Çin’den tüm dünyaya dalga dalga yayılan, birçok ülkeyi eğitimden sağlığa, ticaretten turizme “kırmızı alarm” durumuna geçiren ölümcül koronavirüs, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün satışını da etkiledi. Köprünün satışı deyim yerindeyse durma noktasına geldi. Bu nedenle satış ya da devir için salgın öncesinde öngörülen takvimde “zorunlu” değişiklik yapılmasının gündeme geldiği belirtiliyor. Sürecin, bu nedenle uzamasına kesin gözüyle bakılıyor.
Habertürk'ten Olcay Aydilek'in heberine göre, China Merchants Expressway, CMU, Zheijiang Expressway, Jiangsu Expressway, Sichuan Expressway ve Anhui Expressway’nin oluşturdukları fonla Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu’nun yüzde 51’ini 688.5 milyon dolara alacakları ifade edilmişti
Yavuz Sultan Selim- Kuzey Çevre Otoyolu, Osmangazi Köprüsü ve Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu, Avrasya Tüneli, yap-işlet devret (YİD) modeliyle inşa edildi.
Bu projelerde araç geçiş bedelleri, döviz olarak belirlendi. Devlet, bu projelere belli sayıda araç geçiş garantisi verdi. Araç geçişleri, garanti sınırının altında kalması halinde aradaki farkı devlet ödüyor.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Kuzey Çevre Otoyolu’nu, IC İçtaş İnşaat–Astaldi konsorsiyumu ICA işletiyor. ICA, bir süre önce Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Kuzey Çevre Otoyolu’nun yüzde 51’inin satışı i çin Çinliler ile görüşmeye başladı.
China Merchants Expressway, CMU, Zheijiang Expressway, Jiangsu Expressway, Sichuan Expressway ve Anhui Expressway’nin oluşturdukları fonun, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu’nun yüzde 51’ini 688.5 milyon dolara alacakları gündeme geldi.