Muhalefet ile iktidardaki Muhafazakar Parti'nin 20'yi aşkın memnuniyetsiz milletvekili dün Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılığın anlaşmasız olmaması, ayrılma tarihi olarak belirlenen 31 Ekim'e kadar bir anlaşma sağlanamayacaksa, başbakanın AB'den üç ay uzatma istemesini öngören yasa teklifini dün Avam Kamarası'ndan geçirmeyi başardı.
Yasa tasarısı şu anda Lordlar Kamarası'nda görüşülüyor.
Ancak Başbakan Johnson bugünkü konuşmasında, AB'den Brexit'in ertelenmesini istemektense 'ölmeyi tercih edeceğini' söyledi. Uzatma olması durumunda istifa edip etmeyeceğine dair sorulara ise yanıt vermedi.
Parlamento'nun Başbakan Johnson'un kararıyla beş hafta askıya alınmasından önceki son gün olan Pazartesi, yasanın parlamento süreçlerini tamamlayarak Kraliçe'nin onayına sunulması ve yürürlüğe girmesi mümkün görülüyor.
Anlaşmasız bir Brexit, İngiltere ile AB arasında ayrılık sonrasında, ticaret, sınır kontrolleri, insanların dolaşımı gibi konulara dair hiç bir düzenleme olmaması anlamına geliyor.
Parlamento'nun AB'den ayrılıktan yana olan ve olmayanların dahil olduğu büyük bir çoğunluğu bu ihtimali hem ekonomi hem sosyal yaşam ve çalışanların hakları açısından çok tehlikeli buluyor.
Şu anki plana göre, Parlamento beş haftalık askıya alınma döneminin ardından 14 Ekim'de açılacak ve Başbakan 17 Ekim'de son müzakereler için Brüksel'e gidecek.
Ancak, Boris Johnson Avam Kamarası'nda dünkü yenilgisinden sonra, Parlamentonun desteğini arkasına alamadığı için hükümet edemeyeceğini, pazarlık da yapamayacağını, dolayısıyla 15 Ekim'de erken seçime gitmek istediğini söylüyor.
Başbakan erken seçimden ne umuyor?
Son genel seçim yine Brexit krizi nedeniyle sıkışan zamanın başbakanı Theresa May'in çağrısıyla erkene alınarak 2017 yılında yapılmıştı. Bir sonraki seçimin normal tarihi bundan beş yıl sonra yani 2022'de.
Erken seçime gitmek Başbakan Johnson açısından riskler taşıyor; fakat Muhafazakar Parti şu anda parlamentoda çoğunluğunu kaybetmiş olduğundan bu şekilde devam etmesi çok güç ve başbakanı destekleyen birçok siyasetçi bunun göze almaya değer bir risk olduğu görüşünde.
Eğer Johnson, umduğu gibi seçimden zaferle çıkarsa o zaman İngiltere siyasetinin normal işleyişine göre, parlamentonun da kontrolüne sahip olur ve ülkeyi 2024 yılına kadar yönetir.
Bu da Johnson'a Brexit sürecini kendi politik hedefleri doğrultusunda ve kendi yöntemleriyle, parti içi ve dışı muhalifleriyle uzlaşma çabasına girmeye gerek duymaksızın yönlendirebilmesi için gereken fırsatı vermiş olur.
Erken seçim kararı nasıl alınabilir?
Yüzlerce yıldır İngiltere'de başbakanlar istedikleri zaman erken genel seçime gitme kararı alma yetkisine sahipti. Fakat bu 2011'de kabul edilen yeni bir yasa ile değişti. Yeni yasa seçimlerin 2015 yılından itibaren 5 yılda bir yapılmasını düzenledi.
Aynı yasaya göre bir başbakan erken seçime gidebilmek için Avam Kamarası'nın üçte ikisinin desteğini (434) almak zorunda.
Başbakan Johnson Çarşamba günü bunu denedi, fakat erken seçimi kabul ettiremedi. (BBC Türkçe)