Yazdır

Arjantin ekonomisi ne halde

Tarih: 16 Aralık 2018 - 09:27

Akşam gazetesi yazarı Deniz Gökçe, Arjantin ekonomisinin 2018 yılında yaşadığı sorunları köşesinde yazdı. İşte Gökçe'nin o yazısı...

Arjantin, The Economist dergisine göre, bir yandan nefis bonfileleri ile meşhur. Diğer yandan da, etkili futbolcuları ile ve de finansal iflasları ile şöhretli. Arjantin’de halk, 2018 yılı ekonomik anlamda ‘çok kötü bir dönemdi’ diyor. Ülkedeki susuzluk sorunu bile, enflasyonu yüzde 46 düzeyine çıkarmıştı. Böylece de ülke son üç yılda, iki yıl resesyon yaşama durumuna gelmişti. Bu durumda Arjantin, 2018 yılında IMF’den en yüksek parasal desteği talep eden ve de alan ülke oldu. Arjantin Başkanı Mauricio Macri, ‘ülke şu anda oldukça kötü bir durumda olsa da, 2019 yılının daha iyi bir yıl olacağı gerçek’ de diyor. Bay Macri, ‘biz her zaman zordaki tek ülke değiliz’ diyor. Ama Arjantin’in faiz hadleri mayıs ayında yüzde 40 düzeyinin üstüne kadar çıkmıştı. Üstelik mali açıkları ve cari denge açıkları ülke parası Peso’nun, bol kepçe değer kaybına yol açmıştı. Faizlerin yüzde 40 oranını aşması ve de yılın ortasında Arjantin’in IMF’den 50 milyar dolar kredi alması bile, ülke parası pesonun değer kaybını önleyememişti. IMF’in verdiği borç, sonunda 57.1 milyar dolara kadar yükselmiş bulunuyor.

Arjantin, verdiği sözler ile 2019 yılı bütçe açığını dengeye getireceğini ısrarla söylüyor. IMF ile anlaşırken bütçe açığını sıfırlamayı da vaad etmişti. Arjantin altyapı transferlerini azaltmış, taşra hükümetleri için, enerji için ve de kamu transportu için tasarruf vaadi yapmıştı. Aynı zamanda da 2020 yılına kadar ihracat için geçici bir vergi tasarrufu planı yapılmıştı. Bu girişimler sayesinde mali açığın azaltılmasını sağlamayı ve bu yıldan başlayarak gayrı safi kamu açığını yüzde 2.7 düzeyine indirmeyi plana almışlardı.

IMF, Arjantin Merkez Bankası’ndan bazı yeni adımlar atmasını da istediğini de açıklandı. Örneğin para arzı kısılacaktı ve de dalgalı döviz kuru da kontrol altına alınacaktı. Ayrıca Peso da belli bir düzeyde sabit olmaya alıştırılacaktı. Şu anda piyasada bir dolar 37.5 peso değerindeymiş. Alınan önlemler döviz kurunun kontrol altına alınabilmesini sağlamaya yaramıştı ve de bankaların kredi faizinin daha önceki yüzde 74 düzeyinden yüzde 59 düzeyine inmesini bile sağlayabilmiş idi.

Hükümet, önlemlerin alınmasının sonucu olarak 2019 yılının ortasında ekonomik büyümenin yeniden canlanacağını düşünüyor. Arjantin, fiyatları normale düşürerek en çok ihraç ettiği şeyler olan soya fasulyesi ve mısırı, ihracatın önemli maddeleri olarak, eskisi gibi çok önemli ihracat kalemleri olarak piyasaya çıkarabilmeye de çalışıyor. Arjantin’de, ihracatın yeniden canlanması da ihracat artışına ek olup ve de pesonun düşüklüğünden de faydalanarak, cari denge açığını azaltmak, yeniden döviz biriktirebilmek ve de turizm ve enerji konularında pozitif adım atabilmek için kullanılabilir olacak. Ancak önümüzdeki aylarda da vatandaşlar da çok düşen maaşlarının, yeniden arttırılması için talepte bulunacak gibiler.

Bakalım 2019 yılında neler olacak!

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/arjantin-ekonomisi-ne-halde/1370583