Dünya karışık. Her yerde sorun var. Sorunlar, paranın gelişmekte olan ülkelere akması sağlanmadan çözülemez. Bu ortamda, en iyi durumda olan ülkenin Türkiye olduğunu düşünüyorum. Öte yandan, küresel ısınmadan en az etkilenecek gelişmekte olan ülke, Türkiye.
Faiz ve enflasyon
Tüm dünyada faiz oranları artık enflasyona göre belirlenmiyor. Klasik iktisat teorileri uygulanmıyor. Örneğin, ABD’de enflasyon yüzde 7 - 10 iken faizler düşürülüyor. Tüm dünya merkez bankaları da faiz düşürüyor.
Neyse, bizim Merkez Bankamız’ın başına da işi anlayan bir Başkan geldi de, faizler düşürülüyor. Şimdi, ilk aşamada yüzde 2, daha sonrasında ilave yüzde 3 daha faiz indirimi gerekiyor.
FONLAR TÜRKİYE’YE
TCMB, Akbank ve IIF kaynaklı üstteki grafikler, bu yıl gelişmekte olan ülkelere fon akışının çok yavaşladığını; Türkiye’nin ise daha da negatif ayrıştığını gösteriyor. Bu süreç devam edemez noktaya geldi. Artık, Türkiye’ye fon akışı başlayacak. Rakamlarla, ülkemize son 10 yıllık fon akışı yukarıdaki grafikte görülüyor.
ÖNÜMÜZDEKİ YIL TÜRKİYE'DE NELER BEKLENİYOR?
*Faizler düşecek.
*Bütçe açıkları, enflasyona neden olmayacak biçimde gerçekleşecek.
*Enflasyon gerileyecek.
*‘Cari Dış Açık - Fazla’daki dengeli seviye sürdürülecek.
*Ekonomide, yavaş fakat istikrarlı bir düzelme yaşanacak.
*Büyüme yüzde 4 civarında gerçekleşecek.
HİSSELERDE ARTIŞ
Akbank ve Bloomberg kaynaklı yukarıdaki grafik ve tablo, ABD, Gelişmekte Olan Ülkeler ve İstanbul Borsası Endekslerinin seyrini gösteriyor. Art niyetler bir kenara bırakılırsa, yeni yılla birlikte borsamız hisse senetleri fiyatlarının artması kaçınılmaz olarak öngörülebilir.
(YAMAN TÖRÜNER - MİLLİYET)