Mevduat faizleri geçtiğimiz aylarda %28-29 seviyelerinden %21’lere doğru geriledi. Yüksek mevduatı olan yatırımcılar ve hoş geldin kampanyaları hariç ortalama 1 aylık mevduat faizi %15-18 bandında yer alıyor.
Aralık ayı başından itibaren mevduatta avantajlı stopaj dönemi de sona erdi.
Düşen mevduat faizlerine karşılık hazine bonosu, banka ve banka iştirak bonoları, özel şirket tahvilleri alternatif getiriler sunuyor.
Her hafta 4-5 farklı şirket 5 milyon TL’den 200 milyon TL ye kadar farklı tür ve vadede bono ve tahvil ihracı başlatıyorlar.
Bu ihraçları düzenli olarak SPK bültenlerinden veya www.yatirimdirekt.com sitesindeki ihraç edilen şirket tahvilleri sayfalarından takip edebilirsiniz.
Bu bono tahvillerin büyük çoğunluğu nitelikli ve profesyonel yatırımcılara yönelik yani 1 milyon TL üzeri varlığı olan bireyler ya da portföy yönetim şirket, yatırım fonları gibi tüzel kişiliklere yönelik olarak çıkartılıyor.
Türkiye de ortalama mevduat vadesinin 0-3 ay arasında olduğunu düşünürsek bu vade aralığında seçenekleri ve de alternatifleri aşağıdaki gbi sıralayalım:
1) HAZİNE BONOSU / DEVLET TAHVİLİ YATIRIMLARI
Nitelikli yatırımcı şartı olamadan alınıp satılabilen TC Hazine’nin ihraç ettiği borçlanma araçları vadesine göre %15-20 bandında işlem görmektedir. Kısa vadede faiz seviyesi mevcut sıkı para politikası nedeni ile genel faiz haddine paralel olarak yüksektir.
Yani 0-120 gün arası vadelerde mevduat eş değeri %21,5 a kadar Hazine borçlanma aracı alabilirsiniz. Bu borçlanma araçlarının avantajı küçük miktarlarda aynı faiz oranından alım satım imkanı ve mevduata göre stopaj nedeni ile +1 puan ekstra getiri sağlamasıdır.
İhraç edilen devlet tahvillerini https://www.yatirimdirekt.com/app/tahvil_bono/dolasimdaki_devlet_tahvilleri
İşlem gören devlet tahvillerini
https://www.yatirimdirekt.com/app/tahvil_bono/dolasimdaki_devlet_tahvilleri
inceleyebilirsiniz.
2) BANKA VE BANKA İŞTİRAK BONO VE TAHVİLLERİ
İş Bankası, Halkbank, Akbank gibi büyük sermayeli bankalar ve bu bankaların iştirakleri halka arz ederek veya nitelikli yatırımcılara yönelik iskontolu veya kuponlu farklı vadelerde bono ve tahvil ihraçları gerçekleştirmektedirler.
Ocak ayında gerçekleştirilen ihraçlara birkaç örnek:
İŞ LEASING 119 GÜN %22,2 BASİT FAİZ %23,5 MEVDUAT EŞDEĞERİ
İŞ BANKASI 68 GÜN 521 BASİT FAİZ %22,2 MEVDUAT EŞDEĞERİ
AKBANK 56 GÜN %21,4 BASİT FAİZ %22,65 MEVDUAT EŞDEĞERİ
İhraç edilen banka tahvillerini ihraççı şirket seçerek
https://www.yatirimdirekt.com/app/tahvil_bono/dolasimdaki_sirket_tahvilleri
İşlem gören şirket tahvillerini
https://www.yatirimdirekt.com/app/tahvil_bono/dolasimdaki_devlet_tahvilleri
inceleyebilirsiniz.
3) ÖZEL SEKTÖR TAHVİLLERİ
Migros, Tupraş, Bolu Çimento gibi büyük veya daha küçük sermayeli şirketlerin çıkardığı ve ağırlıklı nitelikli yatırımcıya yönelik hazine bonosu ya da libor a endeksli ek getiri oranı sağlayan şirket tahvilleri.
İhraç edilen şirket tahvillerini ihraççı şirket seçerek
https://www.yatirimdirekt.com/app/tahvil_bono/dolasimdaki_sirket_tahvilleri
İşlem gören şirket tahvillerini
https://www.yatirimdirekt.com/app/tahvil_bono/dolasimdaki_devlet_tahvilleri
inceleyebilirsiniz.
Yatırımdirekt üzerinden Osmanlı Yatırım'ın bono platformunda satışa sunulan Hazine bonosu, banka bonosu ve şirket tahvili seçeneklerini inceleyebilirsiniz.
https://www.yatirimdirekt.com/app/tahvil_bono/tahvil_bono_alim_satim_nitelikli_yatirimci
Osmanlı Yatırım, yatırımcıya özel bono seçeneklerini e-şube üzerinden 7 gün 24 saat, tutar ayırımı yapmadan sunmaktadır.
https://www.osmanlimenkul.com.tr/15/sayfalar/bono-ve-tahviller