Dünyada ticaret savaşları, ABD Merkez Bankası (Fed) ile Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) parasal gevşeme adımları tartışılırken yurt içinde seçimler de bitti.
Seçimin gündemden kalkması, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Binali Yıldırım’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın kazanan Ekrem İmamoğlu’nu kutlaması hem yurt içi, hem de yurtdışında çok olumlu algılandı. Japonya’daki G20 zirvesi ile S400 krizinin de bitirilmesi halinde Türkiye yeni bir hikâye yazarak rüzgârı arkasına alabilir.
Reform süreci
Son dönemde gelişmekte olan ülkelere para akışı yaşanırken gerek S400 gerilimi, gerekse yerel seçimler nedeniyle TL varlıklar aynı performansı yakalayamadı. Venezuela, Arjantin ve Yunanistan gibi riski yüksek ülke varlıklarında artış görülürken Türkiye’de TL varlıklarda bu görülmedi.
Türkiye’nin ekonomide reforma yoğunlaşması, 2023 başkanlık seçimlerine kadar seçimsiz bir sürecin yaşanması bambaşka bir rüzgâr estirebilir.
S400 savunma sistemleri alımı konusunda ABD ile arasındaki gerginlik de geride bırakılabilirse TL varlıklara yatırım küresel sermaye için iyi bir fırsat penceresi olabilir.
EN ÖNEMLİ GÜNDEM G20
Osaka’da başlayacak G20 zirvesi bu haftanın en önemli gündem maddesi. S400 konusunda olumlu bir gelişme yaşanabilirse dolar kurundaki düşüş eğilimi devam edebilir. Eğer bu konuda bir gelişme sağlanamazsa dolar/TL’de bu hafta görülen seviyeler en düşük seviyeler olarak kalabilir. Dolar/TL kurunda 5.90 seviyesinin aşağı kırılması ile başlayan düşüş eğilimi korunuyor. Kısa vadede güçlü destek 5.70 seviyesinde. Bu seviye aşağı kırılırsa 5.50’lere doğru gerileme yaşanabilir. Yükselişlerde 5.90 - 5.95 seviyeleri önemli. Dolar/TL 100 günlük ortalamada.
Altın öne çıktı
Geçmiş dönem hareketlerine bakıldığında bu seviyenin altında kalıcı hareketler olmadığı görülüyor. Bu nedenle 5.70 desteğinin altına kaymalar kalıcı olmayabilir.
Altının ons fiyatı 1408 dolar seviyesine çıktı. 1480 hedefine doğru yükseliş devam ediyor. Küresel bazda düşük faiz oranları ve ticaret savaşlarının gölgesi altını desteklemeye devam ediyor. Bu nedenle altının ons fiyatında yükseliş devam edecektir.
REEL KESİM GÜVEN ENDEKSİNDE ARTIŞ
2019 yılı haziran ayında İktisadi Yönelim Anketi sonuçları yayınlandı. Buna göre 2019 yılı haziran ayında Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), bir önceki aya göre 3.6 puan artarak 102.5 seviyesinde gerçekleşti.
Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 4.9 puan artarak 99.6 seviyesine yükseldi.
Reel kesim güven endeksi ekonomide reel sektörde faaliyette bulunan şirketlerin ülke ve dünya ekonomisi ile ilgili geçmiş değerlendirmelerini ve gelecekteki beklentileri hakkında bilgi veren endeksler. Reel kesim güven endeksleri, tüm güven endeksleri gibi sıfır ile 200 arasında değer alır. 100’den aşağı olan değerlerin kötümserliğe, 100’ün üstündeki değerler iyimserliğe işaret eder.
Reel kesim güven endeksinin 2018’in ekim ayında 87.6 seviyesine gerilediği göz önünde bulundurulduğunda yükseliş yönünde bir ivme yakalandığı ve 100 seviyesinin de üzerine çıkılmasının beklentileri güçlendirdiğini gösteriyor. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) ise yükseliş eğiliminde olmasına rağmen henüz 100 sınır çizgsinin hemen altında 99.6 seviyesinde.
Gelinen noktalar güven aralıklarına göre düşük ancak yükseliş yönünde bir ivme yakalanması önemli.
(Zeynep Aktaş / Milliyet)