FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
New York’un en büyük finans şirketlerinin başındaki isimler çalışmalarını evlerindeki ofisleri üzerinden yürütüyor. Buna karşın Fortune’un haberine göre Goldman Sachs’ın CEO’su David Solomon ve Bank of America’nın CEO’su Brian Moyniham salgının dünya çapında en fazla yayıldığı ülke olan ABD’de adeta ölüme meydan okuyarak ofislerine gitmeye devam ediyorlar.
Morgan Stanley’nin CEO’su James Gorman üç hafta öncesine kadar şirketin ofislerinde çalışmayı sürdürüyordu. Mart ortasında korona virüs semptomları gösteren Gorman perşembe günü yaptığı açıklamada korona virüsü yendiğini açıklasa da evden çalışmaya devam ediyor.
Wall Street’in en büyük finansal şirketlerinin çoğunluğu korona virüs sebebiyle CEO’ları da dahil olmak üzere bütün çalışanlarını eve gönderdiler. Ofislerinde yalnız kalan iki önemli isimse salgının merkezi Manhattan’daki genel müdürlük binasında çalışmalarına devam eden Goldman Sach’ın CEO’su David Solomon ve Bank of America’nın Boston ofisinde çalışmalarına devam eden CEO Brian Moynihan.
Citi, Wells Fargo ve JP Morgan Chase gibi önemli finans şirketlerinin yönetim kadroları ise CEO’ları dahil olmak üzere evden çalışarak yönetime farklı bir açıdan bakıyorlar.
JP Morgan’ın CEO’su Jamie Dimon Mart ayının sonunda geçirdiği acil kalp ameliyatının ardından geçen haftadan beridir evinde çalışıyor. Wells Fargo’nun CEO’su Charlie Scharf normal şartlarda San Francisco merkezli finans şirketinin yönetimini New York ofisi üzerinden yapıyordu. Şirket sözcülerine göre Scharf son birkaç haftadır yönetim görevini evinde icra ediyor. Citi’nin CEO’su Michael Corbat 24 Mart tarihinden itibaren evindeki ofisinin teknolojik altyapısını güçlendirerek evinde çalışmaya başladı. Büyük bankaların ve CEO’ların bulunduğu ABD’deki bütün eyaletlerde evde kalma emirleri şu an yürürlükte olduğundan işlerini ofiste yürütmek zorunda olmayan banka çalışanları sorumluluklarını evlerindeki ofisleri üzerinden yürütüyorlar.
Goldman Sachs'ın ve Bank of America'nın CEO'ları halen sahada
Bununla birlikte korona virüsün merkezi haline gelen New York’ta Goldman Sachs’ın CEO’su David Solomon 60 çalışanıyla birlikte normalde 12 bin kişinin çalıştığı ofise gitmeye devam ediyor. Normal şartlar altında metro kullandığı bilinen Solomon önlem olarak toplu taşıma araçlarını kullanmamayı tercih ediyor. Solomon’un şirket binasında güvenlik görevlileri ve bilgisayarlar üzerinden yaptığı telekonferanslar haricinde gün boyunca neredeyse kimseyi görmediği söyleniyor.
Goldman Sachs CEO’sunun geçen hafta CNBC’ye verdiği röportaja göre şirket çalışanlarının %98’inin işlerini evinden yürüttüğünü belirtti. Solomon yürütülen bazı çalışmaların binanın içinde olması gerektiğini bu nedenle de bazı çalışanların binaya gelmek zorunda olduğunu söyleyerek, “Orada olmam gerektiğini hissettim” ifadelerinde bulunuyor. Binada oldukça az kişinin bulunduğunu belirten Solomon, oldukça güvenli bir oramda çalıştıklarının altını çiziyor.
Çalışanlarıyla ve diğer şirketlerle yaptığı video konferanslarda evde kalmayı öğütleyen Solomon “Kendinizi güvende ve rahat hissetmeniz için ne gerekiyorsa onu yapmanız gerekir” ifadelerinde bulunuyor.
Bank of America’nın CEO’su Brian Moynihan da bankanın Baş Finans Direktörü ile ofiste çalışmaya devam eden isimlerden. Moyniham Barrons’a yaptığı röportajda ofise gitme kararını savunarak kendini iyi hissettiğini dile getirdi. Ofisin dışındayken yapması gereken miktarda telefon konuşmasını ve diğer işleri verimli bir şekilde yerine getiremediğini belirten Moynihan çağrı merkezleri gibi çalışması zorunlu olan birimlerin dışında binanın boş olduğunu belirtti. Bankanın Baş Finans Direktörü’yle birlikte ve kendisinin de orada olmak zorunda hissettiğini de ekledi.
David Solomon geçen hafta ABD Deniz Kuvvetleri’ne ait hastane gemisinin New York Limanı’na girişine ait fotoğrafı Instagram üzerinden takipçileriyle paylaştığında halen ofiste olmasına ilişkin farklı yorumlar aldı. Fotoğrafın ilk yorumu “Neden hala ofistesin David, evinde kal!” olurken bir diğer yorum ise “İnsanların liderlerine ihtiyacı varken şehri terk etmediğini görmek güzel” şeklindeydi.