YTÜ İstatistik Bölümü’nün akademik denetiminde ve raportörlüğünde saha çalışmaları tamamlanan, Türkiye örneklemi kabul edilen 26 bölge ve 72 ilde Bilgisayar Destekli Telefon ile Arama Yöntemi kullanılarak (CATI) yapılan araştırmada, kurum ve markaların kamuoyu nezdinde yönetim, ürün ve sosyal fayda eksenindeki sergiledikleri performanslarının bıraktığı izler ölçümlendi. Bu çerçevede onlarca sorunun yöneltildiği araştırma için yaklaşık on iki bin kişiyle yaklaşık 120 bin dakikalık telefon görüşmesi yapıldı. Araştırmada Türkiye ekonomisine en çok fayda sağlayan 25 kurum ve marka ile lokomotif 30 farklı sektörde faaliyet gösteren marka ve kurumların algı derinlikleri ölçümlendi.
İşte EFE 2019 Araştırması sonuçlarına göre Türkiye’nin “Elmas, “Platin” ve “Altın” markaları:
Alfabetik Sıralamaya Göre Elmas Markalar: Acıbadem Hastanesi, Arçelik, BİM, Coca-Cola, Eczacıbaşı, Enerjisa, ETS Tur, İstikbal Mobilya, Koç Holding, Kiğılı, Mercedes-Benz, Migros, OPET, Petrol Ofisi, Pınar Süt, Sabancı Holding, Samsung, Shell, Sütaş, Torku, Türk Hava Yolları, Turkcell, Türkiye İş Bankası, Ülker, Vodafone, Ziraat Bankası
Alfabetik Sıralamaya Göre Platin Markalar: Abdi İbrahim, Ağaoğlu Şirketler Grubu, Allianz, Altınbaş Holding, Anadolu Sigorta, Atasay, Bayer, Bellona, Boğaziçi Üniversitesi, Bosch, ETİ, Garanti Bankası, Kamil Koç, Medical Park Hastaneler Grubu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Teknosa, Torku, Türk Telekom, Ülker, Uludağ İçecek, UNO, Vakıfbank, Vestel, Volkswagen, Zen
Alfabetik Sıralamaya Göre Altın Markalar: A101, Arçelik, Arko Nem, Avon, AXA Sigorta, Borusan, Caterpillar, ENKA İnşaat, Folkart, Ford, Fiat, Günaydın Kebap Restaurant, HD İskender, Honda, İstanbul Teknik Üniversitesi, Jival, JollyTur, Kamil Koç, Kelebek Mobilya, Kızılay Maden Suyu, Koton, Köfteci Yusuf, LC Waikiki, Limak Holding, MAC Cosmetics, ModaLife, Nusr-Et, Özel İstanbul Medipol Hastanesi, Pegasus Hava Yolları, Renault, SuperFresh, Şölen, TOKİ, Toyota, Zorlu Holding.
EFE üç farklı endeksin birleşiminden oluşuyor
EFE’nin metodolojisi hakkında konuşan YTÜ Öğretim Üyesi Dr. Ömer Bilen ise “EFE, üç endeksin birleşimiyle oluşuyor. Bunlar, marka ya da kurumun yönetimsel performansının kamuoyunda tesis ettiği fayda algısı, ürün performansının oluşturduğu fayda algısı ve kurum ya da markanın topluma kattığı değer ya da ürettiği projeler neticesinde zihinlerde kazıdığı fayda algısı şeklinde özetleyebiliriz. CATI anketinde bir ana ve üç alt başlık altında 17 farklı soru soruldu. 26 sektörün ilk üç sırada yer alan itibarlı markaları itibar seviyelerine göre Elmas, Platin ve Altın lig olmak üzere üç kategoride toplanmış ve değerlendirme notlarına göre bulundukları liglerde sıralandılar. Bu noktada Ekonomiye Fayda Endeksi’nin bir bileşeni itibar gücü iken diğer bileşeni firma değerlendirmesidir” diye konuştu.