26-28 Ocak 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilen Cezayir-Türkiye İş Forumu, Gambiya-Türkiye İş Forumu ve Senegal-Türkiye İş Forumu’nda, ülkeler arasındaki yeni yatırım, ticaret ve ekonomik iş birliği fırsatları değerlendirildi. İş dünyası temsilcilerinin katıldığı networking toplantılarında ise öncelikli sektörler ve yüksek iş potansiyeli olan bölgesel proje ortaklıkları ele alındı.
Erdoğan: “Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nun üçüncüsünü yine İstanbul’da gerçekleştireceğiz”
DEİK organizasyonunda düzenlenen Cezayir-Türkiye, Gambiya-Türkiye ve Senegal-Türkiye İş Forumlarında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki İş Konseyi sayısının 2015'te 30 iken 2019'da 45'e yükseldiğini belirterek, “El ele, omuz omuza ve gönül gönüle vererek Türkiye ile Afrika arasındaki ticaret hacmini 50 milyar dolar seviyesine taşımayı hedefliyoruz. Bayrak taşıyıcımız Türk Hava Yolları İstanbul’dan 38 Afrika ülkesindeki 58 noktaya uçuş düzenliyor. Önümüzdeki dönemde, Kıta ile ilişkilerimizi daha da ilerleteceğiz. Bu bağlamda Cezayir'i dost ve kardeş bir ülke olmanın ötesinde, Türkiye'nin Kuzey Afrika'daki stratejik ortaklarından biri olarak görüyoruz. Türk şirketleri, bugüne kadar Cezayir'de 16,1 milyar dolar değerinde 377 projeye imza attı. Cezayir, Türkiye'nin en fazla müteahhitlik projesi üstlendiği 8'inci ülke konumunda. Senegal ile de ikili ticari ilişkilerimizi kazan-kazan temelinde, dengeli bir biçimde geliştirmek istiyoruz. Hedefimiz, ticaret hacmimizi orta vadede 1 milyar dolara çıkarmak. Bu açıdan, Afrika’daki hedeflerimize ulaşabilmemiz için iş insanlarımıza da önemli görevler düşüyor. Ayrıca 2020 yılı içinde Ticaret Bakanlığımızın koordinasyonu ve DEİK’in organizasyonu ile Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nun üçüncüsünü yine İstanbul’da gerçekleştireceğiz.” dedi.
Bakan Pekcan: “Türk firmaları yeni iş fırsatları için Gambiya’ya davet edilmeli”
Gambiya-Türkiye İş Forumu’nda Türk firmalarının her sektörde iş birliği yapmaya hazır olduğuna dikkat çeken T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “ Türkiye, Gambiya’nın turizm alt yapısı ve hizmet sektörlerinin gelişmesi için yardımcı olabilir. Türk müteahhitlerimiz, Gambiya’daki alt yapı ve üst yapı projelerini de hızlı ve ekonomik şekilde tamamlayabilecek güçteler. Ayrıca elektrik ve enerji alt yapısının geliştirilmesi için de yeni iş birliklerine imza atabiliriz. Dolayısıyla, Türk firmalarının Gambiya’daki fırsatlar için davet edilmesini özellikle istiyoruz. Türkiye ile Gambiya arasındaki dostluk ve iş birliği, ECOWAS kapsamında da sürüyor. ECOWAS için Sayın Bakan Jobe’den desteklerini rica ettim. Bu güçlü bağlar, hem Afrika ile hem de Gambiya üzerinden iş birliğini arttıracaktır. Afrika bizim için çok önemli. Biz de bu kapsamda iki senede bir Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu’nu gerçekleştiriyoruz.” şeklinde konuştu.
Olpak: “Türk iş dünyası için 2020 yine Afrika yılı olacak”
DEİK olarak dünyanın dört bir yanında yürüttükleri ticari diplomasi faaliyetlerine, Afrika Kıtası özelinde de hız kesmeden devam ettiklerini belirten DEİK Başkanı Nail Olpak,
“Cumhurbaşkanımız ve Ticaret Bakanımızın teşrifleriyle Cezayir, Gambiya ve Senegal’de gerçekleştirdiğimiz İş Forumu organizasyonları, Türk iş dünyası açısından pek çok kazanım içeriyor. Artık Afrika açılımı değil, gelişim stratejisi üzerine çalıştığımız Kıta ile, ticaretimizin giderek yükseldiği ve aynı zamanda yatırımlarımızla da varlığımızın artması bizleri memnun ediyor. DEİK/Afrika Bölgesi İş Konseylerimiz, son olarak 2018’de ise Güney Sudan İş Konseyi’mizin kurulmasıyla, 45 ülkede 50 ortak kuruluşla faaliyet gösteriyor. Konseyimiz yalnızca 2019 yılında, 61’i yurt dışında olmak üzere toplam 254 etkinlik gerçekleştirdik. Afrika’da artık projeleri tamamlamanın yanı sıra, işletmelerini de yapıyoruz. Böylece kıtada istihdam sağlayan ülkelerin başında geliyoruz. Ülkelerimiz ve Afrika Kıtası arasındaki ticaret hacmi geçtiğimiz yıl 21 milyar dolar olarak gerçekleşti. Dolayısıyla Cezayir, Gambiya ve Senegal’de yürüttüğümüz ticari diplomasi faaliyetlerinde kapsamında gerçekleştirdiğimiz İş Forumu ve ikili iş görüşmeleri, ticaret hacmimizi yükseltmemiz adına pozitif adımlar. Türk müteahhitlerimizin Cezayir’deki iş gücü, Senegal ile orta vadedeki 1 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimiz ve Gambiya’ya yönelik hedef sektörlerdeki potansiyel iş birlikleri son derece önemli. Türk iş dünyası için 2020 yine Afrika yılı olacak diyoruz. Önümüzdeki dönemde Türk özel sektörü olarak, Afrika bölgesinde pek çok farklı sektördeki jenerik projelere imza atabileceğimizi ve know-how paylaşımında bulunabileceğimizi düşünüyoruz.” dedi.