ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Suriye'nin kuzeyinde yürüttüğü sınır ötesi harekatı durdurmaya ikna etmek için Ankara'da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmeye başlarken, Türk yetkililer harekatın devam edeceğini bildirdi.
Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde Suriyeli Kürtlerin oluşturduğu ve Ankara'nın terör örgütü olarak nitelediği YPG'ye yönelik başlattığı harekat birinci haftasını bitirdi.
Harekat Suriye'de 160,000 sivilin evlerini terk etmesiyle birlikte insani bir kriz yaratırken, ABD Başkanı Donald Trump için de siyasi bir kriz yarattı.
ABD'li siyasetçiler Trump'ı İslam Devleti militan örgütüne karşı ülkeyle birlikte hareket eden Suriyeli Kürtleri ortada bırakmakla suçladı. Trump'ın ABD askerlerini sınırdan çekme talimatının ardından Türkiye 9 Ekim'de sınır ötesi harekat başlattı.
Trump dün düzenlediği basın toplantısında asker çekme kararını savunarak, "stratejik olarak harikulade" olarak nitelemişti.
Trump, Erdoğan ile son telefon görüşmesinin ardından Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'yu harekatın durdurulmasını müzakere etmek üzere Ankara'ya gönderdi.
Pence ile Erdoğan görüşmesi öncesinde Erdoğan'ın danışmanı İbrahim Kalın dün yaptığı görüşmede Trump'ın ulusal güvenlik danışmanı Robert O'Brien'a Türkiye'nin tutumunu aktardı.
Trump dün Pence ile Erdoğan'ın "başarılı bir görüşme" yürüteceğini düşündüğünü, aksi halde "Türkiye'nin ekonomisini harap edecek" yaptırım başlatma tehdidinde bulundu. Kalın,
Türkiye'nin ABD'nin yaptırımlarına karşılık vermeye hazırlandığını ifade etti.
Trump'ı eleştirenler Türk çeliğinden alınan gümrük vergisinin yükseltilmesi, savunma ve enerji bakanlığına yaptırım
başlatılması ve ticaret müzakerelerinin durdurulmasından oluşan
yaptırımların çok hafif kaldığını belirtiyorlar.
HEDEFLER
Erdoğan, dünkü konuşmasında ABD ve Batılı müttefiklerinden gelen harekatı durdurma çağrısını reddederek Suriye sınırı boyunca 32 kilometre derinliğinde "güvenli bölge" kurma ve buraya YPG'nin temizleneceği bu bölgeye en az 1 milyon Suriyeli mültecinin yerleştirilmesi planından vazgeçmedi.
Erdoğan operasyonun ancak YPG "güvenli bölgeden" çekildiğinde sona ereceğini ve Ankara'yı hedeflerine ulaşmaktan alıkoyacak "hiçbir güç" bulunmadığını ifade etti.
ABD'nin sahadan çekilmesiyle boşalan alan Türkiye ile Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı destekleyen Rusya arasında da hakimiyet yarışı başlattı.
ABD'nin çekilmesi Rusya'yı Suriye iç savaşında fiilen galip tek yabancı güç haline getirdi. Türkiye'nin taarruzuna maruz kalan YPG'nin çoğunluğunu oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri
(SDG) Şam hükümeti ile anlaşma yaptı ve Esad'a bağlı kuvvetler sekiz yıldan uzun bir süredir hakimiyet kuramadıkları yerleri tekrar ele geçirdi.
SDG komutanı Mazlum Kobani, dünkü açıklamasında Kürt güçler ile Şam hükümeti arasında anlaşma yapılmasına Trump'ın itiraz etmediğini ifade etmişti.