11 Eylül terör saldırıları sonrasında yüzbinlerin işsiz kaldığı, 2008 yılında yaşanan ekonomik krizde ise büyük darbe alan New York kenti yılların yaralarını sardı.
Son yıllarda kente yapılan yeni yatırımlar, yeni iş merkezleri yeni konutlar ve bir biri ardına açılan yeni işyerleri işsizliği azaltıp kent ekonomisini düzeltti ancak gelir eşitsizliği ciddi oranlarda artış gösterdi. Tüm bunlar kentten kaçışı engelleyemedi.
New York’ta yaşayan orta sınıf kentin ekonominin düzelmesiyle artan fiyatlar karşısında neredeyse kaybolma noktasına geldi. Manhattan’da hızla artan kiralar orta sınıfı Brooklyn, Queens, Bronx ve Staten Island gibi şehrin başka bölgelerinde yaşamaya yönlendirse de bu bölgelerdeki kiralardaki artış Manhattan’dan geri kalmıyor.
“Yaşam maliyetleri yüksek”
Analistlere göre New York’un orta sınıfı, ABD’nin yaşadığı en büyük ekonomik kriz olan büyük deprasyondan bu yana tarihinde görülmedik bir şekilde giderek kayboluyor. Analistler, bu durumu kentteki fiyat artışları, yükselen vergiler, genel yaşam maliyetleri ve teknolojik değişimlerine, kentin birçok semtinde giderek düşen yaşam kalitesine bağlıyor.
Analistlerin değerlendirmelerini ABD Nüfus Sayımı verileri de tamamen doğruluyor. Resmi verilere göre New York’tan ayrılanların sayısı kente yerleşenlerin sayısından daha fazla. Verilere göre New York her gün yüz sakini kaybediyor.
Amerikan Ekonomik Araştırma Merkezine bağlı ekonomi uzmanı Peter C Earle, New York Post gazetesine bu durumu şöyle değerlendirdi,”New York'taki zenginler zenginleşiyor, fakirlerde aslında zenginleşiyor ancak zenginleşmeleri onları orta sınıfa bile sokmuyor. Şehrin yükselen konut ve diğer yaşam maliyetleri nedeniyle, orta sınıf gelirleri New York’ta diğer büyük Amerikan şehirlerinle kıyaslandığında hızlı düşüyor. New York’ta orta sınıf eziliyor.”
Rakamlar ne diyor?
New York’ta yaşayanların yüzde 48’inin hane başı geliri yıllık 30 bin dolar ile 60 bin dolar arasında değişen orta sınıf oluşturuyor.
Kentte yaşayanların yüzde 31 ise yıllık hane başı geliri 30 bin dolardan az olan dar gelirliler.
Kentin yüzde 21’ini ise yıllık hane başı geliri yıllık 60 binden fazla olan kişilerden oluşuyor.
New York Eyaletinin başkenti Albany’de yayın yapan WENTV’nin New York’tan kaçışla ilgili yayınladığı haberde bu durumun sürmesi halinde temsilciler meclisinde üye sayısının bile düşebileceği ifade edildi.
2010 nüfus sayımından sonra iki milletvekili kaybeden New York’un bir sonraki sayımda çıkardığı temsilciler meclisi üye sayısının düşebileceği belirtiliyor. Haberde ABD’deki eyaletler arasında yaşanan göçün en fazla New York’tan gerçekleştiği kaydediliyor. Kayıtlara göre New York’tan eyalet genelinde bir göçün yaşandığı görülüyor.
New York Valisi Andrew Cuomo’nu sözcüsü konuyla ilgili Cuma günü yaptığı açıklamada “İnsanlar nerede yaşamak istedikleri konusunda demografik seçimler yapabilir. Bazıları iklime dayalı, bazıları kişisel nedenlerden göç ediyor. Birçoğu Florida'ya taşınmak istiyor, onları geri çekmenin yollarını arıyoruz” dedi. (Amerika'nın Sesi)