Fitch Ratings, Türkiye'nin dün açıkladığı ve Yeni Ekonomi Programı adını (YEP) verdiği yeni orta vadeli ekonomik programın, Ülke'nin yaz aylarında lirada yaşanan değer kaybı sonrasında uzun bir düzeltme dönemi ile karşı karşıya olduğunun bilinci içinde bulunulduğunu gösterdiğini bildirdi.
Fitch, YEP'in makroekonomik yeniden dengelenmeye ne kadar katkı yapacağı ve ekonomi politikasının kredibilitesinin yeniden tesis edilmesine ne kadar yardım edeceğinin nasıl uygulanacağına bağlı olduğunu vurguladı.
YEP'in Haziran ayındaki seçimlerden bu yana açıklanan ilk büyük ekonomi politikası belgesi olduğunu belirten Fitch, "Daha gerçekçi makro ekonomik tahminler, otoritelerin Türkiye'nin zorla yapılan dış düzeltmesinin parçası olarak daha zayıf GSYH büyümesine tolerans göstereceklerine işaret ediyor" dedi.
YEP'in büyümenin artırılması için mali teşvikler öngörmediğini, bütçe projeksiyonlarının 2018'in geri kalanında politika sıkılaştırmaya işaret ettiğini vurgulayan Fitch, başlamamış projelerin askıya alınmasının büyümeye maliyetinin olacağına işaret etti.
Yeni Ekonomik Programın Türkiye ekonomisinin karşı karşıya olduğu zorlukların bilincinde olduğunu ve bunların altında yatan nedenlerin düzeltilmesi girişimleri içerdiğini belirten Fitch, "Ancak
YEP detaydan yoksun, özellikle mali sektör için planlar konusunda.
Büyümeyi sürdürülebilir ve dengeli bir patikada yeniden tesis etmek uzun bir süreç" dedi.
Öönceki orta vadeli ekonomik programlarda uygulamanın zayıf olduğunu da hatırlatan Fitch, Başkanlık sistemine geçiş ve daha hafif seçim takviminin bu sefer uygulamayı destekleyebileceğini vurguladı.