2018 yılında toplam 19 adet mekatronik ve akıl oyunları atölyesi açan VakıfBank, 2019 yılı planlarındaki 20 mekatronik atölyesinden birini de Trabzon’da faaliyete geçirdi.
Açılışta konuşan VakıfBank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan “Tek bir çocuğun hayalinin toplumu ve dünyayı değiştirebileceğine inanıyoruz. Çocuklarımızın yanındaki güç olarak yarınlara umutla bakmalarını istiyoruz. Bu sebeple Milli Eğitim Bakanlığı’nın özel çocukların yeteneklerini keşfetmek, geliştirmek ve topluma fayda sunmalarını sağlamak amacıyla hayata geçirdiği ‘BİLSEM’leri desteklemekten mutluluk duyuyoruz” dedi.
Şu ana kadar 7 bin 200 çocuğun VakıfBank tarafından kurulan BİLSEM atölyelerinde eğitim aldığına dikkat çeken Özcan, “Bugün Türkiye genelinde bulunan 141 BİLSEM’in 39’unda, yani her 3 merkezin birinde VakıfBank atölyesi var. BİLSEM’lere verdiğimiz bu destek ile çocuklarımızın bireysel yeteneklerini keşfedip bu yeteneklerini en üst seviyede kullanmalarına katkıda bulunuyoruz. Bugüne kadar akıl oyunlarında çocuklarımızın geliştirdiği özgün çalışmalar ile pek çok patent alındı, mekatronik atölyeleri pek çok yarışmaya katıldı. 2019 sonunda bu atölyelerden 20 bin özel çocuğumuzun faydalanmasını bekliyoruz” dedi.
‘Yanında Ben Varım’
Özcan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Köklerimizdeki vakıf kültürü nedeniyle bir banka olarak olmanın ötesinde farklı bir kimliğimiz bulunuyor. Vakıf kültürünü yaşamak ve yaşatmak, bu kimliğin dokusunu oluşturuyor. Bu nedenle paylaşmaya ve hizmet etmeye adanmış bir anlayış ve toplumsal fayda esasıyla önemli sosyal sorumluluk faaliyetlerini gerçekleştiriyoruz. Spor, eğitim ve kültür yayıncılığı olmak üzere üç büyük alandaki faaliyetlerimizi, toplumsal gelişime değerli ve anlamlı katkı sağlamak amacıyla “Yanında ben varım” çatısı altında topladık.
Ülkemizin geleceği için önemli
Açılışta konuşan Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, eğitimin önemine değinerek, "Bilim ve Sanat Merkezleri ülkemizin geleceği açısından çok önemli eğitim kurumlarımızın başında gelmektedir. Bu merkezler sayesinde geleceğimizin teminatı olan yavrularımız, yeteneklerini ortaya koyarak kendilerini geliştirebilmektedirler. Aslında sıra dışı olamayan çocuk yoktur. Her çocuğun müfredatı kendi içinde saklıdır ve bizim için önemli olan çocuğun doğuştan sahip olduğu bu müfredatı açığa çıkarmaktır. Bu kapsamda BİLSEM her çocuğun içinde saklı olan yeteneği ortaya çıkarmak adına önemli işlevler yürütüyor. Eğitim anlamında çok önemli başarıları ve potansiyeli olan Trabzon’da böyle bir atölyenin açılmasında emeği geçen VakıfBank Genel Müdürü’ne ve ekibine teşekkür ediyorum" diye konuştu.
“Özel yetenekli çocuklarımız bize armağandır”
MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili de BİLSEM sayısının 141'e yükseldiğini dile getirerek, "Bugün itibarıyla merkezlerimizde eğitim gören öğrencilerimizin sayısı 43 bin, bu sayının gelecek yıl daha da artacağını düşünüyorum. Özel yetenekli çocuklar, Allah'ın topluma armağanıdır. O nedenle bizim bu çocuklarımızı özenle yetiştirmemiz gerekir. Çocuklarımız için BİLSEM'i teknoloji, kültür ve sanat ortamı açısından geliştirmemiz gerekir. Bu kapsamda bizlere destek veren VakıfBank yöneticilerine teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
Trabzon BİLSEM’de 453 öğrenci eğitim alıyor
Trabzon İl Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş ise Faruk Başaran Bilim ve Sanat Merkezi hakkında bilgi vererek, "2001 yılından beri Trabzon'da toplamda 453 öğrenci, BİLSEM formatında eğitim almaktadır. Öğrencilerimin eğitimine katkı sunan VakıfBank Genel Müdürüne ve beraberindeki ekibe verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ediyorum" dedi.
Çocuklara özgün strateji belirleniyor
BİLSEM mekatronik atölyeleri kapsamında, çocukların zekâ potansiyellerini tanıması ve geliştirmesi, problemler karşısında farklı ve özgün stratejiler belirlemesi, bireysel veya takım halinde ve rekabet ortamında çalışma becerileri ile problemleri algılama ve değerlendirme kapasitelerinin artırılması hedefleniyor.