Avrupa Parlamentosu geçen mart ayında, Avrupa Birliği ülkelerinde 2021 yılından itibaren saatlerin ileri veya geri alınmaması yönünde oy kullanmıştı. İki yıl önce Avrupa Komisyonu tarafından teklif edilen değişiklik genel kurulda oylanarak kabul edildi.
Kömürden tasarruf etmek için de uygulandı
Yaz saati uygulamasının Avrupa'daki en önemli nedeni kömür, petrol gibi enerji kaynaklarından tasarruf etmekti. İlk olarak Birinci Dünya Savaşı'nda Almanya tarafından başlatılan ve İngiltere, Fransa, İtalya'da takip edilen uygulama uzun sürmedi ve savaş sonunda genel olarak sonlandırıldı. İkinci Dünya Savaşı'nda da bazı ülkelerce yeniden başlatılan uygulamadan savaş sonrası yine genel olarak vazgeçildi.
Yaz saatini yeniden Avrupa ülkelerinin gündemine getiren olay 1970'lerdeki petrol krizi oldu. 1976 itibariyle ilk olarak Fransa, ardından da birçok Avrupa ülkesi yılda iki kez saat değişimini hayata geçirdi. Ancak uygulamanın Avrupa geleninde standart hale gelmesi 1996 yılında gerçekleşti. Halen yürürlükte olan bu mevzuat kapsamında İzlanda dışındaki Avrupa Ekonomik Alanı ülkeleri ve İsviçre günümüzdeki yaz saati değişikliğini uyguluyor.
Türkiye 1972 yılından bu yana istisnasız sürdürdüğü yaz ve kış saati değişikliğini 2016 Ekim ayından itibaren sonlandırdı. Türkiye'de sürekli olarak yaz saati uygulanıyor.
Rusya da Mart 2011 tarihinden itibaren yaz saati uygulamasını bıraktı. (Euronews)