Yazdır

Çin Merkez Bankası faizleri düşürecek

Tarih: 12 Mart 2020 - 15:11

Çin Başbakanı Li Kepiang'la yaptıkları toplantıdan sonra Çin Merkez Bankası'nın faiz indireceği kulislerde yankılanıyor. Bu hamle, korona virüsle test edilen ekonomiyi toparlamaya çalışan Çin Hükümeti'nin ilk adımı değil .

Analistler, Çin Merkez Bankasının faizleri yakında düşüreceğini öngörüyor. PBOC'nin, ülkenin ikinci güçlü adamı Başbakan Premier Li Keqiang'ın liderliğindeki bir toplantıdan sonra çıkan direktifin ardından temel politika faiz oranlarını düşürmesi bekleniyor.

Li, Salı günü Çin’in en yüksek idari organı olan Devlet Konseyi'nin idari toplantısına başkanlık etti. Çarşamba günü yapılan açıklamada, ülke liderlerinin yeni korona virüsün vurduğu işletmeler için, zorunlu karşılık oranını (RRR) düşürmek de dahil olmak üzere, mali desteğin iyileştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Tokyo merkezli finansal danışmanlık şirketi Nomura'nın Çin baş ekonomisti Ting Lu konuyla alkalı, "Başbakanın bu çağrıları Çin Merkez Bankası tarafından hemen gerçekleştirecek, bu nedenle PBOC'nin önümüzdeki birkaç gün içinde, muhtemelen önümüzdeki hafta sonu veya öncesinde hedefli bir zirai kazanç kesintisini duyurmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Lu, "En büyük altı kamu bankası için 50 (baz puan) ve anonim ortaklık şeklindeki bankalar, şehir ve kırsal ticaret bankaları ve kırsal kredi birlikleri de dahil olmak üzere diğer bankalar için 100 baz puan zirai kazanç indirimi bekleniyor" dedi.

Lu, Önümüzdeki aylarda, her biri 1 yıllık gösterge mevduat faiz oranı ve 1 yıllık orta vadeli kredi programı faiz oranında (MLF) 25 baz puan indirim beklediğini de sözlerine ekledi. Bu iki oran, Çin Merkez Bankası tarafından bankacılık sistemindeki likiditeyi yönetmek için kullanılan araçlar.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/cin-merkez-bankasi-faizleri-dusurecek/1476440