Fransa’nın başkanı E. Macron, hafta sonunda birçok ülke başkanı gibi Arjantin’de çok sayıda ülke siyasetçisi gibi katıldığı G-20 toplantısından, çabukça Fransa’ya geri dönmeye mecbur kalmış. Çünkü Paris dahil birçok kentte ve bölgede Macron siyaset yaşamının en zor günlerini yaşıyor. Çünkü ‘sarı ceketli’ isyancılar, cumartesi günü Paris dahil birçok yerde Fransız polisiyle kavgaya girişmiş. Macron da acilen Paris’e dönüp, durumu incelemeye başlamış. Dahiliye Bakanı Chritophe Castemer ise, protestocuları frenleyebilmek için çok sayıda askeri de kamu görevine getirmiş.
Petrol fiyatlarının yükseltilmesiyle başlayan isyan ve de isyancılar, sonunda kendi otomobillerini kullananların, otomobillerinden çıkmalarına bile izin vermiyorlarmış. Tabii sonunda petrol fiyatı artışı protestosu, ülke başkanına isyana dönüşmüş. Tabii Macron’un aldığı ekonomik önlemler de henüz sonuçlarını vermemiş olduğundan, Macron da itham edilmekteymiş. Geçtiğimiz son cumartesi 5500 tanesi Paris’te olmak üzere, 136 bin kişinin protestoya katıldığı görülmüş. Ama Macron’un hafta sonunda Paris’te izlediği son protestoda 263 kişi yaralanmış ve de 412 kişi de tevkif edilmiş. En çok saldırma da Paris’te zenginlerin bulunduğu Batı Paris ve de kent merkezinde olmuş. Dükkan vitrinleri kırılmış ve soyulmuş, bir düzine otomobil de yakılmış. Birçok protestocu ise maskeler kullanmakta imiş. Kıyafetlerinin üstünde de ‘Macron demission!’ yani ‘Macron istifa etmeli’ yazmaktaymış. Hafta sonundaki olaylar sonrasında Macron kriminal protestolar yapanların göğüslerinde yazıları görünce protestoları yapanların izlenmesini istemiş. Macron, ‘polise saldırmak, dükkanları soymak, gazetecileri hırpalamak’ kabul edilebilecek bir yaklaşım değildir diyerek aşırı sağ siyasetçilerin esas suçlular olduğunu gündeme getirmiş.
Le Journal de Dimanche gazetesindeki bir raporda konuşan, 10 ‘sarı ceketli’ ise, açıkça petrol vergisi artışının indirilmesini ve de tüm vergilerin azaltılmasını teşvik etmek için isyan ettiklerini söylemiş.
Ama hükümet protestocuların baskısını kabul etmemekte. Hükümet sözcüsü Benjamin Griveaux, 30 yıldır kimsenin ülke başkanının 18 aydır görev başında olduğu bir ortamda isyan etmediğini hatırlatmış.
İsyancılar dördüncü isyan haftasını devam ettirmeye çalışıyor.