Yazdır

Osmanlı Yatırım’dan nitelikli yatırımcılara özel bir hizmet: Varlık Yönetimi

Tarih: 18 Ocak 2019 - 07:15

Osmanlı Yatırım’ın dört ana iş kolundan biri olan Varlık Yönetimi’nden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bora Bekit ‘özel’ bölümü anlatıyor…

FINANSGUNDEM.COM

Aracı kurumlar son yıllarda varlık yönetimi konusunda ciddi yeniden yapılanma içerisinde. Ancak Osmanlı Yatırım çok sayıda rakibinden bir adım önde. Bora Bekit, “Osmanlı Yatırım aracı kurumlar hisse senedi servis odaklı finansal yapılardır algısını bozan kurumların en önemlilerinden bir tanesidir” diyor, şirketin bu alandaki birikimlerine, yılların kazancı derin tecrübeye dikkat çekiyor.

Osmanlı Yatırım’da, nitelikli yatırımcılara özel finansman ihtiyaçlarının karşılanması konusunda hizmet veren “Varlık Yönetimi”, Genel Müdür Yardımcısı Bora Bekit’e emanet. “Bu ihtiyaçların karşılanmasında Osmanlı Yatırım'ın gerek insan kaynağı gerekse teknolojik alt yapısı hem yurtiçi hem de yurtdışı Sermaye Piyasası araçlarını en etkin şekilde kullanılmasını sağlamakta” şeklinde konuşan Bekit, Varlık Yönetimi’nin yatırım vizyonunun Türkiye sınırlarını aştığını, dünyaya açılan bir pencere olduğunu dile getiriyor..

Finansgundem.com’a konuşan Bekit, “Özel Bankacılık mı, Varlık Yönetimi mi? Osmanlı Yatırım Varlık Yönetimi hizmeti konusunda hangi noktada? Varlık Yönetiminde Dünya trendleri nasıl” sorularının merak edilen yanıtlarını verirken, yatırımcı cephesi için de cazip fırsatlarla dolu portföy stratejisini çizerek sürprizi patlatıyor.

NİTELİKLİ YATIRIMCILARA ÖZEL HİZMET

-Varlık Yönetimi nedir?

Bora Bekit: Kavram olarak Varlık Yönetimi borç tahsil eden ve yöneten Varlık Yönetimi şirketleri ile karıştırılmaktadır. Varlık Yönetimi (Wealth Management) nitelikli yatırımcı cephesinden baktığınızda, basit anlamda, yatırımcının finansal beklentilerini çözen, çözüm önerisi getiren servislerin bütünüdür. Varlık Yöneticisi cephesinden baktığınızda, en geniş yelpazede finansal ürün ve servisleri yatırımcının risk profili ve finansal beklentilerine uyumlu olarak kullandırma kabiliyetidir. Nitelikli yatırımcının anlamını açmak gerekirse bu kavramı Sermaye Piyasası kurumu getirmiştir, buna göre en az 1,000,000TL tutarında Türk lirası yada yabancı para ve sermaye piyasası aracına sahip gerçek ve tüzel kişileri nitelikli yatırımcı olarak tanımlamıştır. Biz de Osmanlı Yatırım Varlık Yönetimi olarak bu hizmeti Nitelikli Yatırımcılara vermekteyiz, bu servisi Türkiye kontekstinde butik bir servis olarak nitelendirebiliriz.

ARACI KURUMLAR VARLIK YÖNETİMİ YAPILANMASI İÇİNDE

-Özel Bankacılık mı, Varlık Yönetimi mi?

Bora Bekit: Dünyada yapılan Özel Bankacılık ile Türkiye de yapılan Özel Bankacılık hizmeti arasında oldukça fark var. Ülkemizde yatırımcıların varlık dağılımına bakıldığında mevduat ürününün ağırlığının %75’e yakın olduğunu görürüz. Mevduatın, uzun yıllardır, ana ürün olması ülkemizde verilen Özel Bankacılık hizmetini üst seviyelere taşıyamamıştır. Mevduat tabanlı verilen hizmet farklı finansal beklenti ve çözümlere ihtiyaç duyan nitelikli yatırımcılara katma değer yaratamamıştır. Sermaye Piyasası Kurulunun yatırım danışmanlığı lisansını bankalardan alıp araca kurumlara vermesiyle bu konuda, uzmanlaşma için, aracı kurumların önü açılmıştır. Son yıllarda aracı kurumlar varlık yönetimi konusunda ciddi yeniden yapılanma içerisindedirler. Yatırımcı gözünden bakıldığında da aracı kurumların sadece hisse senedi işlemine aracılık ettiği algısı oldukça yaygın, önümüzdeki yıllarda bu algının ciddi anlamda değişeceğini hep beraber göreceğiz. Özellikle bağımsız aracı kurumlar varlık Yönetimi konusunda sermaye piyasasında çok ciddi rol oynayacaklar.

“TÜM DÜNYAYA AÇILAN TECRÜBE VE BİLGİ BİRİKİMİMİZ VAR”

-Osmanlı Yatırım Varlık Yönetimi Hizmeti konusunda hangi noktada?

Bora Bekit: Osmanlı Yatırım, “aracı kurumlar hisse senedi servis odaklı finansal yapılardır”, algısını bozan kurumların en önemlilerinden bir tanesidir. Varlık Yönetimi Osmanlı Yatırımın dört ana iş kolundan birisidir. Varlık Yöneticisi ve müşteri ilişkisinin merkezinde, müşterilerin kendilerine özel finansal ihtiyaçlarının çözümlenmesi yer alır. Bu ihtiyaçların karşılanmasında Osmanlı Yatırımın gerek insan kaynağı gerekse de teknolojik alt yapısı hem yurtiçi hem de yurtdışı Sermaye Piyasası araçlarını en etkin şekilde kullanılmasını sağlamaktadır. Yıllar içerisinde müşterilerin farklı finansal ihtiyaçlarına hızlı ve basit çözüm getirme anlamında çok ciddi deneyimlerimiz birikti, bu deneyimlerin farklı piyasa koşullarında hem kuruma hem de müşterilere katma değeri çok yüksek oldu ve oluyor, aynı zamanda da iş yapma kültürümüzün gelişmesinde en büyük katalizör etkisine sahip. Bütün bunlara ek olarak Osmanlı Yatırım Varlık Yönetiminin yatırım vizyonu sadece Türkiye ile sınırlı değil, dünyanın en büyük Yatırım Bankasının finansal aracısı olduğumuz için müşterilerimize finansal çözüm geliştirmekte tüm dünyaya açılan tecrübe ve bilgi birikimimiz var.

YAPAY ZEKALAR GELİYOR

-Varlık Yönetiminde Dünya trendleri nasıl ?

Bora Bekit: Yapay zeka Varlık Yönetiminde önümüzdeki günlerde sık sık gündemimizde olacak. 2020 yılında arkasında yapay zekanın çalıştığı otomatik-bilgisayar danışmanlarının yönettiği portföy büyüklüğünün 2,2 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Varlık Yönetim şirketlerinin geliştireceği bilişsel temele dayalı uygulamalar, derin kişiselleştirilmiş müşteri bilgilerine dayanarak en kompleks finansal ihtiyaçları bile çok hızlı şekilde çözüp yapay danışmanlarla çözüm üretecekler. Örnek vermek gerekirse dünyanın en büyük bankalarından Wells Fargo Facebook Messenger üzerinden tamamen yapay zeka kullanarak müşterilerden gelen soruları cevaplayan bir pilot uygulamayı başlattı. Merrill Lynch yüksek oranda prim yapabilecek, analistlerin gözden kaçırdığı, küçük sermaye şirket hisselerini bulmaya yarayacak yapay zekâ programını test ediyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde finansal servis uygulamalarında kullanılacak otomatik danışmanlık ve yapay zekanın bu alanda verimliliği %45-%50 arttırarak ekonomiye yaklaşık 1 trilyon dolarlık direkt etkisi olması bekleniyor. 

“PORTFÖYÜ OLASI RİSKLERE KARŞI FİNANSAL ÜRÜNLERLE ÇEŞİTLENDİRMEK ÖNEMLİ”

-2019 Yılında Finansal Piyasalar hakkında ne düşünüyorsunuz?

2018 yılı Varlık Yönetimi ve yöneticileri açısından tüm dünyada çok zor bir yıl oldu. Mevduat hariç hemen hemen tüm finansal enstrümanlar, sabit getirililer de dâhil olmak üzere, yıllık performans olarak negatif bir seyir izledi. Bu durumu sadece Türkiye için değil Amerika, Avrupa ve Asya için de söylüyorum. 2019 yılında da belki geçen seneki kadar volatilite olmayacak olsa da görünen o ki zor bir yıl olacak. Her yatırımcının risk profili, beklenti ve ihtiyaçları farklı olduğu için reçete gibi yüzdesel varlık dağılımı anlamda bir portföy yapısı önerisinde bulunmak doğru olmaz ama şunu söyleyebilirim ki genel anlamda amaç portföyü büyütmek yerine enflasyondan koruma stratejisini takip etmek çok daha doğru olacaktır. Özellikle portföyü olası risklere karşı finansal ürünlerle çeşitlendirmek çok önemli. Enflasyona karşı portföyün değer yitirmemesi açısından 2019 için TL bazında Özel Sektör tahvillerini takip etmek ve çeşitlendirerek portföye belli oranda almak doğru strateji olacaktır, dolar cinsinden ise özellikle Türk Banka Eurobondları çok cazip fırsatlar sunuyor.

Son olarak çok önemli bir konuya değinmek istiyorum; finansal piyasalarda maalesef çok ciddi bilgi kirliliği var özellikle sosyal medya üzerinden hiçbir yasal dayanağı olmadan yatırım danışmanlığı faaliyeti yapılıyor ve birçok yatırımcı mağdur duruma düşüyor. Finansal piyasaların ciddi anlamda zorlaşması ve daha karmaşık hale gelmesinden ötürü yatırımcılarımızın mutlaka çalıştığı finansal kuruluşlardan yatırım danışmanlığı hizmeti almalarını öneririm. 

BORA BEKİT HAKKINDA

TED Ankara Koleji mezunu olan Bora Bekit Hacettepe Üniversitesi İşletme Bölümünde lisans, ODTÜ de Executive MBA yapmıştır. Ayrıca INSEAD-FRANSA da Liderlik Eğitimi programını tamamlamıştır.
2015 yılından itibaren Osmanlı Yatırım Menkul Değerler A.Ş de Özel Varlık Yönetiminden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görevine devam etmektedir. 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/osmanli-yatirimda-nitelikli-yatirimcilara-ozel-bir-hizmet-varlik-yonetimi/1379863