Yazdır

Bayram ve resmi tatilde çalışana ek ücret zorunlu

Tarih: 27 Mart 2019 - 08:12

Resmi tatil günlerinde çalışan işçilere ek ücret ödenmesi kanunu bir zorunluluk. Sözleşmesinde aksi bir hüküm yoksa işçiler resmi tatillerde zorla çalıştırılamaz. Eğer çalıştırılırsa tazminatını alıp ayrılabilir.

Çalışanlar için tatil günlerinin haftanın hangi gününe geldiği, tatilin uzatılıp uzatılamayacağı çok önemlidir. Bu yıl içinde nisan ve mayıs ayında 23 Nisan, 1 Mayıs ve 19 Mayıs gibi üç tane genel resmi tatil günü, haziran ayındaysa Ramazan Bayramı var. 23 Nisan, 1 ve 19 Mayıs ile Ramazan Bayramı İş Kanunu’na göre genel tatil günleridir.

ÇALIŞMAK ZORUNLU MU?

Genel tatil günlerinde iznin nasıl uzatılabileceği ve günlerde çalışma karşılığında ne kadar ek ücrete hak kazanılacağı soruları işçilerin kafasında şimdiden belirmeye başladı. Bu konuda Yargıtay’ın yaklaşımı nettir. İşveren bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırdığı işçiye ilave ücret ödemek zorunda.

İşçilerin ulusal bayram ve genel tatillerde çalıştırılması ve ücret ödenmesiyle ilgili bazı kurallar var. Bu günlerde işçilerin çalıştırılabilmeleri için yazılı onaylarının alınması gerekiyor. Bu onay her yılın başında alınabileceği gibi, iş sözleşmesinde de yer alabilir. Eğer işçinin iş sözleşmesinde ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmayı kabul ettiğine dair bir ifade varsa, işçi bu günlerde çalışmayı kabul etmiş demektir. Ancak işçinin iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde bu yönde bir hüküm yoksa ayrıca yazılı bir onay da alınmamışsa işçi ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmak zorunda değildir. Yazılı onay vermemiş işçinin bu günlerde çalışmamış olması nedeniyle iş sözleşmesi feshedilirse kıdem tazminatını alması mümkün. Bunun için önce arabuluculuk sonra dava yoluna gidilmesi gerekiyor.

EK ÖDEME VERİLMELİ

İşçisini genel tatil günlerinde çalıştıran işverenin ilave ücret ödemesi gerekiyor. Dolayısıyla 23 Nisan’da, 1 ve 19 Mayıs’ta işçi çalışırsa iki günlük, çalışmazsa bir günlük ücretine hak kazanacaktır. Başka bir konuysa işçilerin genel tatil günlerinde çalıştıklarını ve ücretlerini alamadıklarını iddia etmeleri halinde bu iddialarını ispat etmeleri gerekmektedir.

Dolayısıyla bu konuda yazılı olarak belge üretilmesi, davalardaysa tanıklık çok önemli.

Sözleşmeler geçersiz

Bazı işverenler, işçinin ücretinin içinde genel tatil günü çalışması karşılığı ücretinin de bulunduğunu iddia edebiliyor. Yargıtay bu iddianın geçerli olmadığını açıkça ifade etmiştir. Bu konudaki Yargıtay içtihatlarına göre, iş sözleşmelerinde yer alan ulusal bayram ve genel tatil ücretlerinin aylık ücret miktarına dahil olduğuna ilişkin sözleşme hükümleri geçersizdir. 22. Hukuk Dairesi'nin 2018/22177 sayılı kararında da bu husus açıkça vurgulanmış ve genel tatil günlerinde çalıştığını iddia eden işçinin bu iddiasını ispatlaması halinde iş sözleşmesinde bu yönde hüküm bulunsa dahi ilave ücrete hak kazanacağı vurgulanmıştır.

Uzatma kararı işverende

Bu yıl 23 Nisan Salı gününe denk geliyor. Dolayısıyla haftanın beş günü çalışılan işyerlerinde işçi eğer pazartesi gününe yıllık izin alabilirse tatili 4 güne çıkartabilir. İşçinin pazartesi günü yıllık izin kullanıp kullanamayacağı tamamen işverene bağlıdır. İşveren izin verip sonradan telafi çalışması da yapabilir.
(Okan Güray Bülbül/Akşam)

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/bayram-ve-resmi-tatilde-calisana-ek-ucret-zorunlu/1397226