Simit Sarayı'ndan sonra gözler Dünya Göz Hastanesi'ne çevrildi.
Sözcü gazetesinden Serpil Yılmaz son yazısında Dünya Göz Hastanesi kredi borcuna karşılık hisse satışı yapacak mı iddilarına yer verdi. İşte Yılmaz'ın yazısı
Ziraat GSYO, Dünya Göz Hastanesi'nin Ziraat Bankası'na olan 200 milyon dolarlık kredi borcunu temizleyip, karşılığında hisse satın alacak... Hisselerin %100'ü Ziraat Bankası'na ait olan Ziraat Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı'nın ilk kurtaracağı Şirket Simit Sarayı olmayacaktı.
Kurtarılacak şirketlerin başında Dünya Göz Hastanesi geliyordu. Nasıl olduysa Simit Sarayı dosyası öne çekildi.
Eray Kapıcıoğlu'nun Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Dünya Göz Hastanesi'nin çeşitli bankalara olan 200 milyon dolarlık kredi borcu yapılandırıldı. Hepsi Ziraat Bankası'na yüklendi. Bundan 6 ay önce Dünya Göz Hastanesi'nin bağımsız denetim raporu (autdit report) çıktı. Şirketin röntgeni çekildi.
1996 yılından 204 yılına kadar kendi mecrasında akıp giden hastane birden hamle yapmaya başladı. Yurtiçinde açtığı hastane sayısı 20'yi geçti...
2009 yılında 30 milyon doların üzerinde yatırımla Ankara'da en lüks hastanesini açtı. 15 bin kapalı olan 18 katlı binanın mülkü Ziraat Bankası'na geçti.
Kapıcıoğlu; 2010 yılında National Bank of Kuwait'e bağlı NBK Capital'e sattığı Dünya Göz Hastanesi'nin %30 hissesini 3 yıl sonra geri aldı.
Borç yiğidin kamçısıdr diye boşuna söylememiş atalarımız! Bundan 6 ay önce hazırlanan denetim raporunda zincir hastane grubunun en yaldızlı tarafı parlatıldı. Yurtdışında yalnızca göz sağlığına odaklanan 4 hastane açmıştı.
İlk yurtdışı hastanesi 2015 yılında Almanya'nın Franfurt kentinde hizmete girdi. Onu Hollanda'nın Amsterdam ve son olarak 2018 yılında da Azerbaycan'ın Bakü hastanesi izledi.
İsteyenlere vermedi
Bir yılda yurtdışından gelen 80 bin hasta, Dğnya Göz Hastanesi'nde tedavi gördü. Her bir yabancı hasta için Sağlık Bakanlığı'nın sağladığı sağlık turizmi teşviğinden yararlandılar. Kapıcıoğlu'nun hedefine Londra'da, Belçika'da Bulgaristan'da da hastane yatırımları vardı. Kapıcıoğlu bir yandan bankalardan kredi kullanmayı, öte yandan kapalı alanı 12-15 bin metrekaraden az olmayan büyük hastane yatırımlarını yapmayı sürdürdü.
Dünya Göz, 2016'nın sonunda şirketin toplamda 430 milyon lira borcu bulunduğunu ve borçları ödemek için gayri menkul ve hisse satışına gitmeyi planladıklarını açıkladı.
Aynı yıl bankalar ile sürdürdüğü (borç) yeniden yapılandırma çalışmalarıda, varlık ve hisse satış işlemlerini de kapsayan "kredi koşulları mutabakat anlaşması"nın ana bankalar ile beraber imzalanarak yürürlüğe girdiğini duyurdu. Grup 2017 yılına geldiğinde yaklaşık 800 milyon TL'lik borç yüküyle karşı karşıyaydı... Bugün 200 milyon dolara ulaşan borcunun, TL karışılığının 1.5 milyar olduğunu söylemek yanlış olmaz. Kapıcıoğlu, Dünya Göz'ü Katarlılar istedi vermedi, Suudi Arabistan sermayesi istedi vermedi... ABD'li bir fona hisse satacaktı, adamlar vazgeçti!
Yüzdürdüğü borçları Ziraat Girişim'e park etti. Ziraat Girişim'in Dünya Göz hisselerini devralması gecikirken, ortaya bir iddia daha atıldı. Şehir hastanelerinin zararda olduğunu itiraf eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın hastane zinciri Medipol ile Albayrak Grubu alıcı olarak kapıda bekliyormuş...
Koca, geçtiğimiz günlerde muhalefet ile aynı cümleleri kurunca şaşırtmıştı.
Doğrudan yabancı sermaye yatırımları düşüyor, şirketlerin kredi yükü bankaların bütçesini zorluyor.
Bankaların bilançolarında artık TL yerine binalar görebiliriz!