Yazdır

Bakan'dan 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli açıklaması

Tarih: 07 Şubat 2019 - 10:00

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli'nin projelendirme faaliyetlerini tamamladıklarını söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Kanal İstanbul'un etüt proje işlerini tamamladıklarını belirterek, "ÇED Raporu'nun  onaylanmasını bekliyoruz. Çevre Düzeni Planı'nın onaylanmasını müteakip ihale ilanına çıkacağız." dedi. 

Turhan, Bilgi Teknolojileri Kurumunda (BTK), Bakanlığın "2018 yılı değerlendirmesi ve 2019 yılı hedefleri"ne ilişkin düzenlenen basın toplantısına  katıldı.

Kanal İstanbul'un etüt proje işlerini tamamladıklarını bildiren  Turhan, "Kanal İstanbul ile Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin hükümlerini açık ve  örtülü bir şekilde ihlal etmeden, İstanbul Boğazı deniz ulaştırmasına açık  tutularak alternatif ve ikinci bir kapı ve su yolu açılmış olacak. ÇED Raporu’nun  onaylanmasını bekliyoruz. Çevre Düzeni Planı'nın onaylanmasını müteakip ihale  ilanına çıkacağız." diye konuştu.

Turhan, 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli'nin projelendirme faaliyetlerini  de tamamladıklarına değinerek, bu projeyle İstanbul Boğazı'nı 3. defa denizin  altından geçmeyi planladıklarını kaydetti.

Ankara'da tren kazasının olduğu hattaki sinyalizasyon çalışmaları

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Ankara'da tren  kazasının olduğu hattaki sinyalizasyon çalışmalarının ne zaman tamamlanacağı  sorusuna, "Ankara-Sincan arasındaki sinyalizasyon çalışmalarımız şubat sonunda,  Ankara-Kayaş arasında ise mart sonunda tamamlanacak." dedi. 

Bakan Turhan, "2018 yılı değerlendirmesi ve 2019 yılı hedefleri"ne  ilişkin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda (BTK) düzenlediği  basın  toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

İstanbul Havalimanı'na ilişkin soruya Turhan, 29 Ekim 2018'de açılışı  yapılan havalimanından, ilk aylarda 5 noktaya uçuş yapıldığını söyledi.

Turhan, İstanbul Havalimanı'ndan şu anda 19 noktaya uçuş yapıldığını  dile getirerek, havalimanının taşınma işleminin 29 Ekim 2018 itibarıyla  başladığını anımsattı.

Uçuş sayılarının her geçen gün arttığını ifade eden Turhan, burada  hizmet verecek şirketlerin taşınma işlemlerinin sürdüğünü bildirdi.

Bu yılın mart ayı içinde taşınmanın tamamlanacağını ifade eden Turhan,  THY'nin kendi tesislerine taşınmayı hızlandırdığını kaydetti.

PTT'nin katılım bankası kurması

PTT'nin katılım bankası kuracağına ilişkin soruya Turhan, Türkiye'nin  her köşesinde bulunan PTT'nin mevcut iş yerlerini daha verimli ve etkin kullanma  adına Posta Katılım Bankacılığı konusunda fizibilite düzeyinde çalışmalarının  sürdüğünü, henüz sonuçlanmadığını ifade etti.

Turhan, bu konuda gerekli iznin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme  Kurumundan (BDDK) çıkmadığını söyledi.

"Siber saldırıların kaynağı yanıltıcı olabiliyor"

Siber saldırılara ilişkin soruya Bakan Turhan, internetin doğası  gereği siber saldırılarda kaynağın gizlenmesinin oldukça kolay olduğuna işaret  ederek, saldırı kaynaklarının yanıltıcı olabildiğini bildirdi.

Turhan, saldırıların hedefinde genellikle finans, havacılık, sağlık  kurumları gibi sektörlerin yer aldığına dikkati çekerek, yılda yaklaşık 56 bin  siber saldırının önlendiğini belirtti.

USOM'daki ekiplerin, 7 gün 24 saat esasına göre siber saldırıların  önlenmesi için çalıştıklarını anlatan Turhan, siber saldırıların verdiği finansal  zarara ilişkin çalışmanın sektörler tarafından yapıldığını vurguladı.

Ankara'daki tren kazası

Ankara'da tren kazasının olduğu hattaki sinyalizasyon çalışmalarının  ne zaman tamamlanacağı sorusuna Turhan, "Ankara-Sincan arasındaki sinyalizasyon  çalışmalarımız şubat sonunda, Ankara-Kayaş arasında ise mart sonunda  tamamlanacak." diye konuştu.

"Kanal İstanbul'a yatırımcılardan çok fazla ilgi var"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, "Kanal  İstanbul ihalesine, yurt içindeki ve dışındaki yatırımcılardan çok fazla ilgi  var, inşallah ihaleye çıktığımızda da aynı ilgiyi gösterirler." dedi. 

Turhan, Bilgi Teknolojileri Kurumunda (BTK), bakanlığın "2018 yılı  değerlendirmesi ve 2019 yılı hedefleri"ne ilişkin, düzenlenen basın toplantısının  ardından, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Ulusal Kamu Entegre Veri Merkezi fizibilitesini bu yıl tamamlamayı  hedeflediklerini anlatan Turhan, şu ana kadar ihtiyaç analizi ve stratejik plan  raporları, kavramsal tasarımın bitirildiğini ve bundan sonraki süreçte de  ayrıntılı tasarım, mimari proje ve uygulama projesi hazırlık süreçlerinin devam  edeceğini söyledi. Gölbaşı bölgesinde tahsis edilen arazinin imar çalışmalarının  devam ettiğini aktaran Turhan, "Veri merkezine önem veriyoruz. 2 bin 500  metrekarelik BTK veri merkezini beyaz alanlı olarak bu yıl içinde hizmete  alacağız." diye konuştu.

Turhan, yatırımlarda daralma düşünmediklerini vurguladı. Başlattıkları  projeler hakkında bilgi veren Turhan, "Karayollarında doğu batı aksında hemen  hemen projelerimizi önemli ölçüde tamamladık. Kuzey güney aksında 2 bölgemizin  özellikle kuzey ve güney bölgesi malum dağlık... Şimdi buraları viyadük ve  tünellerle geçmeye çalışıyoruz. Bunlar yüksek maliyetli ve inşaat süresi uzun  olan yerler. Bu yatırımlarla çok fazla hedef büyütüp cepheyi dağıtmadan, mevcut  devam eden işlerimizi en kısa sürede hizmete alıp, kaynaklarımızı bir an önce  hizmete dönüştürme niyetindeyiz. Planlama teşkilatıyla icracı bakanlıklar olarak  böyle bir karar aldık." ifadesini kullandı.

Yeni yatırımlara da değinen Turhan, yap-işlet-devret ile yapacakları  öncelikli projeleri; yüksek standartlı paralı yollar ile mevcut bölünmüş yolların  bazı güzergahlarda kapasitesini dolduranları, gelecek yıllarda hizmet seviyesini  düşürmeden, ulaşım maliyetlerini yükseltmeden yeni otoyol sistemleriyle  buralardaki kapasiteleri arttıracaklarını dile getirdi. Turhan, söz konusu  projelerin belirli oranlarda kendilerini telafi edebildiğini de aktardı.

"Köprü ve otoyolların özelleştirmesini ÖİB araştırıyor"

Turhan, hızlı tren çalışmalarının Ankara merkezli olarak İstanbul,  Bursa, Sivas, İzmir, Adana, Mersin ve Gaziantep'te devam ettiğine dikkati  çekerek, yüksek hızlı treni ülke genelinde yaygınlaştırmayı planladıklarını  vurguladı. Şehir içi ulaşıma değinen Turhan, "Özellikle iş hayatındaki ulaşım  ihtiyacı için yapacağımız şehir içi toplu taşıma sistemleriyle onlara tercih  edebilecekleri konforda ulaşım altyapısı sunmak istiyoruz. Yani büyük  şehirlerimizde şehir içi metrolarını, bundan sonra yatırım programımızda öne  alacağız. Mevcut demiryolu hatlarımızı, iyileştirip standartlarını yükseltip,  kapasitesini arttıracağız... Ayrıca mevcut demiryolu hatlarını elektrikli hale  getirmemiz lazım." şeklinde konuştu.

Köprü ve otoyolların özelleştirmesi konusundaki soruya Turhan,  Özelleştirme İdaresi Başkanlığının (ÖİB) bu konuda piyasayı araştırdığını  söyledi. Uygun ortam ve piyasa şartları bulunduğunda özelleştirmenin  denenebileceğini dile getiren Turhan, konuyu ÖİB'nin takip ettiğini bildirdi.

Turhan, Adil Kullanım Noktasına ilişkin (AKN) soruyu ise şöyle  cevapladı:

"Türkiye İstatistik Kurumunca (TÜİK) açıklanan enflasyon verilerine  bakıldığında, uzun zamandır internet tarifelerinin de yer aldığı haberleşme  harcama grubunda gerçekleşen fiyat artışlarının, enflasyonun altında  gerçekleştiği görülüyor. Sektörde yaşanan verimlilik artışları ve artan rekabet  nedeniyle sektördeki fiyat artışlarının sınırlı kaldığı ve bu durumun tüm  sektörlerin dahil edildiği ülke genelinde hesaplanan ortalama enflasyon üzerinde,  olumlu etki yaptığını söylemek mümkündür. Bu kapsamda TÜİK verileri göz önüne  alındığında, AKN uygulamasının kaldırılması neticesinde geniş bant internet  fiyatlarının fahiş biçimde yükseldiği yönündeki iddiaların asılsız olduğu  anlaşılmaktadır. AKN uygulamasının kaldırılması sonrasında, özellikle limitsiz  tarife ücretlerinde önemli oranda düşüş yaşandı."

"Türkiye Kart vatandaşın hayatını kolaylaştıracak"

Kanal İstanbul ihalesine, yurt içindeki ve dışındaki yatırımcılardan  çok fazla ilgi olduğunu vurgulayan Turhan, ihaleye çıkıldığında da aynı ilgilinin  devam etmesi temennisinde bulundu.

Turhan, Hızlı Geçiş Sistemine (HGS) de değinerek, "Abone hesabında  bankada yeterli bakiye olması durumunda, tahsilatlarda aksama olmamaktadır ancak  araç plakalarının zaman zaman standartlara uygun olmaması, kirli veya hasarlı  olması gibi durumlardan kaynaklı ücret toplama sistemlerinin hatalı okuma yapması  durumunda gerekli incelemeler yapılarak, manuel düzeltmeden sonra cezalar iptal  ediliyor. Fatih Sultan Mehmet ve 15 Temmuz Şehitler köprülerindeki, malum ihlalli  geçişler kanuni düzenlemeyle affedildi." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Kart ile sistemin nasıl işleyeceğini de anlatan Turhan, PTT  öncülüğünde kurulan ortam işletim sisteminde, yerel yönetimlerle anlaşmalar  yapılacağını, ulaşım alanında tek kart kullanımının yaygınlaştırılacağını ve  vatandaşın hayatının kolaylaştırılacağını  söyledi.

Bakan Turhan, soruları yanıtladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan,Yavuz Sultan  Selim ve Osmangazi köprülerinde hissesi bulunan Astaldi'nin yaşadığı ekonomik  sıkıntı nedeniyle hisselerini devretmek istediğini belirterek, "Hisselerine  talipliler var. Astaldi'nin hisseleriyle ilgili değer belirlemesi yapılıyor.  Bunların hepsi hem finans kuruluşu hem de idarenin onayına tabidir." dedi. 

Bakan Turhan, "2018 yılı değerlendirmesi ve 2019 yılı hedefleri"ne  ilişkin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda (BTK) düzenlediği basın  toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve İstanbul-İzmir Otoyolundaki  işletmecilerin hisse devrine ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine Turhan,  Karayolları Genel Müdürlüğünün Yap-İşlet-Devret (YİD) sözleşmelerinde  yılbaşındaki kurlara göre yılda bir defa fiyat güncellemesinin yapıldığına  dikkati çekerek, yıl boyunca bu fiyatın kullanıldığını bildirdi.

Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi köprülerinin konsorsiyumunda  Astaldi'nin bulunduğunu anlatan Turhan, şöyle konuştu:

"Astaldi ekonomik sıkıntı yaşıyor, dünya genelinde. Hisselerini  devretmek istiyor. Sözleşmesi gereği bu projeleri finanse eden bankaların, burada  yapılacak her türlü hisse devri, hak devri, sözleşme revizyonununda  bilgilendirmek ve onayını almak zorunda. Haklarının herhangi bir şekilde gasp  edilmemesi için. Bununla ilgili şu anda piyasa değerlendirmesi yapılıyor. 'Burası  bir işletme bu şirketin değeri ne? Bundan sonraki değeri ne olacak?' Hisselerine  talipliler var. Kendi ortakları içinde de dışardan da var. Çinliler de  ilgileniyor. Onlar da Astaldi'nin hisseleriyle ilgili değer belirlemesi  yapıyorlar. Bunların hepsi hem finans kuruluşu hem de idarenin onayına tabidir."

Bakan Turhan, Bakanlığın projesi olan Avrasya Tüneli'nde dolar kuru  yılda iki defa güncellendiğini ifade ederek, ödenecek olan garantiye esas tutarın  hesabında fiyatın iki defa belirlendiğini kaydetti.

Kuzey Marmara Otoyolu ile İstanbul-İzmir Otoyolu sözleşmelerinde yılda  bir defa tutarın belirlendiğine işaret eden Turhan, "Bununla ilgili 2018'de  yaşanan aşırı kur değişikliği nedeniyle firmalar bize müracat etti. Biz de bunu  Hazine ile inceliyoruz. Burada mağduriyetin giderilmesi adına hem kamunun hem de  görevli şirketin hak ve hukukunu koruma adına Hazine'deki arkadaşlarımızla nasıl  bir çözüm yapılacağı konusunda çalışmalar devam ediyor." değerlendirmesinde  bulundu.

Arışı kur artışı dolayısıyla görevli şirketlerin, finans kuruluşlarına  yüksek faiz ödeme durumuyla karşı karşıya kaldığını anlatan Turhan, "Bunu biz,  eğer kuru yılda iki defa yaptığımızda ne kadarlık avantaj sağlayacaksa görevli  şirketin süresinden bunu keserek, kamunun hakkını korumak niyetindeyiz."  ifadelerini kullandı.

"Türk Telekom'un değeri borsada son bir ayda yüzde 25 arttı"

Türk Telekom hisselerine ilişkin özelleştirme ihalesinin yapılıp  yapılmayacağına ilişkin soruya Turhan, Türk Telekom'un mevcut imtiyazının 2026'ya  kadar devam ettiğini belirtti.

Kısa bir süre önce şirketin yüzde 55 hissesinin el değiştirerek  bankaların oluşturduğu gruba devredildiğini anımsatan Turhan, "Ülkemizin  haberleşme altyapısı bakımından önemli bir değeri olan Türk Telekom'un imtiyazı  yenilenirken istekliler için cazip bir yatırım olması lazım. Etkin yönetim  sayesinde şirket bu yılın son çeyreğinde 2,2 milyar lira kar etti. Borsada değeri  yüzde 25 arttı." diye konuştu.

"Ankara'daki tren kazasına ilişkin soruşma devam ediyor"

Ankara'daki tren kazasına ilişkin soruya Turhan, demiryollarında  hatların, Uluslararası Demiryolu Birliğince işletmeciliğe uygun olarak  çalışabilir sertifika almadan çalıştırılma şansının olmadığını söyledi.

Bu kesimde sinyalizasyon altyapısının olmadığını, burada konvensiyonel  sistemle çalışıldığına dikkati çeken Turhan, şu anda demiryolu sistemlerinde  sinyalizasyon konusunda yüzde 45'lerde olunduğunu kaydetti.

Turhan, "sinyal olmazsa olmaz" tabirinin kendisiyle  özdeşleştirildiğini ifade ederek, "Olmazsa olmaz değil, 6 bin kilometrelik  demiryolu hattını, sinyalizasyonsuz çalıştırıyoruz. Sinyalizasyon işlemleri bu  ayın sonunda bitince hızlı tren işletmeciliği yaptığımız Sincan tarafı, sinyalli  olarak hizmet vermeye başlayacak. Hızlı tren işletim sistemine göre çalışacak.  Sinyal olmadığı için yüksek hızlı tren sistemine göre işletilmiyordu.  Konvansiyonel sisteme göre işletiliyordu." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Turhan, söz konusu kazaya ilişkin idari soruşturmanın detaylı  bir şekilde devam ettiğini belirtti.

Avrasya Tüneli'nde geçiş ücretine ilişkin fiyatın belirlendiğini ifade  eden Turhan, ancak İdarenin, eski fiyatlarla devam etme talimatı verdiğini  kaydetti.

Soruların ardından Turhan, basın mensuplarıyla BTK içindeki Ulusal  Siber Olaylara Müdahale Merkezini (USOM) gezdi.

KAZALARDA HAYATINI KAYBEDEN KİŞİ SAYISINDA YÜZDE 68'LİK AZALMA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, ülke  ekonomisinin büyümesine ve araç sayısının artışına paralel olarak yollarımızın  trafik hacmi artmasına karşın kazalarda hayatını kaybeden kişi sayısında yüzde  68'lik azalma olduğunu söyledi. 

Bakan Turhan, "2018 yılı değerlendirmesi ve 2019 yılı hedefleri"ne  ilişkin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda (BTK) düzenlediği basın  toplantısında, ulaştırma ve haberleşme hizmetlerinin, ekonomik gelişmenin yanında  köy-kent bütünleşmesini, kültür birliğini ve dengeli nüfus dağılımı gibi birçok  sosyal faydayı sağlayan, tarım, turizm ve sanayinin altyapısını oluşturan  stratejik bir sektör olduğunu söyledi.

Sağlıklı ve yeterli bir ulaştırma ve haberleşme sistemine sahip  olmayan ülkelerin asla kalkınamayacaklarını vurgulayan Turhan, bu nedenle de 16  yıl gibi bir sürede 537 milyar liralık yatırım gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Bugün dünyada yaşanan ekonomik krizin yarattığı fırtınada hala ayakta  durabilmenin ve yaratılan krizlerin olumsuz etkilerini minimuma indirebilmenin  temelinde yapılan altyapı yatırımlarının yattığını ifade eden Turhan, "16 yıl  öncesine kadar Avrupa ile ülkemiz ulaştırma sektörü karşılaştırmasını yaparken,  'ülkemizin üçte ikisinin dağlarla kaplı olması dolayısıyla kesintisiz ulaşım  ağını kurmanın zorluklarından bahsediliyor' coğrafi şartlarımız, yetersizliklere  mazeret olarak gösteriliyordu." diye konuştu.

Ulaştırmanın, fiziki olarak çeşitli zorlukları olan sürprizlere açık  projelerin bulunduğu ve çok yüksek finansman ihtiyacı da olan bir sektör olduğunu  dile getiren Turhan, yüksek finansman ihtiyacına çözüm olarak da genel bütçe  yanında, Kamu Özel İşbirliği modellerini de devreye sokarak birçok projeyi  tamamladıklarını kaydetti.

Kara yolu altyapılarını geliştirirken taşımacılıkta en büyük paya  sahip karayolu taşımacılık sektörünün sorunlarına cesaretle el attıklarını ve  sektörü AB normlarında düzenlemeye tabi tuttuklarını anlatan Turhan, Avrupa'nın  en modern araç muayene sistemlerinden birisini hayata geçirdiklerini ifade  etti.

Ülke ekonomisinin büyümesine ve araç sayısının artışına paralel olarak  yollarının trafik hacmi artmasına karşın kazalarda hayatını kaybeden kişi  sayısında yüzde 68'lik azalma olduğunu dile getiren Turhan, bölünmüş yol  yapımıyla mevcut yolların asfalt yapımı ve onarımına da önem verdiklerini  bildirdi.

Hava yolunda başlatılan yerli ve milli üretim projeler kapsamında  havacılıkta sertifikasyon işlemlerinin de artık milli olarak yapılmaya  başlandığına işaret eden Turhan, "Yerli uçağımız HÜRKUŞ da sertifikalandırıldı.  Özgün Helikopter sertifikasyon çalışmalarına da devam ediyoruz." ifadelerini  kullandı.

Turhan, insansız hava araçları kayıt altına alındığını ve İHA Pilot  lisansının 34 bin, İHA sayısının 26 bini bulduğunu kaydederek, şöyle devam etti:

"2018 yılı tarifelerinde iç hatlara yönelik hizmet bedellerindeki Türk  Lirası ücretlerde artış oranı yüzde 10 ile sınırlı tutuldu, dış hatlara yönelik  hizmet bedellerindeki Euro ücretlerde artış yapılmadı. 2019 yılı tarifelerinde  ise iç hatlara yönelik hizmet bedellerindeki Türk Lirası ücretlerde yüzde 20  artış yapıldı, dış hatlara yönelik hizmet bedellerindeki avro ücretlerde artış  yapılmadı."

Demir yolunda sinyalli hat uzunluğunu iki katın üzerinde artırarak, 2  bin 505 kilometreden 5 bin 746 kilometreye çıkardıklarını vurgulayan Turhan, 2  bin 211 kilometre hatta ise çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Demir yolu yatırımları hakkında bilgi veren Turhan, "Amacımız, 100'ncü  yılımızda da 'hızlı trenle ördük anayurdu dört baştan' marşını söyleyebilmektir."  dedi.

Turhan, Gebze-Halkalı Banliyo Hattının bu yıl işletmeye alınacağını  bildirerek, Ankara Metro Hattı'nı Esenboğa Havalimanı'na kadar uzatacak hattın  ihalesine de bu yıl çıkacaklarını kaydetti.

Kızılay-Çayyolu ile Batıkent-Sincan metrolarını bağlayacak 20  kilometrelik hat ile ANKARAY'ı uzatacak 15 kilometrelik hattın projelendirme  çalışmalarına başlayacaklarını dile getiren Turhan, İstanbul metroları olan 8,9  kilometrelik Bakırköy İDO-Bahçelievler-Kirazlı, 7,4 kilometrelik Sabiha Gökçen  havalimanı bağlantısı, 27 kilometrelik İstanbul Havalimanı-Halkalı metrosu ve  37,5 kilometrelik Gayrettepe- İstanbul Havalimanı metrolarının yapımına devam  ettiklerini vurguladı.

Turhan, bu yıl içinde Milli Elektrikli Tren Setinin proje  çalışmalarını tamamlayarak Prototip milli tren setlerinin üretimine başlamayı  planladıklarını söyledi.

Personel Konaklama Vagonu ve Elevatörlü Atık Vagonu imalatlarına da  başlayacaklarını açıklayan Turhan, "TÜLOMSAŞ ve TÜDEMSAŞ, bu yıl 865 vagon  revizyonu ve 87 çeken araç revizyonu yapacak. TÜVASAŞ 22 DMU tren seti üretecek.  TÜLOMSAŞ özel sektör için 5 DE lokomotif, demiryolları için 1 elektrikli, 1  hibrit lokomotif üretecek. İstanbul Yeni Havalimanı Raylı Sistem Bağlantı  Hatlarında kullanılmak üzere 176 araç ve Bakırköy (İDO)-Kirazlı Metro Hattında  kullanılmak üzere 72 araç alımı ihalesi de bu yıl yapılacak." diye konuştu.

Turhan, 2003'te 37 olan tersane sayısını 78’e çıkardıklarına dikkati  çekerek, denizcilikte 28,6 milyon DWT’luk Türk sahipli filo kapasitesiyle dünyada  15. sıraya çıkıldığını bildirdi. Türk sahipli gemi filosunu 569'dan bin 511'e  yükselttiklerine işaret eden Turhan, Türk bayraklı filonun başta AB ülkeleri  olmak üzere birçok ülkenin taraf olduğu Paris Memorandumu uyarınca beyaz listeye  geçmesini sağladıklarını söyledi.

Bu yıl Kuzey Ege/Çandarlı limanı üst yapısının, Yap İşlet Devret (YİD)  modeliyle yapılacağını belirten Turhan, ayrıca Haliç Yat Limanı ve Kompleksi  yapımına da başlayacaklarını ve Armutlu Kapaklı Balıkçı Barınağı ile Anamur  İskelesini de tamamlayacaklarını (yüzde 90 gerçekleşme) dile getirdi.

Turhan, Türkiye'nin haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke arasında yer  almasını sağlayacak projeyi, 2020 yılında tamamlamayı ve 2021 yılı içisinde uzaya  göndermeyi planladıklarını vurguladı. Yerli ve milli üretim çalışmaları  kapsamında, BTK desteğiyle "Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Projesi"ni  başlattıklarını hatırlatan Turhan, proje kapsamında bu yıl radyolink, anten, baz  istasyonu, siber güvenlik yazılımları gibi elektronik haberleşme şebekelerinde  kullanılan yazılım ve donanım ürünlerinin üretimine başlanacağını bildirdi. Yerli  baz istasyonu ULAK'ı hizmete verdiklerini belirten Turhan, 2019 yılında ticari  mobil şebekelerde yoğun olarak kullanmaya başlayacaklarını söyledi.

Bu yıl tüm kurumların elektronik hizmetlerini e-Devlet Kapısı’na  aktaracağına işaret eden Turhan, 2020'li yıllarda hizmete girecek 5G için  çalışmalarını bu yılda da yoğun olarak sürdüreceklerini dile getirdi.

Turhan, Çanakkale ile Küçük Çamlıca TV ve Radyo Kulelerini 2019’da  tamamlayacaklarını belirterek, Ankara TV ve Radyo Kulesine yönelik çalışmalara bu  yıl devam edeceklerini kaydetti.

Ulusal Elektronik Tebligat Projesiyle, bu yıl tebligatların sistem  üzerinden gönderimini de başlatacaklarını aktaran Turhan, Ulusal Akıllı Ulaşım  Sistemleri Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nı da bu yıl içinde uygulamaya  alacaklarını vurguladı.

Turhan, PTT’nun bu yıl içerisinde dron ile teslimatlarına başlamasını  da planladıklarını dile getirdi. Ulaşım kartı özellikli yerli ve milli yemek  kartı projesine de değinen Turhan, 2019 yılında PTT’nin iştiraki olan şirketi  tarafından hayata geçirileceğini ifade etti.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/bakandan-3-katli-buyuk-istanbul-tuneli-icin-mujdeli-haber/1385618