FETÖ’nün Pensilvanya’daki Allentown şehrinde bulunan gıda marketinin geçen aralık ayında kapatıldığı ortaya çıktı. Cumhuriyet'teki habere göre FETÖ’nün “Altın Nesil” kampının yanında bulunan ve 26 Ekim 2016’da hizmete giren marketin, bölge sakinlerinin şikâyeti sonrası Allentown şehir meclisinin 1 Aralık’ta aldığı kararla lisansı iptal edildi. Şehir meclisinin aldığı karara “yerel otoritelere ve kanunlara itaatsizlik” gerekçe gösterilirken “Naturlich Amish Yogurt and Artisanal Cheese” ismiyle faaliyette bulunan tesise başta NBA’de oynayan basketbolcu Enes Kanter olmak üzere FETÖ’ye yakınlığıyla bilinen çok sayıda ismin ziyarette bulunduğu belirtildi.
Hıristiyan ismini kullanıyorlar
FETÖ lideri Fethullah Gülen’in de kaldığı Pensilvanya’daki “Altın Nesil” kampının aşçısı Murat Hokka adına kayıtlı olan şirketin “Amish” adını kullanarak, teknolojiye karşı olan tutucu Hıristiyan cemaatin ismini kullanması dikkat çekerken, söz konusu cemaatin de FETÖ gibi Pensilvanya ve çevresinde yer alması soru işaretleri yarattı.
Bir başka dikkat çekici nokta ise tesisin, lisans iptalinden kısa süre önce kapanma kararı alarak, zararına satışlar için duyuru yapması oldu. Yapılan açıklamada, markanın yeniden yapılanmaya gittiği belirtilirken, 31 Kasım tarihine kadar, süt ve yumurta dışındaki tüm ürünlerde yüzde 35 oranında indirim yapılacağı açıklandı. Öte yandan açıklamada, markanın kısa süre sonra yeniden faaliyete geçeceği ve ürünlerin yerel marketlerde yer alacağı vurgulandı. Ayrıca markette satılan ürünlerin FETÖ kampının 100 metre ilerisinde bulunan bir çiftlikte üretildiği iddia edilirken, çiftliğin çok yüksek güvenlik önlemleri ile korunması dikkat çekti.
PKK ziyaretleri
Cumhuriyet'teki haberde açıklamalarına yer verilen bölge sakinlerinden John Favere, FETÖ’nün Allentown ve civardaki yerleşim yerlerinde çok sayıda mülk edindiğini ve çok sayıda işletmenin de FETÖ üyelerine ait olduğunu söyledi. Favere şöyle konuştu: “Başlarda burada pek sorun yaratmıyorlardı, ama son zamanlarda sayıları çok arttı ve kamplarının çevresinde ve Saylorsburg Kasabası’nda Gürcistan, Afganistan ve Irak gibi ülkelerden çok sayıda yeni üye yerleşti. Bu üyeler özellikle Türkiye’deki darbe girişiminin ardından daha sık bu bölgeye gelmeye başladılar. O dönemde PKK ve PYD’nin sempatizanları da buradaki kampa sık sık ziyarete geliyordu.”
‘ABD için de tehdit’
Örgütün, civardaki çok sayıda işletmeyi ele geçirdiğini, bu yüzden de bölge halkının iş yapamaz hale geldiğini kaydeden Favere örgütün Türkiye için olduğu kadar ABD için de tehdit olduğunu savundu ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu kişiler bölgede çok güçlü. Kasaba halkı, herhangi bir imar işi için en az iki yıl beklemek zorunda, ama örgüt kampa devamlı yeni binalar yapmasına karşın, imar izni almakta hiç zorlanmıyor. Burada iş yapmak için Gülen’in yakını olmanız gerekiyor. Örgütü bölgede Howard A. Beers isimli bir iş insanı himaye ediyor. Bize zengin olacağını yıllar önce söylemişti. Belediye toplantılarında devamlı onları koruyor ve şikâyetleri de görmezden geliyor. Kendisi bir Hıristiyan, ama hep onlarla birlikte. Gülenciler de Müslüman olduklarını söylüyor, ama Müslüman gibi yaşamıyorlar. Bu insanlar ABD’de basını da kontrol ediyorlar. Yaptıkları işleri basına duyurmaya çalıştığımızda hep engelle karşılaşıyoruz. ABD’nin geleceği için endişeleniyorum. Jonestown ve Waco benzeri bir katliamdan bile çekiniyoruz.”
Polis denetimi arttı
Öte yandan son dönemde hem FBI hem de yerel polis, FETÖ kampı ve çevresindeki mülkler üzerindeki denetimleri sıklaştırdı. Bir süre öncesine kadar örgütün işletmelerine ilişkin şikâyetleri almayan yerel polisin geçen kasım ayından itibaren denetim ve inceleme yapmaya başladığı öğrenilirken bölge sakinlerinin örgüte yönelik tepkisinin arttığı kaydedildi.