Dünyanın en başarılı kadın voleybol takımının sahibi VakıfBank, kadınların sosyal ve ekonomik yaşamın her alanında aktif şekilde yer alabilmesi için güçlenmesini hedefleyen Birleşmiş Milletler'in (BM) özel sektör girişimi "Women Empowerment Principles"ı (WEPs) imzaladı. Böylece VakıfBank, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda dünyadaki en kapsamlı anlaşmayı imzalayan ilk Türk kamu kuruluşu oldu.
Kadının değerleri ve yetenekleriyle sadece iş hayatında değil, hayatın her alanında etkin şekilde var olmasına destek veren VakıfBank, kadın dostu politikalarını Birleşmiş Milletler nezdinde taahhüt altına alarak tescilledi.
VakıfBank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan, “VakıfBank olarak toplumsal cinsiyet eşitliğini destekliyor, politikalarımızı da bu anlayışla şekillendiriyoruz. Liyakatin cinsiyeti olmadığının bilinciyle Yönetim Kurulu dâhil her seviyede kadın çalışma arkadaşlarımızla ortak hedeflerimize yürüyoruz. Bankamızda kredi tahsisten insan kaynaklarına, hazineden kurumsal iletişime, ticari şubelerden kurumsal şubelere kadar birçok birimde, en önemli karar mekanizmalarında kadın çalışma arkadaşlarımız yönetici olarak inisiyatif kullanıyor. Benzer şekilde VakıfBank Finans Grubumuz çatısı altındaki şirketlerimizde de kadın genel müdürlerimiz ve genel müdür yardımcılarımız görev alıyor. ‘Güçlü Türkiye’nin Lider Bankası’ olarak güçlü kadınlara yürekten inanıyoruz” dedi.
VakıfBank’ta çalışanların yüzde 51’inin kadınlardan oluştuğunu kaydeden Özcan, “BM’nin en önemli girişimlerinden WEPs’e imza atan ilk Türk kamu kuruluşu olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Dünyanın en büyük gönüllü kurumsal sosyal sorumluluk girişimine dâhil olmak, toplumsal cinsiyet eşitliğine verdiğimiz önemin ve samimiyetimizin kanıtıdır. Kurumsal yapılanma ve tüm iş süreçlerimizde şeffaflık ve kapsayıcılığa büyük önem veriyoruz. İmza attığımız küresel prensiplerin VakıfBank’ı her alanda daha iyi yerlere taşıyacağına inancımız sonsuzdur” diye konuştu.
Hâlihazırda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın “İş’te Eşitlik Platformu”na da üye olduklarının altını çizen Özcan, kadınların tüm sektörlerde, ekonomik yaşam içinde daha etkin ve yönlendirici konumda olmaları için gereken adımları kararlılıkla attıklarını söyledi.
Sayısız şampiyonluklar kazanan, Türk kadının gücünü herkese kanıtlayan, dünyanın en başarılı kadın voleybol takımına sahip olmaktan gurur duyduklarını belirten Özcan, “VakıfBank Spor Kulübümüz ile 30 yılı aşkın süredir sosyal sorumluluk anlayışıyla binlerce kız çocuğuna spor kültürü aşıladık. Sadece son altı yılda yedi voleybol okulumuzda bin 700’den fazla kızımızı voleybolla tanıştırdık. Avrupa’da voleybol okulu açan ilk Türk kulübü olduk” dedi.
Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) nedir?
Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ile Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women) ortaklığında 2010 yılında oluşturulan WEPs platformu, özel sektöre; iş yerlerinde, piyasalarda ve toplum genelinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için dikkate almaları gereken önemli prensipleri sunuyor. 286 imzacı ile en çok WEPs imzacısı ülke durumundaki Türkiye’de WEPs, 2014’ten itibaren gelişim gösteriyor.
Kadının Güçlenmesi Prensipleri, iş dünyası liderlerinin, toplumsal cinsiyet eşitliğini ilerletecek ‘şirket politikaları oluşturmaya yönelik 7 ilkeye’ açıkça taahhüt vermelerini istiyor. Bu prensipler sırasıyla:
1.Cinsiyet eşitliği için üst düzey kurumsal liderlik sağlanması
2.Tüm kadın ve erkeklere işte adil davranılması, insan haklarına ve ayrım yapmama ilkesine saygı gösterilmesi, bu ilkelerin desteklenmesi
3.Tüm kadın ve erkeklere sağlık, güvenlik ve refah sağlanması
4.Kadınların eğitim, kurs ve profesyonel gelişim imkânlarıyla desteklenmesi
5.Kadınları güçlendiren girişimci gelişimi, tedarik zinciri ve pazarlama yöntemlerinin uygulanması
6.Toplumsal inisiyatifler ve destekler aracılığıyla eşitliğin teşvik edilmesi
7.Cinsiyet eşitliğinin sağlanması için gelişimin ölçülmesi ve halka açık raporlanması