Avrupa borsaları kapanışında, gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 0,32 artışla 377,14 puana yükseldi.
İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi ise yüzde 0,28 artarak 20.874,78 puana, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,72 değer kazanarak 12.059,83 puana, Paris'te CAC 40 endeksi yüzde 0,27 yükselerek, 5.327,44 puana ulaştı.
İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,06 değer kaybederek 7.203,29 puan seviyesine geriledi.
Çin’de yatırımı olan Avrupa otomotiv şirketlerin hisselerinde düşüşler bugün de devam ederken, Almanya’nın demir/çelikte önemli şirketlerinden ThyssenKrupp’ın hisseleri, Hintli çelik tekeli Tata ile birleşme planlarını durduklarını ve şirketin asansör iş bölümünü kısmi olarak halka arz edeceğine yönelik plan yaptığına dair haberlerin ardından yüzde 28 değer kazanarak kapattı.
Avrupa’da veri haberlerinde, İngiltere’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'sı (GSYH) bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,5 büyüme kaydetti. İngiltere’nin bir önceki çeyrekte GSYH büyümesi yüzde 0,2 seviyesinde kalırken, bu yılın ilk çeyreğinde imalat sektöründe 1988 yılından bu yana en hızlı büyümenin görüldüğü kaydedildi büyüme gerçekleştirildi.
Almanya'nın ihracatı ve ithalatı martta beklenemedik bir artış göstererek, Avrupa’nın lokomotif ekonomisinin ticaret ihtilafları ve Brexit’ten kaynaklanan küresel ekonomik zorluklara karşı öngörülenden daha fazla dayanıklılık gösterdiğine işaret etti.
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, ülkede mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat martta bir önceki aya göre yüzde 1,5 artarken, ithalatı da yüzde 0,4 yükseldi.Geçen yılın aynı ayına göre ise ihracat yüzde 1,9 ve ithalat da yüzde 4,5 artış gösterdi. Analistler martta ihracatın yüzde 0,3 düşeceği tahmininde bulunmuştu.
Öte yandan, Almanya'nın martta cari işlemler fazlası 2018’nin aynı ayına göre 800 milyon avro artarak 30,2 milyar avro olarak gerçekleşti. Geçen yılın mart ayında cari fazla 29,4 milyar avroda kalmıştı.
İhracata dayalı Almanya ekonomisinin, Avrupa Birliği ve Çin’in dünyanın en büyük ekonomisi ABD ile yaşadığı ticaret ihtilaflarının arasında ve Brexit belirsizliğinde kalması dikkati çekerken, düşük düşük faiz, yükselen maaşlar ve yüksek istihdama bağlı olarak artan tüketim, Alman ekonomisinin dokuz yıldır büyümesini sağlamıştı. Geçen yıl ekonomi yüzde 1,4 büyürken, Alman hükümeti ve Avrupa Birliği Komisyonu bu yıl büyümenin yüzde 0,5’de kalmasını bekliyor.