Yazdır

Açık Kaynak Platformuna 30 milyon TL’lik katkı

Tarih: 14 Nisan 2020 - 15:13

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Proje ekibimizin hazırladığı Türkiye Açık Kaynak Platformunun iki yıllık çalışmalarına kalkınma ajanslarımız 30 milyon lira katkı sunacak” dedi.

FINANSGUNDEM.COM-ANKARA

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Açık Kaynak Platformu tarafından düzenlenen çevrim içi seminerinin açılışında konuştu. İki bine yakın katılımcının seminere kayıt yaptırdığını belirten Varank, yazılım ekosisteminin geliştirilmesini bakanlık olarak önemsediklerini ifade etti. Dijital dönüşüm ve yapay zekâ temelli tüm teknolojilerin tabanında yazılım olduğunu anımsatan Varank, korona virüs ile sarsılmaz denilen ekonomik düzenlerin nasıl sarsılmaya başladığının görüldüğünü belirtti. Kişiye özgün eğitimin, lojistik, insansız hava araçlarıyla teslimatın, mikro ödemelerin, süreç otomasyonu gibi iş alanlarının güç kazanmaya başladığına dikkat çeken Bakan Varank, “Bugün bir taraftan pandemi yapısını, ilaç ve aşı geliştirerek tedavide nasıl ilerleyeceğimizi simülasyon teknikleriyle çalışıyoruz. Diğer taraftan da teması takip ederek, hastalığa yakalanmayı engellemek için yazılım teknolojilerini kullanıyoruz” dedi.

Platformda, özel sektörden, kamudan, sivil toplum kuruluşlarından ve üniversitelerden paydaşların olduğuna dikkat çeken Bakan Varank, Türkiye’deki yazılımcı sayısını ve niteliğini artırarak yeni teknolojilerde küresel marka ve çözümler ortaya çıkarmayı amaçladıklarını kaydetti.

2023 yılında 500 bin yazılımcı

Platformda, 60’ı aşkın şirketin, 50’den fazla üniversitenin, sektör temsilcisi STK ve topluluk üyesi binlerce yazılımcının bulunduğunu ifade eden Varank, “Analiz süreci tamamlandıkça, projeler de açık kaynak olarak git platformlarında tüm geliştiricilerin katkılarına açılacak. Tüm yazılımların açık kaynak prensipleri doğrultusunda lisanslamaları yapılacak. Fikri mülkiyetleri de korunacak. Proje ekibimiz, platformun önümüzdeki iki yıllık çalışma programını hazırladı. Bilişim Vadisi ve TÜBİTAK-Tüsside yürütücülüğündeki bu programa, İstanbul ve Doğu Marmara Kalkınma Ajanslarımız 30 milyon liralık katkı sunacak. Paydaşlarımız da insan kaynağı olarak, teknolojik ve maddi desteklerle bu sürece katkı sağlayacaklar. Böylece hem kamu hem özel sektör desteğiyle,

2023 yılında 500 bin yazılımcı ve yazılımda küresel ürünler geliştirilen bir ülke hedefimize hızla yaklaşacağız” dedi.

Kodla geliştirilecek kritik yazılımları üretmenin peşindeyiz

Öncelikle katkı sunan şirket, üniversite, topluluk ve yazılımcı sayısını artırmayı hedeflediklerinin altını çizen Bakan Varank, kamu ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu, açık kaynak kodla geliştirilecek kritik yazılımları üretmenin peşinde olduklarını açıkladı.

Bakan Varank, “Hâlihazırda belirlediğimiz 3 proje var; elbette bu sayı zamanla daha da artacak.

Bu projelerden biri, Türkçe Doğal Dil İşleme. Burada yapay zekâ temelli yeni algoritmalar geliştirecek. Bu algoritmalar da karar destek süreçlerine girdi teşkil edecek” dedi.

Projenin telefondaki sanal asistandan, çevrimiçi eğitimlere, KOBİ’lerin dijital dönüşümünden güvenlik sistemlerine kadar birçok sektörün temel ihtiyacını karşılayacak niteliğe sahip olduğuna dikkat çeken Varank, Türkçe dil deposu hazırlanıp herkesin kullanımına açılacağını, projede geliştirilecek veri işaretleme uygulamasıyla, bulunulan yerden iş yapabileceğini belirtti.

Pardus’u yaygınlaştırılıyor

İkinci projenin de PostgreSQLveri tabanı yönetim sistemiyle ilgili olduğunu ifade eden Bakan Varank, “Postgre üzerindeki uygulamaları ve bunlara destek verecek şirketleri geliştirmek istiyoruz. Mevcut durumda kamuda bazı başarılı uygulamalar var. Biz bu başarıyı genele yayıp, küresel markalar çıkarmayı amaçlıyoruz” dedi.

Üçüncü projenin ise Pardus’un yaygınlaştırılması olduğunu kaydeden Varank, TÜBİTAK tarafından açık kaynak olarak geliştirilen Pardusun, pek çok belediyede, hastanede, çeşitli bakanlık ve kamu kuruluşlarında aktif olarak kullanıldığını belirtti.

Pardus’un öğrencilere tanıtmak ve özel sektörde de yaygınlaştırmak istediklerini kaydeden Bakan Varank, “Milli Eğitim Bakanlığı ile sınıflardaki akıllı tahtalara özel Pardus’u yaygınlaştırıyor ve merkezi olarak yönetiyoruz. Ayrıca az enerji kullanan ve maliyeti düşük ARM platformlarda da Pardus’un kullanılması için çalışmaları başlattık. Pardus ne kadar yaygınlaşırsa, eksiklikleri de o denli tespit edilip raporlanacak ve bu sayede geliştirme süreçleri hızlanacak” dedi.

Yazılım okulları açacağız

Katılımcılara “Gelin hem bu yazılımları geliştirin hem de kuracağınız girişimlerle başarıyı yakalayın” diye seslenen Bakan Varank, Açık Kaynak Platformu kanalıyla kodlama eğitim programları düzenleneceğini ve yazılım okulları açacaklarını belirterek, “Bu okullardan birisi Bilişim Vadisinde diğeri de İstanbul’da olacak. Oyunla öğrenme temelli bu okullar her sene binlerce mezun verecek.

Kovid-19 tehdidi biter bitmez, okullarımız faaliyetlerine başlayacak. Dolayısıyla şu an beni izleyen, ancak yazılım konusunda temeli olmayan gençler de lütfen ümitsizliğe kapılmasınlar.

Vereceğimiz kodlama eğitimleri ve bugün ilkini başlattığımız bu seminerler serisi, işe sıfırdan başlayanlar için önemli bir rehber olacak” dedi.

Öğrencilere Elon Musk’ın attığı bir tweeti örnek gösterdiğini ifade eden Bakan Varank, “Özellikle gençlerin yetenek setlerini çeşitlendirmeleri çok önemli, kodlamaya ve yabancı dil öğrenmeye zaman harcamalısınız. Gençlerimizin bu alanda yüksek bir potansiyel taşıyor. Bugün ilkini izleyeceğiniz Açık Seminer programı da sizleri kendi potansiyelinizi keşfetmeye yönlendirecek” diye konuştu.

Viral insan aşısı üretimi de gerçekleştirebilir

Türkiye’nin aşı üretim tesisi olmadığına yönelik ifadelerin doğru olmadığını ifade eden Bakan Varank, “2018 yılında Resmi Gazetede yayımlanan bir yönetmelikle veteriner tıbbi ürün üretim yeri izni verilmiş yerlerde, uygun formda ve sınıfta beşeri tıbbi ürünlerin üretilmesi de mümkün oldu.

Peki bu ne demek? Eğer bir tesis hayvan aşısı üretebiliyorsa, Sağlık Bakanlığı denetiminden geçerek insan aşısı da üretebilir. Ülkemizde hayvan sağlığı aşıları, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı kamu kurumları ve özel sektör kuruluşları tarafından üretiliyor. Hayvan aşıları alanında oldukça güçlü, yetkin ve dünya standartlarında üretim altyapılarımız var. Bu altyapılar, uygun tedbirler alınarak çok hızlı bir şekilde viral insan aşısı üretimi de gerçekleştirebilir. Dolayısıyla ülkemizin aşı üretimi potansiyeli ve tesisi olmadığı yönündeki yorumlar gerçeği yansıtmıyor” dedi.

Küresel düzende herkes eşitlenmiş durumda

Halihazırda 170 bin yazılımcı olduğunu ancak 2023 yılına kadar 500 bin yazılımcı hedefinin olduğunu ifade eden Bakan Varank, şunları kaydetti:

“Bu son salgın bize şunu da öğretti. Artık gelişmiş ve gelişmekte olan ülke ayrımı ortadan kalkıyor. Dünyanın en iyi okullarına sahip olabilirsiniz. Kişi başına gelirinizle yüzlerce ülkeyi geride bırakabilirsiniz. Ya da paranız uluslararası rezerv paradır, ve tüm küresel finansal sistemini bir anda türbülansa itebilirsiniz.

Bu bahsettiğim üstünlükler, virüs karşısında o bildiğimiz ekonomik ya da sosyal avantajların bir işe yaramadığını açıkça ortaya koydu. Şu an küresel düzende herkes eşitlenmiş durumda. Bu eşitliği bozan; yaşadığımız sorunları çözen teknolojileri geliştirenler olacak. Bundan sonraki dönemde, önleyici hassas tıp çözümleri, blokzincirle tedarik zinciri yönetimi, otonom teknolojiler, kesintisiz bağlantı çözümleri, kapsayıcı mikro ödeme sistemleri belki de en önemlisi etik veri yönetimi üzerine geliştirilen ürünler hızla hayatımıza girecek.”

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/acik-kaynak-platformuna-30-milyon-tllik-katki/1484405