Yazdır

Genetik körlüğü tedavi etmek için ilk ameliyat yapıldı

Tarih: 05 Mart 2020 - 09:06

Amerikalı bilim insanları gen mühendisliği işlemi olan CRISPR yöntemini ilk kez bir hastanın vücudunda denediklerini açıkladılar.

Portland'daki Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi'nde bulunan Casey Göz Enstitüsü'nde gerçekleştirilen müdahale genetik bir sebeple gözleri görmeyen bir hasta için uygulandı.

Uygulamayı gerçekleştiren uzmanlar Çarşamba günü yaptıkları açıklamada yapılanlara ilişkin detaylı bilgi vermezken sonucun olumlu olup olmadığının ancak bir ay sonra ortaya çıkacağını dile getirdiler.

Bu ilk denemeler başarılı olmasa dahi herhangi bir zarara da yol açmadığı tespit edilirse doktorlar yetişkinler ve çocuklardan oluşan 18 kişiye daha benzer müdahalede bulunmayı planlıyor.

Resmen körlüğü tedavi etmiş olacağız

Editas Medicine firması için çalışan uzman ekibin başındaki Dr. Charles Albright, "Resmen kör insanlara yeniden görme kabiliyeti kazandırma potansiyelinden söz ediyoruz. Eğer başarılı olursak tıpta yeni bir dönem başlar." diyerek ortaya çıkacak sonuçların önemine işaret etti.

Bu prosedürün uygulanacağı gruptaki kişilerde 'Leber konjenital amaurosis' hastalığı bulunuyor. Bu hastalığa sahip kişilerin vücudunda ışık hüzmelerini elektrik sinyallerine çevirip beyne iletmesini sağlayan proteinler genetik bir mutasyondan ötürü oluşmuyor.

Bu nedenle çok az bir görüş kabiliyeti ile doğuyorlar ve birkaç yıl içerisinde tamamen kör oluyorlar.

Göze damlatılan 3 damla

Standart gen tedavisi ile de çözülemeyen bu durum için bilim insanları CRISPR denemeye karar verdiler. Aktarılan bilgiye göre bu işlem için gerekli operasyon genel anestezi altında 1 saat kadar sürdü ve saç inceliğinde bir tüp ile retinanın arkasına 3 damla damlatıldı.

Eğer yöntem başarılı olursa bölgede yeniden şekil alan genler doğru şekilde çalışmaya başlayacak ve bölünmedikleri için durum bir daha asla eski haline dönemeyecek.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/genetik-korlugu-tedavi-etmek-icin-ilk-ameliyat-yapildi/1474664