Yazdır

Rusya'dan nüfus artışı için kolay vatandaşlık formülü

Tarih: 15 Mart 2019 - 07:57

Doğal yollarla nüfusunu artırmakta zorlanan Rusya, çözümü kolay vatandaşlıkta buldu. 2025'e kadar 10 milyon yeni vatandaş hedefleniyor

Rusya, doğal yollarla çözmekte zorlandığı nüfus artışı sorunu karşısında, "vatandaşlığı kolaylaştırma" stratejisine dönüyor. Kremlin, Rusya'ya "vatandaşlığa alınacak" göçmen çekme hedefiyle kapsamlı bir çalışma başlattı. 2019-2025 yılları arasında uygulamaya geçecek stratejinin hedefi 5 ila 10 milyon yeni vatandaş kazanmak. Ayrıca şu an 5 yıl süreli verilen oturma izni da "süresiz" hale getirilecek.

Öncelikle Ukrayna, Kazakistan, Özbekistan ve Moldova gibi ülkelerden göç alınması planlanıyor. Ancak yasaş değişiklikler yapılırsa, genel olarak şartları yerine getiren tüm yabancılar için de vatandaşlık kapısı "daha geniş" olarak açılmış olacak. 

Vatandaşlık yasasında değişiklik getiren tasarıların baharla birlikte Duma gündemine gelmesi planlanıyor.

Sadece geçen yıl Rusya vatandaşlığına 270 bin kişinin kabul edildiği ve sayının her yıl daha da arttığı vurgulanıyor.

Haberi manşetinden duyuran Kommersant gazetesi, "Kremlin'in planı son derece iddialı ve ihtiraslı" yorumunu yaptı.

Habere göre, yabancılara 5 yıllığına verilen ve uzatılabilen "oturma izni"nin süresiz olması için de yasa tasarısı hazırlığı bakanlar kurulunda yapıldı ve onaylanarak Duma'ya yollanması bekleniyor.

Bu arada vatandaşlık yasasında Duma'nın bahar oturumlarımda ele alınması beklenen yeni bir değişklikle, 2010 yılına kadar Rusya vatandaşlığını "yasaları ihlal ederek" alan ve vatandaşlığı ihlal edilenelere de af çıkarılması öngörülüyor.

Devlet Başkanı Vladimir Putin göç stratejisinin hayata geçirilmesinin ilk adımı olarak 24 kişilik bir çalışma grubu kurulması emrini verdi. 

6 Martta kurulan çalışma grubunda farklı bakanlıklardan bürokratlar ve Duma milletvekilleri bulunuyor. Grubun başkanlığına Başkanlık İdaresi Anayasal Yurttaş Hakları Sorumlusu Maksim Travnikov getirildi.

Göç stratejisi ile ilgili devlet organlarının yürüteceği bütün çalışmalar bu çalışma grubu tarafından koordine edilecek. 

Grubun önündeki ilk görev gerekli yasal değişiklikleri ve bakanlıkların inisiyatif gösterebileceği başlıkları belirlemek. Yasa değişikliklerinin hayata geçirilmesi ise Başbakan Yardımcısı Anton Siluanov'un başında bulunduğu Göç Politikası Komisyonu'nun sorumluluğunda.

Vladimir Putin son dönemde yaptığı konuşmalarında Rusya'nın içinde bulunduğu demografi krizine son zamanlarda daha sık değiniyordu. Devlet Başkanı, konuyu son olarak Federasyon Konseyi toplantısında dile getirmişti.

Rusya bir süre önce vatandaşlık yasalarında bir değişiklik yaparak Ukrayna vatandaşlığından Rus vatandaşlığına geçen kimselerin İçişleri Bakanlığı ve gizli servislerde çalışmasının önünü açmıştı. 

Duma önümüzdeki günlerde vatandaşlık yasalarını yumuşatacak bir dizi değişikliği daha hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Hayata geçirilmesi planlanan değişikliklerden biri de Vid na jitelstvo olarak tabir edilen oturum izninin 5 yıllık yerine, süresiz verilmesi. Değişiklik henüz tasarı aşamasında. 

Rusya'de demografik sorun güncelliğini koruyor. 2018'in, son 10 yılda ilk kez nüfusun azaldığı yıl olacağı bildirilmişti. Rusya istatistik kurumu Rosstat’a göre bunun nedeni artık ülkeye gelen göçmen sayısının, nüfusun doğal azalma temposunu karşılayamaması.

2018’in ilk 10 ayında ülke nüfusu 78,7 bin kişi azaldı. Ocak-Ekim aylarında nüfusun doğal azalışı 180,5 bin iken yeni göçmen sayısı 101,8 bin oldu. Yani göçmen akımı nüfus kaybını ancak yüzde 56,4 oranında karşılayabildi. Uzmanlar, bu eğilimin uzun sürebileceğini belirtiyor.

RBC’ya göre son olarak bu durum (göçmen sayısının nüfusun doğal azalma temposunu karşılayamaması) 2008 yılında görülmüştü ve nüfus 10,3 bin azalmıştı.

2018’de göçmen akımı 2017’ye göre yüzde 43 (76,6 bin kişi) azaldı. Özellikle Ukrayna’dan (yüzde 76,6 oranında), Özbekistan’dan (yüzde 70 oranında) ve Kırgızistan’dan (yüzde 40 oranında) Rusya'ya göçmen akımı azaldı. (turkrus.com)

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/rusyadan-nufus-artisi-icin-kolay-vatandaslik-formulu/1394871