Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) Turizm Sektörü Dijitalleşme Yol Haritası Raporu’nda yer alan bilgiye göre, seyahat edenlerin yüzde 60’ı seyahat araştırmalarının bir parçası olarak arkadaşlarının paylaştığı video ve fotoğrafları, yüzde 81’i ise yorum sitelerini kullanıyor.
TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, dijitalleşmenin turizme etkisinin diğer alanlara göre çok yüksek olduğunu belirtirken, şöyle dedi:
“Dünyadaki en büyük turizm pazarlama kanallarının hepsi dijital anlamda son derece ileri teknoloji kullanıyorlar. Biz de sektörümüzü buna hazır hale getirmek için elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz. Ayrıca aile tatillerini gençler belirliyor. Seyahat imkanları arttı. Eskiden 20 gün, bir ay tatile çıkılırdı. İnsanlar artık 20 gün bir yerde tatil yapmak yerine 5’er gün 4 farklı yerde tatil yapmayı tercih ediyor.”
Teşvik Kanunu tahsis getirdi
Turizmi Teşvik Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMMGenel Kurulunda kabul edilerek kanunlaştı. Kültür, turizm koruma ve gelişim bölgelerinde, turizm merkezlerinde bulunan bakanlık tarafından turizm amaçlı değerlendirilmesinde yarar görülen Hazine’nin özel mülkiyetindeki taşınmazlardan Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca uygun görülenler iki ay içerisinde tahsis edilecek. Bu süre içinde olumsuz görüş bildirilmezse tahsis yapılmış sayılacak. Yabancı bayraklı yatlar, gezi spor ve eğlence amacıyla kullanılmak üzere Türk ve yabancı uyruklu kişilere kiraya verilemeyecek. Su altında korunması gerekli kültür ve tabiat varlıklarının bulunduğu bölgelerde, Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenen yerlerde turizm ve sportif amaçlı dalış yapılabilecek. Konaklama tesislerinde, işletme tarafından taahhüt edilmesine rağmen müşterinin konaklatılmazsa her bir oda için 8 bin 500 lira para cezası uygulanacak. (MİLLİYET)