ABD borsaları haftanın son gününde sert düşüşler yaşadı. Koronavirüs salgını nedeniyle ABD Sağlık Bakanlığı'nın acil durum ilanı ile tetiklenen satışlar Çin'den getirilen Amerikalıların karantinaya alındığı bilgisi sonrası hızlandı ve düşüş yüzde 3'lere ulaştı. Seansın sonlarına doğru gelen açıklamalar ile kayıpların bir kısmı telafi edilse de endeksler yüzde 1.5 ile yüzde 2 arasında düşüşlerle günü kapadı.
Koronavirüs salgınında vaka sayısının 2002-2003'teki SARS salgını geride bırakmasının ardından küresel tehdit endişesi arttı. Salgının küresel ekonomiyi vuracağı korkusunu taşıyan Wall Street yatırımcıları haftanın son gününe satıcılı olarak başladı.
ABD Sağlık Bakanlığı, Koronavirüs salgını nedeniyle acil durum ilan ederken birçok seyahat kısıtlaması getirdi. Çin'den gelen üçüncü ülke vatandaşlarına ülkeye giriş izni verilmeyeceği bildirildi. Çin'den gelen ABD vatandaşlarının ise 14 gün süreyle karantinaya alınacağı ifade edildi.
Sağlık Bakanlığı'nın açıklamalarının ardından Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Çin'den Kaliforniya'ya getirilen Amerikalılar için karantina işlemlerinin başladığını duyurdu.
CDC'nin duyurusuyla hızlanan satışlar yüzünden endeksler yüzde 3'e varan düşüşler yaşadı. CDC direktörü Robert Redfield'in, salgın riskinin ABD için düşük olduğunu açıklamasının ardından endeksler kayıplarının bir miktarını geri aldı.
Yaklaşık 9.03 milyar hissenin el değiştirdiği yoğun satıcılı günde Dow Jones sanayi endeksi 603.41 puan ve yüzde 2.09 oranında düşerek 28,256.03 puana geriledi. S&P 500 58.14 puan ve yüzde 1.77 oranında kayıpla gün sonunda 3,225.52 seviyesine indi. Nasdaq da 148 puan ve yüzde 1.59 oranında kayıpla günü 9,150.94 seviyesinde tamamladı.
Çin'e uçuşlarını askıya alah Delta Air hisseleri yüzde 2.38, American Airlines hisseleri de yüzde 3.17 değer kaybetti.
Koronavirüs salgınının, 2002-2003 yılları arasında küresel ekonomiye tahmini 33 milyar dolar maliyete yol açan ve yaklaşık 800 kişiyi öldüren Şiddetli Akut Solunum Sendromundan (SARS) daha büyük bir etkiye sahip olabileceğini iddia eden ekonomistler bunun nedenini de Çin'in o yıllara göre dünya ekonomisi üzerinde daha fazla paya sahip olmasını gösteriyor.
BİLANÇO AÇIKLAMALARI
Amazon hisseleri şirketin 1 trilyon dolarlık şirketler kulübüne dönüşünün ardından cuma günü de yüzde 7.38 oranında değer kazandı.
Petrol şirketi Exxon Mobil ve Chevron Corp, hayal kırıklığı yaratan dördüncü çeyrek sonuçlarından sonra yüzde 4'ten fazla düşüşler yaşadı.
Visa üçer aylık gelir kaybı tahminleri ve ödeme ağı 2020 sonuçlarına ulaşan teşvikler konusunda uyardıktan sonra yüzde 4.44 oranında değer kaybetti.
IBM hisseleri, yeni genel müdür seçilmesinin ardından yüzde 5,09 yükseldi.
HAFTALIK PERFORMANS
Wall Street endeksleri Ağustos ayından bu yana en kötü haftalık performansları sergiledi. Hafta boyunca Dow yüzde 2.5 düştü, S&P 500'ün haftalık kaybı yüzde 2.1 oldu. Nasdaq da haftayı yüzde 1.8 düşüşle tamamladı.
AYLIK PERFORMANS
Endeksler Ocak ayında da yüz güldürmedi. Ay boyunca Dow yüzde 1 düştü. S&P 500'deki düşüş yüzde 0.2 olarak gerçekleşti. Diğer ana endekslerden pozitif ayrışan Nasdaq Ocak ayında yüzde 2 yükseldi.