Yaklaşık 1.4 milyar nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin, 1978’den beri yürürlükte olan tek çocuk politikasını yaşlı nüfusunun arttığı gerekçesiyle, 2016’da ikinci çocuğa izin vermişti.
Ancak alınan bu karara rağmen doğum oranlarının iki yıl üst üste düşme eğilimini sürdürmesi sebebiyle politikacılar ekonomi, sağlık ve sosyal kurumlar üzerindeki etkileri için endişeleniyor.
Liaoning’in eyalet hükümeti, resmi web sitesinde yayınladığı bildiride, iki çocuk sahibi olan ailelerinin konut ve sosyal güvenliği iyileştirmeyi ve daha fazla maddi destek sağlamayı amaçlayan yeni düzenlemeler üzerinde çalıklarını duyurdu.
Aynı zamanda belirli bölgelerde yaşayan bazı çiftlerin de üçüncü bir çocuğa sahip olmalarına imkan sağlayacağı bildirli.
Çin doğurganlık ortalamasını yükseltmek istiyor
Merkezi hükümet binlerce aile planlaması ofisi aracılığıyla ülke çapında aile politikalarını uygularken, bazı eyaletlere bu konuda özerlik tanıyor. Etnik azınlıklar ve kırsal bölgelerde yaşayan aileler de genellikle doğum kısıtlamalarından muaf tutulmuş ve daha fazla çocuğu olmasına izin verilmişti.
Resmi verilere göre Liaoning’in doğum oranı, geçtiğimiz yıl her bin kişide 6.39’a geriledi. Ülke genelinde ise bu oran 10,94. Kadın başına küresel doğurganlık ortalamasının 2.45 olduğu, Çin’de 1970 yılında kadınların doğum oranı 5.18 iken bu oran şimdi 1.6 düştüğü kaydediliyor.
Macaristan'da 3 çocuk için teşvik: 30 bin euro
Macaristan, doğumu teşvik etmek için üç çocuk yapan evli çiftlere 30 bin euro veriyor. Söz konusu yardım evli çiftlere kredi olarak verilecek ve eğer üç çocukları olursa kredi geri ödenmek zorunda olmayacak.
Macaristan'da hükümet ayrıca, büyük ailelerin ev alımı ve araba alımında sübvansiyonlar ve en az dört çocuk yetiştirmekte olan kadınların ömür boyu vergiden muaf tutulması gibi dikkat çeken diğer teşvikleri de hayata geçiriyor.
Eurostat verilerine göre Avrupa'da bugün ortalama doğurganlık sayısı 1,59. Macaristran 1,49 ile bu ortalamanın altında bulunuyor.