Binlerce kişinin mağduriyet yaşadığı Çiftlik Bank dosyası kapsamında ‘Tosuncuk' olarak bilinen örgütün bir numarası Mehmet Aydın'ın da aralarında bulunduğu 7'si firari 48 sanıklı dava başladı. Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesinde 6 gün sürecek davanın ilk oturumuna 11’i tutuklu 24 sanık ve avukatları katıldı.
‘YAZILIM UZMANI OLARAK YIL ÇALIŞTIM'
Bilgisayar yazılım uzmanı olduğunu söyleyen tutuklu sanık Cudi Cumhur Yurdakul 2016 yılında yazılım geliştirici olarak çalışmaya başladığını, 2017 yılına kadar çalıştığını belirterek, “Çiftlik Bank’ın merkezi Ataşehir’e taşınınca ben IQ Yazılım A.Ş. isimli şirket kurdum ve Fame Game Hayvancılık AŞ ile yazılım konusunda sözleşme yaptım” dedi.
‘MEHMET AYDIN İLE EŞİNİN HARCAMALARINDAN RAHATSIZ OLDUM'
Kimseyi de sisteme para yatırması konusunda yönlendirmediğini anlatan sanık Yurdakul, Mehmet Aydın ve eşi Sıla Aydın'ın çok fazla kişisel harcama yaptığından rahatsız olduğunu söyleyerek, Bu konudaki şikayet ve endişelerimi kendilerine bildirmiştim. 2017 yılında resmi kurumlar bilgi ve belge toplamaya başlayınca ben bu konuda bütün yardımımı yaptım. Başlangıçta Çiftlik Bank’a ait söz konusu yazılımı oluşturan kişi ben değilim. Örgüt yöneticisi veya üyesi değilim” ifadelerini kullandı.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİYKEN ÇALIŞMAYA BAŞLAMIŞ
Üniversite öğrencisiyken Çiftlik Bank'ta çalışmaya başladığını söyleyen Sanık Koray Hasgül, “2017 yılı Ekim ayında istifalar nedeniyle Fame Game Hayvancılık A.Ş.'nin finans müdürü oldum. 2018 yılına kadar görevim devam etti. Kimseyi dolandırmadım, internet sitesine veya diğer sitelere oyuna katılma konusunda ilan vermedim. Var olduğu söylenen örgütün yöneticiliğini de yapmadım. 9 aydır tutukluyum” diyerek suçlamaları kabul etmedi.
‘MEHMET AYDIN İLE 5 AY ARJANTİN'DE KALDIM'
Sistemin beyni olarak bilinen ve Kırmızı bültenle aranırken geçtiğimiz yıl Bulgaristan'dan iade edilen tutuklu sanık Düzgün Genç, Çiftlik Bank’taki işine diğer tutuklu sanık Cudi Cumhur’un referansı ile onun yardımcısı olarak başladığını söyledi. 2017 yılı Haziran ayında Cudi Cumhur ve Mehmet Aydın ile Arjantin’e gittiğini söyleyen Genç, “Orada 5 ay kaldım. Sigortamın yatırılmaması ve vaatlerin yerine getirilmemesi nedeniyle 2017 Kasım’ında İstanbul’a geldim. Buradan Bulgaristan’a gittim. Türkiye’de şirketle ilgili hiçbir faaliyetim olmamıştır. Arjantin’de iken sadece Türkiye’deki Çiftlik Bank bayilerinin sitelerini hazırladım. Suçlamaları kabul etmiyorum” dedi.
‘RAP SÖYLEMEYE ÇALIŞIYORDU, O YÜZDEN YAKINDIK'
Sistemin sosyal medya sorumlusu olarak bilinen tutuklu sanık Umeyr Karakoç, “Orhan Gül isimli olmasına rağmen Can Feza adıyla tanınan rap şarkıları söyleyen kişinin 2016 yılı başlarında menajerliğini yapmaya başladım. Orhan Gül bu arada Mehmet Aydın ile tanışmış. Mehmet Aydın ile 81 ülkede konser verme konusunda anlaşmış. Mehmet Aydın da rap şarkıları söylemeye çalışan birisiydi. Bu şekilde ben de Mehmet Aydın ile tanışmış oldum. 2017 yılı Mart ayında 15-20 gün kadar İngöl şubesindeki hayvanların bulunduğu çiftlikte müdür olarak çalıştım.
ABİSİ ÇİFTLİKTEN HAYVAN ÇALDI
Mehmet Aydın'ın abisi Fatih Aydın'ın İngöl'deki çiftlikten büyükbaş hayvan çaldığını söyleyen Karakoç, “Bunun üzerine Fatih Aydın, Cengiz Samur soyadını hatırlamadığım Nesim isimli o zamanki finans müdürü İngöl'e geldiler. Kamera görüntülerini izlediler. Hayvanların çalındığı açık olmasına rağmen Mehmet Aydın'a yanlış bilgi verdiler. Mehmet Aydın'ın önerisi üzerine 2017 yılı kasım ayı sonu ya da aralık ayı başında Dubai'ye orada kurulacak çiftliğin kuruluşu için gittim. 3 aya kadar orada kaldım. Kurulması düşünülen şirket işi olmadı. İstanbul'a döndüm. Şirkette yöneticilik yapmadım. Dolandırıcılık yapmadım. Örgüt üyesi de değilim. Ben sadece Mehmet Aydın'ın hoşlandığı şarkıcı grubu, yazar grubu, medya ile ilişkilerim iyi olduğu için Mehmet Aydın ile biraz yakındım” dedi.
SAVCI TAHLİYE İSTEDİ
Duruşma savcısı, tutuklu sanıklar Hakkı Cangül, Faruk Cangül ile Düzgün Genç'in tahliyesini talep etti. Mahkeme heyeti ise tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi. Duruşma pazartesi günü devam edecek.
GAZETECİLER SALONA ALINMADI
Sabah saat 10.30'da başlayan duruşmaya, Mahkeme başkanı Melih Osmançavuşoğlu salonda yeterli yer bulunmaması sebebiyle basın mensupları ile izleyicileri almadı. Öte yandan duruşma salonunun bulunduğu koridor bariyerlerle kapatılırken, sanıklar ve avukatlar dışında kimsenin salona girişine izin verilmedi.
YÖNETİCİLERİN 75 BİN 260'AR YILA KADAR HAPİS İSTENMİŞTİ
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Mart ayında hazırlanan iddianamede, firari olan örgütün bir numaralı şüphelisi Mehmet Aydın'ın da aralarında olduğu 18 kişinin “suç işlemek amacıyla örgüt kurma/yönetme”, “bilişim sistemlerini araç olarak kullanma suretiyle nitelikli dolandırıcılık”, “ticari şirketlerin faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık” ve “suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama” suçlarından 22 bin 580 yıldan 75 bin 260'ar yıl hapsi istenmişti.
Savcılık, örgüt üyeleri ve örgüte yardım eden 30 kişi hakkında ise “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma”, “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte yardım etme” ve “suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama” suçlarından ayrı ayrı 5 yıldan 13 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.
1 MİLYAR 139 MİLYON 972 BİN 622 LİRA TOPLANMIŞTI
Öte yandan 3 bin 762 kişinin müşteki olarak yer aldığı 500 sayfalık iddianamede, 18'i örgüt yöneticisi olmak üzere 48 kişi şüpheli olarak yer almıştı. Şüphelilerin bu sistem aracılığıyla 132 bin 222 katılımcıdan, sistemin çalışmaya başladığı 31 Temmuz 2016 tarihinden itibaren 1 milyar 139 milyon 972 bin 622 lira toplandığı ve katılımcılara bu dönemde 687 milyon 838 bin 995 lira geri ödeme yapıldığı bilgisi verilmişti.