YEŞİM ERASLAN - FINANSGUNDEM / ANKARA
Türk Hava Yolları, Hong Kong, Moskova, Addis Ababa, New York ve Washington dışındaki tüm yurt dışı seferlerini durdururken Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), korona virüs salgınına karşı yolcu ile kargo uçaklarında ve havalimanlarında uygulanması gerekli sağlık tedbirlerini açıkladı.
Buna göre, yurtdışından gelen tüm uçuşlar için, uçuş öncesi hastalık bulgusu gösteren yolculardan uçmasına engel bir durum olmadığına dair sağlık raporu istenecek.
Uçuş sırasında hastalık belirtisi gösteren yolcu olması halinde kabin personeli tarafından bulaşıcı hastalık kontrol önlemleri alınacak, pilot tarafından kule, kule tarafından da havalimanı sağlık denetleme merkezine bildirilecek.
Uçuş sırasında, Türkçe, İngilizce ve kalkış noktası dilinde anons ile bilgilendirmesi yapılacak. Anonslarda semptomları bulunanların kendilerini kabin ekibine tanıtması istenecek. Türkiye’deyken hastalanmaları durumunda, Türk vatandaşı olmayanların öncelikle ülke temsilciliklerini arayarak durumlarını bildirmeleri ve sağlık kuruluşuna temsilcilikleri aracılığıyla riskli bölgeden geldiklerini belirterek başvurmaları sağlanacak. Türk vatandaşlarının ise direkt olarak 112 acil sağlık hizmetleri ile iletişime geçecek ve riskli bölgeden geldiklerini belirtmeleri istenecek.
BELİRLİ KAPILAR KULLANILACAK
Enfeksiyonunun yoğun görüldüğü bölgelerden gelecek uçak yolcularının belirli kapılardan kabul edilmesi sağlanacak.
Bu kapılar pasaport kontrol noktalarına mümkün olduğunca yakın olan kapılar arasından seçilecek ve mümkünse bu yolcuların geçtiği güzergâhtaki hava sirkülasyonu artırılacak.
Enfeksiyonun yoğun görüldüğü bölgelerden gelen yolcuların termal kameradan geçişi sağlanacak ve ateş saptananlara tıbbi maske takıldıktan sonra alanda muayenelerinin yapılması amacıyla havalimanı Sağlık Denetleme Merkezine yönlendirilecek.
Sağlık Denetleme Merkezi tarafından ateş nedeniyle değerlendirilen yolculardan olası vaka tanımına uyan yolcuların, 112 Acil Sağlık Hizmetleri aracılığıyla hastaneye nakli sağlanacak ve vaka tanımına uymayan yolcuların iletişim bilgileri kaydedilecek, Sağlık Bakanlığı tarafından aksi bildirilene kadar sürüntü örneği alınacak.
Japonya korona virüse karşı bu ilacı deneyecek
SON 14 GÜNDE UÇUŞLARIN DURDURULDUĞU ÜLKELERDE BULUNANLAR TÜRKİYE’YE ALINMAYACAK
Yolcu uçakları uçuş ekibi, kabin ekibi ile havalimanı görevlileri korona virüs salgını koruma tedbirlerine göre, yolcularla yakın temasta bulunan görevliler eldiven ve maske kullanacak. Bir metre mesafeden daha yakın olan tüm görevliler ellerini sık sık, en az 20 saniye süreyle su ve sabunla yıkayacak. Su ve sabun mevcut değilse alkol bazlı el ovma solüsyonu kullanarak eller temizlenecek. Kirlendiği düşünülen nesneler ve yüzeyler temizlenecek ve dezenfekte edilecek.
Yurtdışından gelen tüm uçuşlarda, “Ateş, öksürük, nefes darlığı ve solunum güçlüğü şikâyeti olan yolcularımız, lütfen kendinizi kabin ekibine tanıtınız. Bu şikayetleri olan yolcularımızın, diğer yolcularımızın sağlığı için, yolculuklarına devam etmesi rica olunur. Ayrıca son 14 günde uçuşların durdurulduğu ülkelerde bulunmuş olan yolcular Türkiye’ye alınmayacak. Uçuş sonrası 14 gün içinde ateş, öksürük, nefes darlığı ve solunum güçlüğü belirtilerinin yaşanması halinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının 112 Acil Sağlık Hizmetleri’ni arayarak seyahatleri hakkında bilgi vermeleri, diğer yolcularımızın ise kendi ülkelerinin konsoloslukları ile irtibat kurmaları gerekmektedir” anonsu yapılacak.
Yeni tip korona virüs stratejileri ve gelecek haritası
ZORUNLU OLMADIĞI SÜRECE OTELDEN ÇIKILMAYACAK
Kargo uçuşu gerçekleştiren havayolu işletmelerinin yoğun yerli vaka görülen ülke uçuşları için alması gereken önlemlere göre, uçuş mümkün olduğunca en az sayıda personel ile gerçekleştirilecek. Uçuş mürettebatı (uçuş ekibi, kabin ekibi, teknik personel vb.) sayısının en az iki katı olacak kadar sayıda kişisel koruyucu ekipman bulundurulacak.
Uçuş mürettebatına korona virüs salgını ile ilgili bilgilendirme yapılacak. Uçuş mürettebatı listesi İl Sağlık Müdürlüğü’ne bildirilecek. Söz konusu ülkede iken uçuş mürettebatının, kargo işlemleri sırasında kişisel koruyucu ekipmanı giymesi sağlanacak. Uçuş mürettebatının havalimanı ve otel arasındaki transferi, havayolu şirketinin sağladığı özel araçla toplu olarak yapılacak.
Zorunlu olmadığı sürece otelden çıkılmayacak, otelde kalınacak süre boyunca uçuş mürettebatına el dezenfektanı ve tıbbi maske sağlanacak. Uçuş mürettebatının sağlık durumu yakından takip edilecek.
Uçuş mürettebatı, iş yeri hekimi tarafından semptom açısından değerlendirilecek, sağlık izni alarak bir sonraki uçuşuna gidebilecek. 14 gün boyunca, uçuş mürettebatı kendi sağlık durumunu izleyecek.
Virüs pandemisi 3 yolla bitebilir
VİRÜS BULAŞAN PERSONEL TAKİP ALTINA ALINACAK
Uçak içerisinde şikâyeti olmayıp uçuş sonrasında SARS-CoV2 pozitifliği saptanan yolcu uçuşu takiben ilk 48 saat içerisinde semptom geliştirip tanı aldıysa, uçuş sırasında bulaştırıcılık riski olduğu kabul edilecek.
Böyle bir durumda pilotların olağan dışı bir durum varlığı nedeniyle yolcu kabininde bulunmaları gerekmedi ise riskleri yok kabul edilecek, rutin çalışmalarına devam edecekler.
İlgili yolcunun uçuş sınıfı ve koltuk numarasına göre teması olan kabin personelleri belirlenecek.
Tüm kabin personeline tekrar korona virüs bilgilendirilmesi yapılacak ve 14 gün boyunca ateş izlemi yapmaları istenecek.
İlgilenen personelde virüs bulguları tespit edilmesi halinde ise diğer personel ateş takibi yaparak çalışmasına devam edecek. Ateşi gelişen personel olursa maske takarak korona virüs yönünden değerlendirilmek üzere sağlık kuruluşuna başvurması istenecek ve sonuç çıkana kadar uçuştan izinli sayılacak.
Yedinci güne kadar ateş ve solunum semptomları açısından kendisini takip etmesi istenecek, evde izinli kabul edilecek. Semptomu gelişirse hemen, semptom gelişmezse yedinci günde SARS-CoV2 testi yapılacak.
Semptomu olmayıp yedinci gün testi negatif olan kişi çalışmaya başlayacak. Temastan sonraki 14. güne kadar ateş devam edecek. Ateşi gelişirse maske takarak korona virüs yönünden değerlendirilmek üzere sağlık kuruluşuna başvuracak.
Semptomu olmayıp yedinci gün testi pozitif olan kişi hastanede korona virüs enfeksiyonu açısından uzman tarafından değerlendirilecek. Yatış endikasyonu yoksa izinli sayılacak ve evde izole olarak takip edilecek. Testi negatif olana kadar 7 gün arayla test tekrarlanacak. Testi negatif gelen personel çalışmaya başlayacak.
Korona virus salgını sırasında güvenli alışveriş nasıl yapılır?
TANI ALAN YOLCU İLE AYNI UÇAKTA SEYAHAT EDENLER BELİRLENECEK
Tanı alan yolcu ile aynı uçakta seyahat etmiş olan yolculardan iki ön, iki arka, iki yan koltuktaki yolcular uçuş kayıtlarından belirlenecek. Bu yolculara ulaşılarak korona virüs bilgilendirmesi yapılacak. 14. güne kadar ateş ve solunum yolu semptomları (öksürük/nefes darlığı) açısından evde izole olarak takip edilecek. Semptom gelişmesi durumunda maske takarak korona virüs yönünden değerlendirilmek üzere sağlık kuruluşuna başvurmaları sağlanacak. Yolcu uçuşu takiben 48 saatten daha uzun bir süre sonra semptom geliştirip, tanı aldıysa; uçuş sırasında bulaştırıcı olmadığı kabul edilecek.
Uçuş sırasında ateş ve/veya solunum bulguları (öksürük/nefes darlığı) gelişen yolcu varlığında COVID-19 Rehberi’ndeki uçak temaslı yaklaşımına göre yönetilecek.
Kabin personelinin yönetimi için yolcunun numune sonucu takip edilecek. Sonuç çıkana kadar şüpheli olguyla ilgilenen kabin personeli evinde izinli sayılacak.
Yolcunun test sonucu negatif çıkarsa kabin personeli görevine dönebilecek. Yolcunun test sonucu pozitif çıkarsa, temastan itibaren hesaplanarak 7 gün süreyle ilgili personelin uçuşuna izin verilmeyecek. Evde izole olarak semptom takibi yapılacak. İlgili kabin personelinden 7. gün SARSCoV-2 testi çalışılacak. Personelde 7. günden önce semptom çıkması durumunda test hemen çalışılacak, test sonucu negatif ise uçuşuna izin verilecek. Ancak 14. güne kadar ateş ve solunum yolu semptomları (öksürük/nefes darlığı) açısından kendi takibini yaparak çalışmaya devam edecek. Bu süre içerisinde herhangi bir şikâyeti olmaz ise izlem sonlandırılacak.
Semptomu olması halinde maske takarak korona virüs yönünden değerlendirilmek üzere sağlık kuruluşuna başvuracak.
Semptomu olmayıp yedinci gün testi pozitif olan personel hastanede korona virüs enfeksiyonu açısından uzman tarafından değerlendirilecek. Yatış endikasyonu yoksa izinli sayılır ve evde izole olarak takip edilecek. Testi negatif olana kadar 7 gün arayla test tekrarlanacak. Testi negatif gelen personel çalışmaya başlayacak. Yatış gerekliliği olduğu değerlendirilen personel yatırılarak izlenir.
İspanya'da can kaybı 2 bini aştı
KULLANILAN MALZEMELER TEKRAR KULLANILMAYACAK
Uluslararası havalimanlarında üst araması ve pasaport kontrolünde görevli kişilerle ilgili alınacak önlemler de belirlendi. Buna göre, üst aramasında görevli kişiler, görevleri sırasında kişisel koruyucu ekipmanları kullanması sağlanacak.
Pasaport kontrol memurlarının pasaport kontrolünü gerçekleştirdiği cam kabinlerdeki camekân ile bank arasındaki yüksekliğin gözden geçirilecek, bu mesafenin pasaport kontrolüne gelen yolcu ile kontrol memurunun korunmasız yüz yüze gelmesine neden olacak şekilde dizayn edilmesi durumunda, camekânların yeniden düzenlenmesi ve bu düzenleme yapılana kadar pasaport kontrolünde çalışan kişilerin eldivene ek olarak tıbbi maske, kullan-at göz koruyucu (siperlik/gözlük vb.) kullanması sağlanacak.
Görevlinin iş mahallinden dinlenmek üzere yerinden ayrılması halinde (çay, yemek vb.) kullanılan ekipman çıkartılacak ve uygun şekilde evsel atık kutusuna atılacak. Ayrıca maskeler nemlendikçe ve kirlendikçe yenileri ile değiştirilecek. Kişisel koruyucu ekipmanların giyilmesi ve çıkartılması sonrasında her seferinde uygun el temizliği sağlanacak. Kullanılan malzemeler çıkartıldıktan sonra tekrar kullanılmayacak. İş mahallinde aktif mesaiye dönülürken yeni kişisel koruyucu ekipman kullanılacak.