Almanya'da genç nüfusun azalmasıyla gelecek yıllarda iş piyasasında çalışacak kalifiye göçmene daha fazla ihtiyaç duyulacak. Alman toplumunun mültecilere ve azınlıklara ilişkin görüşlerini araştıran Bertelsmann Vakfı'nın raporuna göre ülkenin iş piyasasının 2060 yılına kadar her yıl en az 260 bin kalifiye iş gücüne ihtiyacı bulunuyor.
Araştırmanın sonuçlarına göre söz konusu ihtiyacın yüzde 43,8'lik kısmının Avrupa Birliği üyesi ülkelerden gelecek göç sayesinde kapatılması öngörülürken her yıl AB dışından yaklaşık 146 bin kalifiye işçiye ihtiyaç duyulacak.
Bertelsmann Vakfı yönetim kurulundan Jörg Dräger halihazırda Almanya'ya AB üyesi olmayan ülkelerden gelen göçün iş piyasasının ihtiyacını karşılamada yetersiz kaldığını belirterek hükümet tarafından onaylanan göç yasasının en hızlı şekilde yürürlüğe girmesi gerektiğini ifade etti.
Göç yasası bekleniyor
Geçtiğimiz aralık ayında federal hükümet, kalifiye iş gücü açığını kapatmak için hazırlanan göç yasası taslağını onaylamıştı. Tasarının bundan sonraki aşamada Federal Meclis ve Federal Konsey’in onayına sunulması bekleniyor.
Tasarı, nüfustaki yaşlanma dolayısıyla nitelikli iş gücü açığı gittikçe büyüyen Almanya’da inşaat hemşirelik, IT gibi toplam 61 branşta meslek diploması bulunanlara çalışma olanağı sunuyor.
Türkiye’de diploması olan akademisyenler ve tüm alanlarda meslek eğitimi diplomasına sahip kişiler de söz konusu uygulamadan yararlanabilecek.
Uzmanlar İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması (Brexit) sonrasında Almanya'ya göçün artmasını öngörüyor.