Yazdır

Gezi davasının 3. duruşması başladı

Tarih: 08 Ekim 2019 - 13:25

Gezi Parkı eylemleri nedeniyle açılan davanın 3. duruşması bugün Silivri'de başladı.

Gezi Parkı direnişiyle ilgili devam eden dava dolayısıyla 707 gündür tutuklu bulunan Osman Kavala ve 15 sanığın yargılandığı davanın 3. duruşması bugün Silivri'de İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.

Davada sanıklar, "hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet istemiyle toplamda 606 yıldan 2 bin 970 yıla kadar hapis cezası ile yargılanıyor.

Davanın tek tutuklu sanığı Osman Kavala duruşma salonuna geldi. Kavala'nın yanındaki jandarmaların yanı sıra 50'den fazla jandarmanın sanık sıralarına dizilmiş olarak beklediği belirtildi. Davanın tutuksuz sanıkları Yiğit Aksakoğlu, Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman, Hakan Altınay, Mine Özerden ve Yiğit Ali Ekmekçi de salonda hazır bulunuyor.

Gezi Parkı direnişi sırasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü’nde Ekipler Amiri olarak görev yapan ve sonrasında ihraç edilen Başkomiser Ercan Orhan Aydın tanık olarak ifade vermek üzere duruşmaya SEGBİS ile bağlandı. Ancak bağlantıda yaşanan teknik aksaklıklar nedeniyle duruşmaya ara verildi. Arada sonra mahkeme başkanı arıza nedeniyle tanığın bugün dinlenmeyeceğini ifade etti.

Mahkeme başkanı Gezi Parkı Davası'nı çizgileriyle yansıtanTarık Tolunay ve Murat Başol'u mahkeme salonundan çıkartarak çizim yapılmasını yasakladığını söyledi.

Duruşma Osman Kavala'nın beyanı ile devam etti. Mahkeme başkanının Taksim Platformu’nun kuruluşu ile ilgili ne bildiğine ilişkin sorusu üzerine Kavala, Taksim Platformu’nun kuruluşunda yer almadığını ancak iki toplantısına katıldığını ifade etti. Gezi ile ilk temasının Haziran 2013'te bir telefon konuşmasıyla olayların başlamış olduğunu öğrenmesiyle gerçekleştiğini kaydeden Osman Kavala, Gezi Parkı protestoları başlamadan önceki faaliyetlerle alakası olmadığını ve hiçbir maddi destek sağlamadığını belirtti.

Mahkeme başkanının Otpor liderini tanıyıp tanımadığını sorması üzerine Kavala, tanımadığını belirterek, Otpor'un ne olduğunu iddianameden öğrendiğini söyledi.

Mahkeme Başkanı, davanın sanıklarından Mehmet Ali Alabora'nun yönetmeni ve oyuncusu olduğu Mi Minör oyunu hakkında, "Ülkenin başkanına karşı ayaklanmaya teşvik eden bir oyun oynandığı iddia edilmiş. Bu oyunu biliyor musunuz, gittiniz mi?" diye sordu. Kavala ise mahkeme başkanına soruyu sorduğu için teşekkür ederek oyunla ilgili bir bilgisi olmadığını ve gitmediğini söyledi. Kavala, Alabora ile Gezi Parkı protestolarından sonra Haziran 2013'de ilk defa görüştüğünü kaydetti.

'BİRKAÇ DEFA GEZİYE GİTTİM AMA ÇAĞRIDAN ÖTÜRÜ DEĞİL'

Mahkeme Başkanı'nın, "Ağaçları kesiyorlar" diye çağrılar yapıldığında gittiniz mi?" sorusuna yönelik Kavala, "Çağrı nedeniyle gitmedim. Ofisim zaten Gezi parkının oradaydı. Birkaç defa Gezi'ye gittim ama çağrıdan ötürü değil" yanıtını verdi.

Mahkeme Başkanı'nın, "Alabora'nın "Mesele sadece üç-beş ağaç değil, anlamadın mı" diye tweet'i var. Sizin "Bizim derdimiz sadece Gezi parkıdır. Çevre duyarlılığıyla hareket ettik. Bu beyanlara katılmıyoruz" diye yazılı, ispatlayabileceğiniz bir beyanınız oldu mu?" sorusuna ise Kavala, ispatın iddia makamının yükümlülüğü olduğu cevabını verdi. Mahkeme Başkanı'nın, kendisi lehine beyan olup olmadığı sorusu karşısında Kavala, "Ben TEMA üyesiyim. Meselenin sadece ağaç olmadığını, parkın park olarak kalması gerektiğini birçok defa söyledim" dedi.

Kavala, "Soros, vakfa nasıl kaynak sağlıyordu?" sorusuna, "Açık Toplum Vakfı (ATV), sivil toplum projelerini destekliyordu. Projeler değerlendiriliyor. Ona göre destek veriliyordu" cevabını verdi ver eş güdümlü çalışılan dernek olmadığını belirtti. Kavala sözlerine şu şekilde devam etti: "Açık Toplum'da daha sonra yer aldım. Önce Anadolu Kültür'ü kurduk. Anadolu'nun çeşitli yerlerinde kültürel projeler gerçekleştirdik. Bunlar tamamen bağımsız kurumlar. Sonra ATV kuruldu."

Mahkeme Başkanı'nın, "Gezi olayları sırasında çekim yaparak, videolar yaparak bu vandallığa anlam yükleme çabanız oldu mu? Böyle düşünüyor musunuz? Gezi olaylarının ülkenin önünü açacak hareket ettiği, çevre duyarlılığının ötesinde bir çalışma içine girdiğiniz iddia edilmiş. Buna ne diyeceksiniz?" sorusuna Kavala şu cevabı verdi:

'SANAT ÜRÜNLERİNİ DESTEKLİYORUZ AMA PROPAGANDA FAALİYETİMİZ OLMADI'

İddianamede bir film projesinden bahsedildiğini belirten Kavala, "Anadolu Kültür'deki arkadaşlarımızın üzerinde çalıştığı bu film gerçekleşmiş değil. Olsaydı bugün sanat ürünü olacaktı. Biz toplumsal olaylara ilişkin sanat ürünlerini destekliyoruz. Ama propaganda faaliyetimiz olmadı. Sanatın propaganda aracı olarak kullanılması zaten bizim kuruluş amacımıza uymuyor" dedi.

Açık Toplum'dan Anadolu Kültür'e ne kadar kaynak sağlandığı sorusuna ise Kavala bu konuda daha önce bilgi verdiklerini, yanlış rakam vermek istemediğini; bilgilerin şeffaf olduğunu ve yeniden istenmesi halinde vereceklerini söyledi.

'GEZİ EYLEMLERİ İLE İLGİLİ KİMSEYE TEK KURUŞ ÖDEME YAPMADIK'

Mahkeme başkanının, eylemcilere gaz maskesi temin edilmesine destek verip vermediğine ilişkin sorusu üzerine Kavala , Açık Toplum Vakfı üzerinden böyle bir şeyin söz konusu olmadığını söyledi. Kavala şöyle devam etti:

"Mine Özerden telefonda bana gaz maskesine ihtiyaç var dediğinde bunun için bir hesap açılmasını, açılacak hesaba benim de destek mahiyetinde para göndereceğimi söyledim. Gaz maskelerinin parktaki gençler için barışçıl amaçlarla kullanılabileceğini düşünüyordum. Fakat daha önemlisi, böyle bir hesap açılmadı. Dolayısıyla böyle bir şey söz konusu değil. İddianamede bir ihbar mektubu var. Bu mektupta benim Gezi olayları başlamadan gaz maskesi tedariği yaptığım iddia ediliyor. Bu tipik bir Gülen’ci hareket uygulamasıdır. Gezi eylemleri ile ilgili kimseye tek kuruş ödeme yapmadık.

Mahkeme başkanının, Yiğit Ali Ekmekçi ile yapılan bir telefon görüşmesinde konuşulanları sorması üzerine Kavala, Gezi’de biber gazının usulüne uygun kullanılmadığının bir raporla da tespit edildiğini, bu konuşmanın buna dair bir tepki olduğunu ifade etti. Kavala, "Bahsi geçen raporda, biber gazının yürürlükteki kurallara uygun olmayan şekilde yaralamalara neden olduğu, protestoların bu nedenle uzayıp şiddetlendiği belirtiliyor.Bu konuşmam buna yönelik tepkidir. Kamuoyunda bu konuda duyarlılık yaratmak, biber gazının kurallara uygun kullanılmasını sağlamak içindir" dedi.

Mahkeme başkanının, Can Atalay ve Alman bir temsilci ile görüşme yapılması hakkındaki soruya; Kavala, “Benim Alman vakıflarla yaptığım çalışmalar var. Bana, hukuki durumu sordular. Ben de hukukçu olması nedeniyle bu konuda görüşülmesi gereken kişinin Can Atalay olduğunu söyledim” yanıtını verdi.

Mahkeme başkanının, Kavala’nın telefonundaki bir “bölünmüş” Türkiye haritası ile ilgili sorusu üzerine, Kavala, "Bu fotoğraf, Türkiye’deki arı popülasyonunun hangi bölgelerde olduğuyla ilgili bir harita. Bu haritanın siyasi bir içerikle ilgisi yok" dedi.

Doğu ve güneydoğu illerinde kurduğu bir temsilcilik olup olmadığı yönündeki soru üzerine Osman Kavala, genç sanatçıları ve İstanbul ile Diyarbakır arasında ortak kültürel faaliyeti desteklemek amacıyla Diyarbakır’da sanat merkezi açtıklarını ifade etti. Kavala şunları söyledi:

"Benim sorgum emniyette ve mahkemede yapıldı. Bu soruların hiçbiri bana sorulmadı. Savcıyla zaten görüşmedim. Bu sorular bana sorulmadan hakkımda iddianame hazırlandı"

'YENİ DELİL BULUNACAK DİYE 16 AY CEZAEVİNDE BULUNMAM HAK İHLALİDİR'

Beyanını okuyan Osman Kavala şunları söyledi:

"Hakkımdaki suçlamalar kanaat ve varsayımlara dayanıyor. İddianamede Gezi olaylarını finanse ettiğime dair hiçbir bulgu yok. Gezi olaylarını hükümete kalkışma olarak gördüğüme dair de hiçbir bulgu yok. Faaliyetlerim ve telefon görüşmelerim Anayasamızla güvence altına alınan faaliyetler arasındadır. AYM Başkanının da dediği gibi suç bulgusu olmadan tutuklanmam hak ihlalidir. Yeni delil bulunacak diye 16 ay cezaevinde tutulmam da ve en önemlisi tutukluluğumun devamı da hak ihlalidir. Bu cezaya dönüşen hukuksuz ve ayrımcı bir uygulamadır. Sayın mahkemenizin bu hukuksuz ve ayrımcı uygulamaya son vermesini talep ediyorum."

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/gezi-davasinin-3-durusmasi-basladi/1441960