Yazdır

Bakan Varank: KOVID-19 Platformu altında 7 aşı, 7 ilaç projesi yer alıyor

Tarih: 02 Nisan 2020 - 11:00

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “KOVID-19 Platformu altında 7 aşı projesiyle kimyasal ve biyoteknolojik yöntemlerin uygulanacağı 7 ilaç geliştirme projesi yer alıyor” dedi.

FINANSGUNDEM - ANKARA  

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, KOVID-19 Türkiye Platformu koordinasyonunda gerçekleştirilen Aşı ve İlaç Geliştirme Sanal Konferansı’na katıldı.

Daha önce hiç yaşanılmayan tarihi bir dönemin yaşandığını belirten Varank, salgın nedeniyle dünyanın her yerinde insanların sokaklardan çekildiğini, hayatın, sosyal mesafe, izolasyon, karantina gibi kavramlarla yönlendirilmeye başlandığını ifade etti.

Zorunlu hallerin bazı süreçleri de hızlandırdığını, bunun başında da dijitalleşmenin geldiğini kaydeden Varank, “Küresel bir tehditle mücadele ediyoruz. Dünyanın her yerinde çok doğal bir refleks olarak insanlar endişeli ve huzursuz. Gelişmiş ya da gelişmekte olan ülke ayrımı artık önemini yitirdi. ABD’den Avrupa’ya, Uzak Doğu’dan Afrika’ya neredeyse her yerde tek bir soruya cevap aranıyor. Tüm cevaplar; insan sağlığını korumaya hatta bu işi kökten çözmeye odaklanmış durumda. Dünya sosyal ve fiziki izolasyon politikalarıyla, zaman kazanmaya çalışıyor. Hastalık eğrisini ne kadar yatık hale getirebilirsek, bilimsel çözümlerin devreye girme şansı o derece artıyor” dedi.

Yeni bir dünyaya adım atmış olacağız

Yapılan çalışmaların ciddi bir ekonomik boyutu olduğunu vurgulayan Bakan Varank, virüsün, dünya piyasalarını alt üst etmenin ve küresel ekonomiyi resesyona sokmanın yanında, kurulu ekonomik düzene ilişkin prensipleri de tamamen değiştirmeye başladığına dikkat çekti.

Küresel ekonomik boyutun henüz hiçbir kuruluşun tam anlamıyla öngöremediğini belirten Varank, sözlerine şöyle devam etti:

“Tedarik zincirleri neredeyse kopmuş durumda. Bugünleri geride bıraktığımızda; yeni bir dünyaya adım atmış olacağız. Tüketim kalıpları, üretim öncelikleri baştan şekillenecek. Devletler ekonomiyi yönlendirmede daha öncü aktörler haline gelecek. Tüm insanlığın beklentisi, bu salgının sona ermesi ve bilimsel çözümlerin ortaya çıkması. Maalesef, uluslararası kuruluşlar şu ana kadar salgın konusunda işlevsiz kaldı. Küresel çalışmalara öncülük ve koordine etmede elini taşın altına koyamadılar. Hatta ve hatta temel sağlık ihtiyaçları açısından durumu görece kötü ülkelerin, üyesi oldukları birlikler tarafından yalnız bırakıldıklarını görüyoruz.”

Kırmızı çizgilerimiz var

Birkaç ay öncesinden çok farklı bir dünya düzeninde yaşandığını ifade eden Varank, sınırların kapandığını, küresel hareketliliğin durma noktasına geldiğini ancak bilimsel bilginin değiş tokuşuna her zamankinden fazla ihtiyaç olunduğunu kaydetti.

Türkiye’deki etkin araştırma geliştirme alt yapılarının yetkin bilim insanlarıyla korona virüse karşı aşı ve ilaç geliştirme çalışmalarına küresel katkılar vermek için kollarını sıvadığını vurgulayan Bakan Varank, “Etkin tedbirler almanın yanında, öncü adımlar da atıyoruz.

Politika reflekslerimiz çok güçlü ve dinamik. Yani, karşılaştığımız her yeni duruma karşı sonuç alabileceğimiz güçlü seçeneklerimiz var. Doğru zamanda, doğru kararları almak adına büyük bir özen gösteriyoruz. Aşamalı ve esnek bir şekilde adımlarımızı devreye alıyoruz.

Tüm seçenekleri bir anda tüketmiyoruz. Salgının gelişimine bağlı olarak uygulayacağımız politikaların da etki alanı genişleyecek. Elbette, bu sürecin en başından beri olmazsa olmaz dediğimiz kırmızı çizgilerimiz var. Emekçilerimizin işini kaybetmemesi, her hanenin gelir seviyesinin korunması, temel ihtiyaçların fazlasıyla karşılanması ve tüm vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu anda sağlık hizmetlerine erişebilmesi bizim asla taviz vermeyeceğimiz temel alanlar” diye konuştu. Varank, üretimde sürekliliği temin etmek adına tüm işletmelerin yanında olmaya azami gayret gösterdiklerini belirtti.

7 farklı aşı 7 farklı ilaç

Aşı ve ilaç geliştirme projelerindeki temel araştırmalara TÜBİTAK’ın liderlik ettiğini anımsatan Bakan Varank, şunları kaydetti:

“KOVID-19 Platformu altında 7 farklı aşı projesi ile hem kimyasal hem de biyoteknolojik yöntemlerin uygulanacağı 7 farklı ilaç geliştirme projesi yer alıyor. Akademisyenlerimiz, KOVID-19’la mücadeleye yönelik projelerini dünyada eşine az rastlanır bir şekilde çok kısa bir sürede dönüştürerek devreye aldılar. Bu ulvi amaç için 24 üniversite, 8 kamu Ar-Ge birimi ve 8 özel sektör kuruluşundan yüzlerce araştırmacı üstün bir gayretle çalışıyor. Yetenekler ve kabiliyetler tek bir hedefe odaklandı. Platform bünyesinde bu virüsle etkin mücadeleyi mümkün kılma potansiyeline sahip her türlü yöntem denenecek. Bu projelerle aşı ve ilaçların deney hayvanlarında etkinlik ve toksisite analizleri tamamlanacak. 

Sonraki aşamada tüm sonuçlar, ivedilikle klinik denemelerin yapılabilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı’na bağlı TÜSEB’e aktarılacak. Projelere ilişkin destek süreçlerimiz başladı. Gerekirse bakanlığımızın tüm kaynaklarını bu iş için kullanmamızın önünde hiçbir engel yok. Yeter ki netice alalım, en kısa sürede sonuca ulaşalım. Biz burada yeni araştırma altyapısı kurmuyoruz, var olan altyapılarımızda en verimli şekilde birlikte çalışarak sonuca ulaşmak istiyoruz”

Önünüzde hiçbir bariyer yok

Sürece bundan sonra da katkıda bulunabilecek araştırmacıların mekanizmaya dahil olabileceğini ifade eden Bakan Varank, tüm araştırmacılara güvendiklerini belirterek, “Her türlü ihtiyacınızı karşılayacağımızdan emin olabilirsiniz. Önünüzde hiçbir bariyer yok. Tüm iletişim mekanizmalarımız sonuna kadar açık ve şeffaf. Üzerinizdeki sorumluluk hem çok ağır hem de bir o kadar değerli. Hepimiz sizlerden gelecek güzel haberleri, müjdeleri bekliyor olacağız. Bu tehdide karşı birlikte başarmakta kararlıyız” dedi.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/bakan-varank-kovid-19-platformu-altinda-7-asi-7-ilac-projesi-yer-aliyor/1481654