Yazdır

Raflarda ulusal markalarla market markaları savaşıyor

Tarih: 11 Ocak 2020 - 11:13

Alışverişi ucuza getirmek için market market dolaşanların oranı yüzde 87’ye çıktı. Tüketicilerin yüzde 74'ü alışverişlerinde ulusal markalı ürünlerin fiyatlarını “private label” (PL) diye bilinen market markalı ürünlerle karşılaştırıyor

Ekonomideki gidişat, hayat pahalılığının artmaya devam etmesi alışveriş alışkanlıklarını değiştirmeye başladı. Bütçesi daralan, alım gücü düşen her 10 tüketiciden 9'u fiyat araştırması yaparak marketlere girmeye başladı. Alışverişini ucuza getirmek için market market dolaşanların oranı yüzde 72'den yüzde 87'ye çıkarken, Nielsen tarafından yapılan araştırma, market alışverişleri için kısıtlı bir bütçeye sahip olan tüketici oranının son 1 yılda yüzde 73'ten yüzde 88'e yükseldiğini ortaya koydu.

Araştırmaya göre, tüketicilerin yüzde 74'ü alışverişlerinde ulusal markalı ürünlerin fiyatlarını “private label” (PL) diye bilinen market markalı ürünlerle karşılaştırıyor. Bu ürünlerin satış hacmi 60 milyar liraya ulaştı.

Sözcü'den Asuman Aranca'nın haberine göre, Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği (PLAT) Başkanı İmer Özer, 2019'da raflardaki market markalı ürünlerin toplam satışlardan aldığı payın yüzde 30 büyüme kaydettiğini dile getiren Özer, özellikle çocuk bezi, kağıt grubu, süt ve yağ grubunda market markalı ürünlerin daha fazla tercih edilmeye başlandığını dile getirdi.

Özellikle indirim marketlerinde satılan özel markalı ürünlerin oranının yüzde 50-70 arasında değiştiğini anlatan Özer, bu oranın ulusal zincirlerde ise yüzde 5-12 olduğunu dile getirdi. İndirim marketlerinin özel markalı ürünlerle büyük cirolara ulaştığını belirten Özer, “İnsanlar teknolojinin yardımı ile artık her yerden fiyat bakıyor” yorumunu yaptı.

Zamlar yüzde 5'in üzerine çıkmadı; en fazla fiyat düşüşü kağıt havlu ve tuvalet kağıdında oldu

Market markalı ürün enflasyonunun Türkiye enflasyonundan farklılaştığını dile getiren İmer Özer, bu yıl indirim markalarında fiyat artışlarının yüzde 5'in üzerine çıkmadığını, pek çok ürünün ise 2019'da hiç fiyat artırmadığını dile getirdi. Özer bu rakamın 2018'de maliyet ve kur artışları ile birlikte enflasyonun yüzde 10'un üzerine çıktığını, 2019'da ise gerilediğini belirtti. 2019'da fiyatı en çok düşen ürünün havlu kağıt ve tuvalet kağıdı gibi kağıt ürünleri olduğunu dile getiren Özer, kuruyemiş, süt, maya gibi alanlarda tüketicinin hızlı şekilde market markalı ürünlere kaydığını belirtti.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/raflarda-ulusal-markalarla-market-markalari-savasiyor/1462617