Hollanda Meclisi, dün akşam (3 Mart) yaptığı oturumda Türkiye’den Yunanistan sınırına yönelen yeni mülteci akışını görüştü. İktidar ve muhalefete bağlı çok sayıda milletvekili, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, siyasi amaçlar uğruna mültecileri kullandığını savunup Türkiye’yi Avrupa’ya karşı şantaj yapmakla suçladı.
BBC Türkçe’de yer alan habere göre bazı milletvekilleri, Türkiye’nin, 2016 yılında imzalanan mültecilerin geri kabulüne ilişkin anlaşmayı tek taraflı olarak iptal ettiğini savundu. Hükümet adına söz alan Liberal Sağ Parti (VVD) Milletvekili, Güvenlik ve Adalet Bakan Yadımcısı Ankie Broekers-Knol ise milletvekillerinin “şantaj” söylemine katılmadı.
Yunanistan ile ABD arasında mülteci görüşmesi
“Hep bir ağızdan yüksek sesle ‘şantaj’ sözcüğünü dillendirebilir ya da anlaşmaya bağlı kalmadıklarını söyleyebiliriz ama bu sorunu çözmez” diyen Broekers – Knol, sorunun çözümü için, Avrupa tarafından Türkiye’ye daha fazla para verilmesi fikrine olumlu yaklaştıklarını belirterek, “Ankara’nın, mültecileri almak için daha fazla para talebine” hayır demeyeceklerini söyledi.
Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili ve eski Türkiye Raportörü Kati Piri ve eski Hollanda Dış Ticaret Bakanı Lilianne Ploumen de, Türkiye – Suriye sınırındaki yeni durumu da dikkate alarak Ankara ile acilen yeni anlaşmalara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Mülteciler Avrupa'ya geçmek için sınıra yığıldı
Muhalefetteki İşçi Partisi’ne (PvdA) mensup olan Kati Piri ve Lilianne Ploumen, birlikte kaleme aldıkları ortak açıklamda, AB tarafından Ankara’ya, vizesiz seyahat ve savunmasız mültecilerin yeniden yerleştirilmesinden, katılım müzakerelerini hızlandırmaya kadar verilen vaatlerin yerine getirilmediğini vurguladılar. Mülteci krizini AB için bir skandal diye değerlendiren Hollandalı parlamenterler, Avrupalı liderleri, “devekuşu politikası izlemekle” ve Türkiye’ye yeterince mali destekte bulunmamakla suçladılar.
AB Konseyi Başkanı Michel mülteciler için sınıra geliyor
Piri ve Ploumen, “Bizim açımızdan, Türkiye’de mültecilerin kabulü için mali desteğin sürdürülmesi gerekiyor. Ancak bu, Türkiye’deki insan hakları durumuna yönelik eleştirileri dile getirmeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Türkiye’de insan hakları savunucuları, STK ve gazeteciler için de bir fon olmalı” dedi. Türk-Yunan sınırındaki duruma ilişkin gelişmeler, Brüksel’de Çarşamba günü AB temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek acil istişare toplantısında ele alınacak.
Erdoğan: Mülteciler özgür iradeleriyle ülkemizden ayrılıyor