TL'deki sert değer kaybı ardından hafta başında başlayan yabancı bankaların TL likidite
yaratmak adına kullandığı Londra swap piyasasına TL sağlamama eğilimi sona erdi.
Türk bankaların yüzde 25 olarak belirlenen yasal sınırların da oldukça altında TL sağlamasıyla hafta başında swap piyasasında TL getirileri sert yükselmişti.
Üst düzey bir yetkili, "Sürecin uzun süre devam etmeyeceğini belirtmiştik. Spekülatif saldırıya karşı
atılan bir adımdı ve son verildi. Yeni bir spekülatif saldırı beklemiyoruz" dedi.
Yetkili ilgili piyasada likiditenin oluşmamasının bazı yatırım araçlarında iç ve dış piyasada birbirinden farklı fiyatlamaları beraberinde getirebildiğine de dikkat çekerek bunun istenilen bir sonuç olmadığını belirtti ve "Türkiye dalgalı kur rejimi, serbest piyasa ekonomisinin gerekliliklerini tereddürsüz yerine getirmekte bundan geri adım atmamakta kararlı" dedi.
Swap piyasasında gecelik vadede TL faizi geçen hafta yüzde 24 seviyesindeyken bu hafta sert yükselişe geçti. Swap piyasasında gecelik vadede TL faizi dün yüzde 1200'e yükseldikten sonra bugün ise yüzde 25'e kadar geriledi.
Haftalık vadede ise swap piyasasında TL faizi geçen haftaki yüzde 22'li seviyelerden dün yüzde 295'e yükseldikten sonra bugün yüzde 45'e kadar geriledi.
Yabancılar için TL maliyetindeki bu artış ve TCMB'nin Cuma gününden itibaren attığı sıkılaştırma ve döviz rezervi artırıcı adımlar TL'deki değer kaybını sınırlamıştı. TL dolar karşısında Cuma günü yüzde 6 civarında değer kaybettikmiş, dolar/TL 5.46 seviyesinden 5.85'e kadar yükselmişti. İlgili adımlar ardından dolar/TL 5.30'a kadar geriledi ancak satışlar hisse senetleri ve tahvil piyasasına yöneldi.
Pozisyonlarını kapatmak için yeterince TL likiditesi sağlayamayan yabancıların Türkiye'deki diğer varlıklarını satmaya yönelmesiyle BIST 100 dün yüzde 6'nın üzerinde geriledi.
10 yıllık tahvil faizi ise bu yıl gördüğü en düşük seviyeye göre 469 baz puan yükseliş kaydetti.
Swap işlemlerinin yeniden likidite kazanması öncesi bu sabah 5.40 civarında işlem gören dolar/TL ise bugün 5.6465 seviyesine kadar yükseldikten sonra saat 1339 itibarıyla 5.56 civarında işlem görüyor.
LOKAL-OFFSHORE KOTASYONLARDA MAKAS OLUŞMUŞTU
Teorik bir fiyat olan swap faizlerindeki yükseliş bankalararası piyasada yabancı bankaların dolar/TL kotasyonları ile yurtiçi lokal bankaların spot yani vadeli olmayan kotasyonları arasındaki farkın açılarak yüzde 2'ye yaklaşmasına neden olmuştu.
İstanbul merkezli stratejist Murat Gülkan dün swap piyasasındaki faizlerin yükselmesinin normalde dolar/TL forward kurlarını etkilediğini ancak Londra'daki TL likiditesinin kuruması sonucu son birkaç günde oluşan karmaşanın spot kurları da etkilediğini söyleyerek, "Normal koşullarda son derece likit
ve etkin bu piyasada şimdi yurtiçi ve yurtdışı spot dolar/TL kotasyonlar arasında yüzde 2'ye yakın bir fark oluştu. Böyle bir durumu TL'nin konvertibiliteye geçmesinden bu yana ilk defa gözlemliyoruz" demişti.
Bankacıların verdiği bilgiye göre benzer farklılıklar euro/dolar vb bir çok parite/yatırım aracında da görüşmüştü.