse %50 yükseldi.