İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Birleşmiş Milletler'de yaptığı konuşmada, İran'ın gizli bir nükleer silah deposuna sahip olduğunu iddia etti ve Avrupa ülkelerini ABD yaptırımlarına karşı İran'ı desteklemekle suçladı.
Genel Kurul'da dün yaptığı konuşmada Netanyahu, İran'ın başkenti Tahran'ın havadan çekilmiş bir fotoğrafı üzerinde gösterdiği kırmızı okla işaretli bir noktada nükleer malzemenin saklandığı bir depo bulunduğunu iddia etti.
"İlk kez İran'ın Tahran'a bir başka gizli tesisi olduğunu burada açıklıyorum. (Bu) İran'ın gizli nükleer programı için çok büyük miktarlarda ekipman ve malzemenin depolandığı gizli bir atom deposudur" dedi.
İsrail Başbakanı, daha önce tesiste bulunan 15 kg radyoaktif maddenin buradan çıkarıldığını söyledi ve Birleşmiş Milletler'in nükleer denetim kurumunun bu tesiste radyoaktivite araması yapmasını istedi.
Netanyahu İran'ın 2015 yılında büyük devletlerle yaptığı ve yaptırımlardan muafiyet karşılığında nükleer programını daraltmasını öngören anlaşmaya rağmen, hâlâ nükleer silah peşinde olduğunu söyledi. ABD Başkanı Donald Trump Mayıs ayında nükleer anlaşmadan çekilmiş ve İran'a karşı Amerikan yaptırımlarını yeniden başlatma kararı almıştı.
İran dışişleri bakanlığı sözcüsü Behram Kasemi ise dünyanın Netanyahu'nun iddialarına güleceğini söyledi. Fars ajansının haberine göre Kasemi, "Dünya bu yalan, anlamsız ve gereksiz konuşmalar ve sahte gösterilere ancak gülebilir" dedi. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de, İsrail'in
kendi nükleer programının daha yakından izlenmesi gerektiğini söyledi.
Zarif, "Hiçbir hile ve numara, İsrail'in bölgemizde gizli ve açıklanmamış nükleer silah programına sahip tek ülke olduğunu örtbas edemez" dedi. Zarif, bu programda gerçek bir atom silah deposunun da bulunduğunu belirtti.
"İsrail'in artık itiraf etmesi ve yasadışı nükleer silah programını uluslararası denetime açmasının zamanı gelmiştir." Netanyahu konuşmasında İran'da bulunduğunu iddia ettiği nükleer malzemenin ne olduğu söylemedi. Anlaşmanın diğer imzacıları Fransa, Almanya, Çin ve Rusya ABD yaptırımlarının yine devreye girmesine rağmen anlaşmayı sürdürmekte kararlılar. Bu ülkeler bu hafta İran'ın ABD
yaptırımlarını etkisiz bırakmasını sağlayabilecek bir takas yöntemi üzerinde görüşmeler yaptılar.
Netanyahu Avrupa'nın bu girişimini, 1930'lu yıllarda Avrupa ülkelerinin Nazi Almanya'sına karşı çıkamamalarına benzeten sert sözlerle eleştirdi.
"ABD yeni yaptırımlarla İran'ın karşısında dururken, Avrupa ve başka ülkeler İran'ın bu yaptırımlardan sıyrılmasına yardımcı olarak bu ülkeyi hoş tutmaya çalışıyorlar."
BM'nin nükleer denetim organı olan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Tahran'ın nükleer anlaşmanın koşullarına riayet ettiğini sıklıkla teyit ediyor.