Silah edinmede ağır suç yasağı kaldırıldı. Meclis'te kabul edilen Gümrük Kanunu'nda Değişiklik Düzenlemesine eklenen maddeyle daha önce affa uğrasa bile silah edinemeyen gruptaki kişilerin belli koşulları sağlamak kaydıyla silah edinmelerinin önü açıldı.
Mevcut düzenlemede ateşli silahla işlenen suçlardan hükümlü olanlarla taksirli suçlar hariç bir yıldan fazla hapis cezasına mahkum olanlara affa uğramış olsalar bile ateşli silah taşıma ve bulundurmalarına izin verilmiyordu.
AK Parti ve MHP'nin ortak önergesiyle bu düzenleme değişti. Artık bu suçlardan mahkum olanlar cezalarını tamamladıktan 5 yıl sonra, yasaklanmış haklarını geri almaları halinde silah taşıyabilecekler.
Anayasal düzen, milli savunma, devlet sırları, ve casusluk suçları ile terör suçlarını işleyenler ise yasa kapsamının dışında bırakıldı.
Kadın ve çocuğa şiddet uygulayanlara ise ateşli silaha erişim yasağı getirildi. Kadın ve çocuğa şiddet nedeniyle haklarında tedbir kararı verilenlere bu süre zarfında silah taşıma ve bulundurma izni verilmelecek. Bu kişilerin ruhsatlı silahları kolluk kuvvetleri tarafından muhafaza altına alınacak.
Av tüfekleri, spor amaçlı tüfek ve tabancalara da bu kapsamda sayılacak.
Silahlı şiddet her geçen gün önemli ölçüde artıyor
Umut Vakfı'nın 2018 yılı "Türkiye Silahlı Şiddet Haritası"na göre, son dört yılda şiddet olaylarının sayısı yüzde 69 oranında artarken en hızlı yükseliş Marmara ve İç Anadolu'da kaydedildi. Araştırmaya göre, 2015 yılında 2 bin 175 olarak kaydedilen silahlı şiddet vakası sayısı 2018'de 3 bin 679'a yükseldi.
Umut Vakfı Yönetim Kurulu üyesi psikiyatr Dr. Ayhan Akcan ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada cinayet vakalarında silah kullanım oranının giderek arttığına dikkat çekmişti. Cinayetlerde 15 yıl önce yüzde 50, 2015 yılında yüzde 71 olan silah kullanım oranı günümüzde yüzde 80'e yükselmiş durumda. Tabanca ve tüfeğin yanı sıra kesici aletler de silah tanımı içine giriyor. Silahlı cinayetlerde her yıl neredeyse yüzde 2'lik artış kaydedildiğini belirten Akcan, cinayetlerdeki artışın silah kullanımındaki artışla doğrudan bağlantılı olduğuna işaret ediyor:
"Ne kadar silah, o kadar çok cinayet"
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel yasanın Meclis’teki görüşmeleri sırasında, AK Parti’nin bireysel silahlanmayı geliştiren bir madde eklediğini belirterek şöyle dedi: “Belki maddenin içinde beklentisi olan, ‘Onlara veriliyor, bize verilmiyor’ diyen bazı haklı gruplar olabilir ama sonuçta bireysel silahlanmayı genişleten bir madde eklendi. Ne kadar çok silah, o kadar çok kadın cinayeti, o kadar çok çocuk cinayeti, o kadar çok töre cinayeti, o kadar çok kaza kurşunu, o kadar çok maganda kurşunu. Çehov’un dediği gibi ‘Sahnede, piyeste, duvarda bir silah asılıysa eninde sonunda patlar’.”