AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sisteminin birinci grup malzemelerinin Türkiye’ye gelişini, Türkiye’ye yönelik yaptırım açıklamalarını ve eksen kayması tartışmalarını Sputnik’e değerlendirdi.
"TÜRKİYE KENDİ İHTİYAÇLARI DOĞRULTUSUNDA DAVRANIYOR"
Türkiye’nin kendi ihtiyaçları doğrultusunda davrandığını vurgulayan AK Partili Naci Bostancı, “Askeri ihtiyaçlar şüphesiz malum bu silahlar satın alındığında uluslararası piyasalardaki rekabetçi durumlar, bölgedeki gelişmeler, bir çok unsur Türkiye’nin kararlarını tayin edici oluyor. Dolayısıyla Türkiye’nin tercihi hava savunma sistemine ilişkin bu yönde bir karardır” dedi.
"HEM SATMIYORUM HEM YAPTIRIM UYGULUYORUM YAKLAŞIMI KABUL EDİLEMEZ"
Naci Bostancı, şöyle devam etti:
“Bu kararın arkasında geçmiş dönemlerde bu ihtiyacı gidermeye yönelik olarak ABD’den taleplerimiz olmuş ancak bunlar karşılanmamıştı. Hem ‘size bu silahları vermiyorum, satmıyorum’ hem de ‘Rusya’dan alırsanız yaptırımlar uygularım’ tarzındaki bir yaklaşımı kabul edilebilir bulmak doğru değil. Sayın Başkan Trump’ın da beyanlarının bu istikamette olduğunu biliyoruz.
"TÜRKİYE SON DERECE RASYONEL BİR ŞEKİLDE DAVRANIYOR"
Yeni bir dünya teşekkül ediyor. Ülkelerin o klasik bildik dış politika siyasetleri problemleri çözmeye yetmiyor. Hele bizim gibi çok muhataralı bir coğrafyadaysanız meseleleri çok yönlü ele almak, güç ilişkilerini tutarlı bir şekilde okumak ve şüphesiz ittifak sistemine ilişkin angajmanları hesap ederek bölgede bir yol takip etmek durumundasınız. Türkiye, son derece rasyonel bir şekilde davranıyor.
"İTTİFAK ANLAYIŞINA SIĞMAZ"
O yüzden bizim kanaatimiz Türkiye’nin bu kararı geçmişten bu yana yaşanan gelişmeler dikkate alındığında haklı ve yerinde bir karardır. Dün Türkiye’ye ittifak sisteminde olmasına rağmen çeşitli biçimlerde bu silahları satmayanların, hava savunma sistemine ilişkin Türkiye’ye ittifak anlayışı çerçevesinde destek vermeyenlerin bugün yaptırımlardan bahsetmesi her şeyden önce hepimizin ortak olduğu ve atıf yaptığı ittifak anlayışına sığmaz.
"ASKERİ SİLAH SİSTEMLERİNİN DE TABİ OLDUĞU EKONOMİK KURALLAR VARDIR"
Kaldı ki hem askeri hem ekonomik bir meseledir bu tür kararlar. Dolayısıyla uluslararası ekonomik unsurları değerlendirirken bunu güç ilişkileriyle değil rekabetçi politikalarla yürütmek gerektiği de unutulmamalıdır. Yani askeri silah sistemlerinin de tabi olduğu ekonomik kurallar vardır, politik kuralların yanısıra, askeri ittifak kurallarının yanısıra ekonomik kurallar vardır. Rekabetçi bir şekilde davranmak isteyenlerin her şeyi hesap ederken, o ekonomiye ilişkin serbest piyasa rekabet ilkelerini de hesaba katmaları ve stratejilerini bunun üzerine oturtmaları kendileri için de dünya içinde daha hayırlıdır.