Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Oreşkin, kredi borcu kaynaklı problemlerdeki artışın önüne geçmek için tüketici kredilerini frenlemenin şart olduğunu söyledi. Bakana göre, aksi takdirde kredi balonunun 2021 yılında patlaması kaçınılmaz olacak.
Oreşkin vadesi geçen borçlar nedeniyle bankaların yeni kredi veremez duruma gelmesinin olası olduğuna dikkat çekerek bu noktaya gelinmesi durumunda neler yapılacağının şimdiden belirlenmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.
Rusya'da vatandaşların kredi borcu 2018 yılında 1,8 trilyon ruble, yani 28,5 milyar dolar (yüzde 25) artış kaydetmişti. Tüketici kredisi kullanan vatandaşların üçte birlik bölümü, aylık gelirlerinin yüzde 60'lık kısmını bankalara olan borcunu kapatmak için kullanıyor.
Ekonomik Kalkınma Bakanı Oreşkin, borç sarmalı kaynaklı problemlerin Rusya'nın gayri safi milli hasılasının yüzde 3'lük bölümünü sıfırlayabilecek bir ölçekte olduğuna dikkat çekiyor. Bu ise Rusya'nın resesyona girmesi anlamına geliyor.
Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina ise tüketici kredlierinin azaltılması gerektiğini, ancak vatandaşların borç durumunun genel mali istikrarı tehdit eder boyutlarda olmadığını açıkladı. Nabiullina, aylık kredi borcu - gelir oranının ülke genelinde yüzde 10 olduğuna dikkat çekti.