Yazdır

Kalkınma Bankası'nın yapılandırması Meclis'te

Tarih: 03 Ekim 2018 - 15:41

Türkiye Kalkınma Bankası'nın yeniden yapılanmasını öngören yasa teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı

Türkiye Kalkınma Bankası'nın (TKB) özerkleşerek yeniden yapılanmasını öngören ve bankanın imalat sanayinde yapısal dönüşümün gerçekleştirilmesinde önemli bir kamu ajanı olmasının hedeflendiği yasa teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı.

Yürürlük ve yürütme dahil 10 maddelik teklif AKP Grup Başkanvekilleri Mehmet Muş ve Naci Bostancı tarafından geçen hafta Meclis'e sunulmuştu. Muş, görüşmelerin başında teklif hakkında bilgi vererek, TKB'nin özerk bir yapıya kavuşturularak, başta imalat sanayi olmak üzere çeşitli sektörlerin güçlendirilmesinde önemli bir rol üstlenmesini amaçladıklarını kaydetti.

Teklifin genel gerekçesinde amaç "TKB'nin çağdaş kalkınma ve yatırım bankacılığı araçlarını kullanarak ülkenin kalkınma hedefleri doğrultusunda sürdürülebilir büyümeye yönelik yatırımların ve projelerin desteklenmesi, sermaye ve fon kaynaklarının etkin kullanımının sağlanması, yurtiçi, yurtdışı
ve uluslararası ortak yatırımların finanse edilmesi gibi tüm kalkınma ve yatırım bankacılığı işlevlerinin rekabetçi, dinamik ve etkin bir şekilde yerine getirilmesini sağlamak" olarak belirtiliyor.

Teklife göre banka kaynağı tahsis edilmek suretiyle kanunla ya da Cumhurbaşkanı tarafından görevlendirilebilecek.

TÜRKİYE KALKINMA FONU

Teklifin beşinci maddesi ile özel sermaye yatırımlarının artırılması ve yüksek teknoloji yatırımları için alternatif finansman imkanları sağlanması için Türkiye Kalkınma Fonu kurulması da öngörülüyor.
Muş bu fonun yönetimini kendi içinde oluşturduğu profesyonel bir ekiple oluşturacağını belirterek, fondan stratejik sektör ve yüksek teknoloji sektörleri için alternatif finansman sağlanacağını kaydetti.
CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu teklifle ve özellikle de fonla ilgili netlik olmadığını söyleyerek, "Yeni bir fon kuralım diyorsunuz ama bunun sermayesi belli değil, bu sermayenin kaynağı belli değil, ne yapılmak istendiği açıklanmıyor. İkinci bir Varlık Fonu vakası olacak" eleştirisinde bulundu.
İyi Parti Miletvekili Durmuş Yılmaz fonun yabancıların batmakta olan şirketlerini satın alarak sermaye akışının sağlanması amacıyla kurulduğunu belirtirken, CHP Milletvekili Abdüllatif Şener de fonun kaynağının nereden geleceğinin açıklanması gerektiğini belirtti.

HDP Milletvekili Garo Paylan ise ülkenin ciddi bir ekonomik buhranın başlangıcında olduğunu söyleyerek, bu fonun kaynağının nereden geleceğinin net bir şekilde söylenmediğini, yakın geçmişte işsizlik sigortası fonlarının kamu bankalarına aktarılması vakasının yaşandığını ve bu fon için de böyle bir olayın tekrarlanmaması gerektiğini kaydetti.

Paylan "Benim hissettiğim bu bankayı böyle yapılandırarak Varlık Fonu'na devretmek düşünülüyor" diye konuştu.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/kalkinma-bankasinin-yapilandirmasi-mecliste/1348576