AB tarafının görüşünü doğrulayan Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Marie anlaşma için umutlu olduğunu kaydetti ancak Fransa'nın tek pazarın korunması konusundaki "kırmızı çizgisinin" bulunduğunun altını çizdi.
Dün gece geç saatlere kadar süren yoğun müzakereler bugün de yoğun şekilde devam ediyor. "Karmaşık detayların umutların gerçeğe dönüşmesine engel olduğunu" belirten AB tarafının Brexit müzakerecisi Michel Barnier de bu hafta içinde bir anlaşmaya varmanın mümkün olabileceğini belirtti.
Gümrük Birliği sınırı İrlanda Denizi'nde çizilebilir mi?
Barnier en büyük zorluğun İngiltere'nin İrlanda sınırına dair yeni önerilerinin yasal olarak bağlayıcı olması konusunda yaşandığını vurguladı. Müzakereler AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti ile Birleşik Krallık'a bağlı Kuzey İrlanda arasındaki kara sınırında mal, hizmet ve kişilerin serbest dolaşımına sağlanması konusunda düğümleniyor.
Her iki taraf da müzakereler devam ettiği için ayrıntı vermekten çekinse de kulislerde İngiliz hükümetinin genel anlamda İrlanda sınırındaki kontrollerin önüne geçmek amacıyla Kuzey İrlanda'nın AB gümrük kuralları ve tarifelerine dahil olmaya devam etmesini öneriyor. Ancak bu durum gümrük sınırının İrlanda Denizi'nde çizilmesi anlamına geliyor. Bu her ne kadar fiziki bir sınırı ortadan kaldırsa da Birleşik Kralllık'ın bütünlüğü açısından kaygı yaratıyor.
Boris Johnson zamanla yarışıyor
Yarın başlayacak olan ve İngiltere'nin AB üyeliğinden ayrılması için son tarih olan 31 Ekim öncesinde bir anlaşmaya varılması için son şans olarak görülen iki günlük AB Zirvesi öncesinde İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın zamanla yarışı sürüyor.
İngiltere'nin AB ile yapacağı Brexit anlaşmasının geçerli olabilmesi için parlamentoda onaylanması gerekiyor. Johnson AB ile varılacak bir anlaşmayı parlamentodan geçirebilmesi için destek arayışında. Başbakanın tarafları ikna etmek için bugün akşam saatlerinde lideri olduğu Muhafazakar Parti'deki Brexit yanlıları ve hükümete dışarıdan destek veren Kuzey İrlanda Demokratik Birlik Partisi ile görüşmesi bekleniyor.
Bir önceki İngiltere Başbakanı Theresa May'in AB ile vardığı anlaşma metni İngiliz parlamentosunda üç kez reddedilmişti. Son dönemde parlamentoda onaylanan ve Benn Yasası olarak bilinen yasa nedeniyle AB ile varılan anlaşmanın parlamentodan geçmemesi halinde Başbakan Johnson AB'den üç aylık bir uzatma süresi talep etmek zorunda kalabilir. (Euronews)