Areda ve Piri Medya işbirliğiyle yapılan araştırma neticesinde çarpıcı sonuçlara ulaşıldı. Taraftar, sorunun finansal başarısızlıktan ziyade idari başarısızlık olduğunu düşünüyor. Ayrıca mevcut borçların UFP döneminde kapanabileceğine yönelik umutlar da az.
Süper Lig ekipleri başta olmak üzere Türk kulüplerinin borç batağına saplanmasının ardından çözüm arayışlarına başlayan Türkiye Futbol Federasyonu, soluğu Türkiye Bankalar Birliği’nde aldı ve Ulusal Fair Playdönemi için düğmeye bastı.
Sürdürülebilir kredibilitesi kalmayan kulüplerin mevcut borçlarının yapılandırılması üzerine tasarlanan sistemde kulüpler, nakit akış tablolarını Türkiye Futbol Federasyonu ve Türkiye Bankalar Birliği’ne ileterek bütçelerini gelire uyumlu paketler halinde kurgulayacaklar.
Türkiye Futbol Federasyonu bünyesinde kurulacak yeni lisans kurullarına Türkiye Bankalar Birliği tarafından atanacak uzmanlar tarafından denetlenecek yeni dönemde kulüpler, UEFA tarafından değil Türkiye Futbol Federasyonu tarafından denetlenecek.
TARAFTARLAR, KULÜPLERİNİN YÖNETİMİNDEN MEMNUN DEĞİL
UEFA Sopası’ndan kurtularak, kulüplerin mali açıdan düze çıkmasını ve rekabetteki makasın daralması amacıyla hayata geçirilmesi planlanan bu yeni sistemi taraftarlara sorduk. Areda ve Piri Medya işbirliğiyle yapılan kamuoyu araştırması neticesinde ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı.
Kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI tekniğiyle yürütülen çalışmada, farklı kulüplere gönül veren 1.360 taraftarın görüşlerine yer verildi. Araştırmaya katılan taraftarların yüzde 66.3 gibi büyük bir çoğunluğu, taraftarı olduğu kulübün final yönetiminin başarısız olduğu görüşünü paylaştı. Yalnızca yüzde 33.8’lik bir kesim kulübünün mali yönetimini başarılı buldu.
UFP FARKINDALIĞI ÇOK YÜKSEK
Ulusal Fair Play projesine yönelik farkındalığın bir hayli yüksek olduğunun dikkati çektiği araştırmaya katılan futbolseverlerin tamamına yakını,Türkiye Futbol Federasyonu ile Türkiye Bankalar Birliği arasında yürütülen görüşmelerden haberdar.
Araştırmaya katılan taraftarların yüzde89.3’ü, Ulusal Fair Play sistemine yönelik çalışmaların başladığını bildiğini ifade etti. Yüzde 10.7’lik grup ise konuyla ilgili bilgisi olmadığını belirtti.
KULÜPLERE GÜVENİLMİYOR
Araştırma dahilinde ortaya çıkan en dikkat çekici sonuçlardan birisi DE taraftarların kulüplerine yönelik umutsuzlukları oldu. “Sizce bu yapılandırma çalışmaları doğrultusunda kulüpler borçlarını kapatabilecekler mi?” sorusunun yöneltildiği taraftarların yüzde 84.3’ü,takımların borçlarını kapatamayacağı yönünde görüş bildirdi.
- Ulusal Fair Play sayesinde kulüplerin mevcut borçlarını kapatabileceğini düşünen taraftarların oranı ise bir hayli düşük; %15.7
TARAFTARLAR UMUTSUZ
Çalışma kapsamında fikri alınan futbolseverlerin büyük bir çoğunluğu, Ulusal Fair Play projesinin başarılı olacağına inanmıyor. 1.360 taraftarın yüzde 89.6 gibi büyük bir çoğunluğu, bahsi geçen finansal yapılandırmanın Türk futbolunda başarıya getirmeyeceğini düşünüyor. Yüzde 10.4 gibi azınlık bir kesim ise projeye güveniyor.
TARAFTARA GÖRE PROBLEM FİNANSAL DEĞİL İDARİ
Hemen hemen tüm sorularda olduğu gibi, “Sizce spor kulüplerinin finansal açıdan mı yoksa idari açıdan mı yapılandırmaya ihtiyaçları var” sorusunda da taraftarlar hemen hemen aynı cevapta buluştu. Araştırma katılan futbolseverlerin yüzde 89.2’si, kulüplerin idari açıdan yapılandırmaya ihtiyacı olduğunu savundu. Yalnızca yüzde 10.2’lik kesim ise finansal yapıda gerçekleşecek yapılandırmanın yeterli olacağını belirtti.
TARAFTARIN İKİYE BÖLÜNDÜĞÜ TEK KONU
Yapılan araştırmada futbolseverlerin ortak paydada buluşamadığı tek soru, son soru oldu. Mevcut başkanların, geçmiş dönemden kaynaklı borçlardan sorumlu tutulup tutulmaması yönünde yöneltilen soruda taraftarlar ikiye bölündü.
Yüzde 56.5’lik kesim, yeni gelen başkanın sadece kendi döneminden sorumlu tutulmasını uygun gördü. Yüzde 43.5’lik grup ise yeni gelen başkanın, kulübün geçmişinden de sorumlu olması gerektiğine inandığını ifade etti. Barlas Ateşli / Yeni Şafak