Amerikanın Sesi Radyosunun internet sitesinde yer alan habere göre, Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan korona virüsü salgını en az 28 ülkeye sıçradı. 74 binin üzerinde kişide tespit edilen virüs çoğunluğu Çin’de olmak üzere 2 binden fazla kişinin ölümüne neden oldu. Hızlı bir şekilde yayılan salgının olumsuz ekonomik etkileri Dünya Bankası’na da yansıdı.
Vang Çın: Koronavirüs grip gibi kalıcı olabilir
Dünya Bankası, 2013 ile 2016 yılları arasında Sierra Leone, Gine ve Liberya’da en az 11 bin 300 kişinin ölümüyle sonuçlanan Ebola salgını sonrası 2017 yılında Pandemik Acil Finansman Fonu altında, gerekli olduğunda acil finansman yardımı sağlayabilmek amacıyla özel bono ve güvence oluşturmuştu.
Ancak 2018 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde patlak veren ve yaklaşık bir yıl boyunca etkisi süren Ebola salgınında bu bonolar devreye sokulmadı. Şu an devam eden korona virüsü salgınının ulaştığı boyutsa, yatırımcıların geri adım atmasına neden oluyor.
Dünya Bankası’nın bonolardaki fonu kullanabilmesi için oluşturulan kriterlere göre küresel bir salgının 2 bin 500’den fazla kişinin ölümüne neden olması, en az 8 ülkeye yayılmış olması ve bu ülkelerde de ölümlere neden olması gerekiyor. korona virüsü salgınının ulaştığı boyut bu kriterlere uymaya yaklaşmış durumda. Çin’de 2 binin üzerinde kişinin ölümüne neden olan virüs şu ana kadar Filipinler, Fransa, İran, Japonya ve Tayvan’da da can aldı.