Yazdır

Anadolu’da 100 yılın kadın hikayeleri ‘Kadınımızın Hatıra Defteri’nde

Tarih: 27 Şubat 2020 - 15:31

1920’den 2020’ye, yüz yıla yayılan başarı öykülerinin anlatıldığı, 5 bölüm ve 200 dakikadan oluşan belgeselde, iz bırakan, adını dünyaya duyuran kadınların ilham dolu hayat hikayeleri ekrana taşınıyor.

Kültür sanat alanındaki çalışmaların destekçisi DenizBank, DenizKültür aracılığıyla özel bir çalışmaya daha imza atarak Nebil Özgentürk yönetmenliğinde “Kadınımızın Hatıra Defteri” projesini hayata geçirdi.   

Türkiye’nin yüz yıllık tarihinde kadın gücü ve emeğinin toplumsal yaşamdaki kıymetini, sembol hayat hikayeleri üzerinden anlatan Kadınımızın Hatıra Defteri belgeselinin ön gösterimi dün akşam Deniz Kule’de yapıldı. Etkinliğe iş, kültür – sanat ve medya dünyasından pek çok isim katıldı.

“KARANLIĞA IŞIK TUTAN KADIN ÖYKÜLERINI ANLATIYORUZ”

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, yaptığı konuşmada Nebil Özgentürk ile hayata geçirdikleri dördüncü uzun soluklu çalışmada, mücadeleleriyle, imkansızlıklar arasında yarattıkları mucizelerle kadınların kısa tarihini anlattıklarını ifade etti. Ateş, sözlerine şöyle devam etti: “Belgeselimizde, Cumhuriyet tarihine adını yazdıran, gelecek nesillerin geriye dönüp baktıklarında “çok şey borçluyuz” diyecekleri kadınlarımızın hepimize güç veren hikayelerini derledik. Yeni nesilleri geçmişimizin mirasıyla buluşturan böyle anlamlı bir çalışmanın destekçisi olmaktan gurur duyuyoruz. Ekonomik ve toplumsal gelişimi bütün gören bir kurum olarak, kültürü, sanatı, sporu, arkeolojiyi ve kalkınma yolunda önem atfettiğimiz daha pek çok alanı olduğu gibi, kadınlarımıza destek konusunu da aynı şekilde sahipleniyoruz. Deniz Kültür iştirakimizin çatısı altında, ülkemizin kültür- sanat hafızasına kadınlarımıza saygı duruşu niteliğinde bir belgesel kazandırmaktan gurur duyuyoruz”.

“TARİHİMİZ, YAZILMAMIŞ, IŞIKLI VE GÜÇLÜ KADIN ÖYKÜLERİYLE ÖRÜLÜ”

Belgeselin yönetmenliğini üstlenen Nebil Özgentürk ise “Kadınımızın Hatıra Defteri, asırlık kayıtlarla dolu. Tarihimizin, yazılmamış, bilinmeyen, ışıklı ve güçlü kadınlarla örülü olduğunu gösteriyor. Diğer yandan projemizin kamera arkasındaki ekip arkadaşlarımızın yarıdan fazlası da kadınlardan oluşuyor” dedi.

YÜZ YILLIK PORTRELER, 8 MART’TA EKRANDA

Kadınımızın Hatıra Defteri projesinde yakın tarihimizde derin izler bırakan kadınların yaşam öyküleri izleyiciye aktarılıyor. 1920’den 2020’ye uzanan yüz yıllık bu öyküde Muazzez İlmiye Çığ’dan Macide Tanır’a, Halide Edip Adıvar’dan Nermin Abadan Unat’a, Adile Naşit’ten Yıldız Kenter’e, Safiye Ayla’dan Leyla Gencer’e, Türkan Saylan’dan Halet Çambel’e, Tilda Kemal’den Duygu Asena’ya, Selda Bağcan’dan Sezen Aksu’ya mesleklerinde ilkleri başarmış pek çok özel isim, kimi zaman hüzünlendiren, kimi zaman gülümseten sımsıcak öyküleriyle yer alıyor. Bağımsızlık Savaşı’mızın kadın kahramanlarının gurur veren hikayelerinin yanında,  Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın yaşamının da özel bir anlatımla ekrana geldiği belgeselin, 8 Mart Kadınlar Günü’nde ekranlarda olması planlanıyor.

İKİ KISA FILM ÇEKİLDİ

Yüz yılın iz bırakan kadınlarının anlatıldığı belgeselde Yıldız Kenter ve Türkan Saylan için canlandırmalı iki kısa film çekimi de gerçekleştirildi. Türkan Saylan’a tiyatro oyuncusu Güler Öktem hayat verirken, Yıldız Kenter’i, Kenter Tiyatrosu'ndan öğrencisi Güneş Berberoğlu canlandırdı. Oyuncuları, çekimlere makyaj sanatçısı Derya Ergün hazırladı. 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/anadoluda-100-yilin-kadin-hikayeleri-kadinimizin-hatira-defterinde/1473094