Yazdır

Nazlı Ilıcak ve Altan kardeşlerin cezası onandı

Tarih: 02 Ekim 2018 - 20:26

FETÖ’nün 15 temmuz darbe girişimini önceden bildikleri gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılan Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın da aralarında bulunduğu 6 sanığın cezası İstinaf Mahkemesi tarafından onandı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimini önceden bildikleri gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılan Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak'ın da aralarında bulunduğu 5'i tutuklu 6 sanığın İstinaf Mahkemesinde yeniden yargılandığı davada karar çıktı.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Nazlı Ilıcak, Şükrü Tuğrul Özşengül, Fevzi Yazıcı, Yakup Şimşek cezaevinden getirildi. Tutuklu sanık Ahmet Altan duruşmaya Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Tutuksuz sanık Mehmet  Altan ve taraf avukatları da salonda hazır bulundu.

Duruşmada Nazlı Ilıcak'ın esas hakkındaki mütalaaya ilişkin beyanlarının alındı. Ardından mütalaaya ilişkin savunma yapan tutuksuz sanık Mehmet Altan,  Anayasa Mahkemesi’nin kendisi hakkında verdiği ihlal kararını hatırlatarak, “27 yıllık profesör olarak hukuk diye sunulan bu izan dışı durum karşısında savunma yapmak zorunda bırakılmaktan dolayı hicap duyuyorum” dedi.

Mütalaaya ilişkin beyanda bulunan Ahmet Altan, “Bir insan soyut tehlike yarattığı için ağırlaştırılmış müebbete çarptırılabilir mi, yargılanabilir mi? Yargı sisteminin içinde yer alan bazı yargıç ve hakimler için Anayasa Mahkemesi yok hükmündedir. Anayasayı ve Anayasa Mahkemesini reddetmek insanı suçlu yapar” dedi.

MAHKEME BAŞKANI UYARDI

Mahkeme başkanı Ahmet Altan'ı uyararak, “Savcının kişiliğine yönelik ithamda bulunamazsınız” dedi. Bunun üzerine Altan, “Nasıl oluyor da ortada Anayasa Mahkemesi kararı varken savcı bu kararı yok sayıyor. Bir suçla bizi suçlayamazsınız. Elbette buna karşı çıkacağım” ifadelerini kullandı.

‘KARARIN BANA DA UYGULANMASINI RİCA EDİYORUM'

Son sözü sorulan Nazlı Ilıcak, “Ortada bir Anayasa Mahkemesi kararı var. Bu mahkeme kararının bana da uygulanmasını özellikle rica ediyorum. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne yüzünü döndüğü noktada, bence buradan çıkan karar hükümetin de elini rahatlatacak. Avrupa Birliğine verilmiş mesaj olacaktır” dedi.

Mehmet Altan son sözünde “Bu zulme son verin” dedi. Ahmet Altan ise, “Anayasaya, Anayasa Mahkemesi kararlarına, yasalara, o yasaları yapan parlementonun iradesine saygı gösterilmesini bekliyorum. Bunu söylememi saygısızlık olarak kabul etmeyin” ifadelerini kullandı.

YEREL MAHKEMENİN KARARINI ONADI

15 dakikalık aranın ardından kararını açıklayan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı üzerine yapılan başvurunun esastan reddederek, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını ayrı ayrı onadı. Öte yandan mahkeme, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına hükmetti.

OLAYIN GEÇMİŞİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Ahmet Altan, Mehmet Altan, Nazlı Ilıcak, Fevzi Yazıcı, Şükrü Tuğrul Özşengül, Yakup Şimşek ve Tibet Murat Sanlıman hakkında Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz darbe girişimini önceden bildikleri iddiasıyla dava açıldı.

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, 16 Şubat 2018 tarihinde tutuklu sanıklar Ahmet Altan, Mehmet Altan, Nazlı Ilıcak, Fevzi Yazıcı, Şükrü Tuğrul Özşengül ve Yakup Şimşek'i “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Öte yandan tutuksuz sanık Tibet Sanlıman hakkında ise beraat kararı verdi.

Karara itiraz eden sanık avukatları davayı İstinaf Mahkemesi'ne taşıdı.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi tutuklu sanık Mehmet Altan'ın tahliyesine karar verdi. Tutuklu sanıklar Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak, Fevzi Yazıcı, Yakup Şimşek ve Şükrü Tuğrul Özşengül'ün tutukluluk hallerinin devamına hükmederken, tutuksuz sanık Tibet Sanlıman hakkında verilen beraat kararını ise onadı.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/ilicak-ve-altan-kardeslerin-cezasi-onandi/1348272