Rusya vatandaşlarının bankalara olan borçları 2014 yılından bu yana 1,5 kat arttı. Ortalama bir borçlu, borcunu kapatmak için 11 aylık gelirini ayırmak zorunda. Ulusal Tahsil Acenteleri Birliği NAPKA'nın verilerine göre, 2014 yılında ortalama kişi başına kredi borcu 7 aylık maaşa eşitken, 2018'de bu sayı 9-10'a, 2019'da ise 11'e yükseldi.
İzvestiya'nın haberine göre, ülkede 7 milyon kişinin aylık geliri 50 bin rublenin altında (795 dolar). Bu kişiler her ay maaşlarının yarısı ile banka borçlarını ödüyor.
Banka borcu bulunan 2,3 milyon Rusyalının aylık geliri de 20 bin ruble seviyesinde. Bu kişiler ise her ay kredi borçlarını ödedikten sonra ellerinde kalan 11-12 bin ruble ile geçinmeye çalışıyor.
Uzmanlara göre, ülkede reel gelirler sürekli düştüğü için, yaşam standartlarını korumak isteyen vatandaşların yeni kredi almaktan başka çaresi yok.
NAPKA analistleri, kredi kullanımının özellikle alt gelir gruplarında yaygın olduğuna dikkat çekerek, önümüzdeki yıllarda bu durumun sosyal açıdan ciddi derecede olumsuz etkileri olacağı konusunda uyarıda bulunuyor.
Rusya'da çalışabilir nüfusun yüzde 75'i banka kredisi kullanıyor.